Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Семінар 1. МЕ Інтернаціоналізація економічного...doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
08.05.2019
Размер:
115.71 Кб
Скачать

Еволюція мев (це їх, розвиток і зміна типів) Типи мев

Доколоніальний – до ХV ст. Виникнення засад МЕВ, їх прообразу, зародження міжнародної торгівлі (Середземномор’я, Схід, Індія, Китай) торгівельні міста; торгівельні шляхи (московський, з варяг в греки). →Київська Русь VIII – XII ст. “Руська правда”

Колоніальний – кінець XV ст. – 50-ті рр. ХХ ст. Епоха великих географічних відкриттів, колоніальні володіння як джерело сировини, товарів і рабів. Колоніальна торгівля та інші форми.→ XVI – XVIII – торгівля Запорозької Січі з Кримом, Польщею, Туреччиною, торгові шляхи (Муравський, Дніпровський), митні збори.

Неоколоніальний з 50-х рр. ХХ ст. Неоколоніалізм – політика ПРК, спрямована на збереження експлуатації колишніх колоній. Експансія ринків країн, що розвиваються. Новий міжнародний економічний порядок. (НМЕП) →

Сучасний з 90х рр. ХХ ст. Розпад соціалістичної системи. Інтеграція постсоціалістичних країн у СГ. Формування світової ринкової економіки.

Види і форми МЕВ

В

Промислово розвинутих країн

Країн, що розвиваються

Країни з перехідною економікою

МЕВ ринкової економіки і міжнародної конкуренції, глибокі економічні зв’язки, міжнародна економічна інтеграція

Зміна моделі МЕВ, НМЕП, з аграрно-сировинної периферії перетворюються на рівноправних учасників виробництва готової продукції

Розвиток економіки в нових умовах, зміна механізму МЕВ, інтеграція до СГ.

иди МЕВ за рівнем соціально-економічного розвитку країни

Міжнародна торгівля МЕВ у сфері послуг

Виробниче співробітництво та інвестиційна діяльність

Науково-технічне співробітництво

Форми МЕВ (механізм регулювання МЕВ)

Міграція робочої сили

Валютно-фінансові та кредитні відносини

Міжнародні транспортні відносини

Тепер можна дати визначення предмету “ме”

Міжнародна економіка вивчає процеси і явища економічного життя суспільства, які носять міжнародний характер і дедалі наднаціональний (глобальний) характер.

Процеси ці – специфічні (незвичайні).

Серед них:

  • торгівельні бар’єри (митні збори, протекціоналізм)

  • закономірності та наслідки коливання валютних курсів

  • міжнародна міграція капіталів робочої сили

  • платіжний баланс

  • світова криза заборгованості, тощо.

Саме їх наявність відокремлює власний предмет цієї науки з ряду інших економічних наук.

“... Поки існують суверенні держави, - пише американський економіст П.Х. Ліндерт, - економіка світового господарства повинна залишатися самостійною науковою дисципліною (Линдерт П.Х. Экономика мирохозяйственных связей, М.: Прогресс, 1992. с. 15-16)

Предметом «МЕ», як особливої науки і особливого курсу, є відносини, які складаються між людьми в процесі торгівельної, виробничо-інвестиційної, валютно-кредитної та фінансової діяльності, що виходить за межі національних кордонів і реалізується в різних формах міжнародного бізнесу.

Методи пізнання міжнародних явищ і процесів в основному такі ж, як і методи інших економічних наук.

Метод наукових абстракцій → інколи необхідно абстрагуватися від конкретних національних економічних процесів, щоб пізнати дію міжнародних економічних законів.

об'єднуються

Оскільки міжнародні відносини здійснюються на різних рівнях, то в дослідженнях користуються методом мікроаналізу.

За допомогою історичного і логічного методів вивчаються історичні етапи розвитку конкретних міжнародних економічних відносин, визначається тенденції їх розвитку.

Як і всі економічні явища, міжнародні потребують кількісного обґрунтування. Кількісні показники з’ясовуються за допомогою економічно-математичних методів, використовується функціональний аналіз, статистично-графічний метод тощо.

Оскільки експеримент не може широко застосовуватися в економічних дослідженнях, особливо у сфері міжнародної економіки, то неабияку роль грає використання такого методу як моделювання (базується на використанні попередніх методів і є важливим для прогнозування) .

Дослідження МЕВ ні може дати достовірних результатів, якщо не враховувати взаємопов’язаність, взаємозалежність, діалектичну єдність міжнародних явищ і процесів між собою, а також з національногосподаськими явищами і процесами.

Специфічність змісту і структури МЕ, як однієї з підсистем СГ, визначає ефективність застосування саме системного підходу до аналізу її проблеми.