Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
РП_ДРУ_2011_nova.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
08.05.2019
Размер:
1.01 Mб
Скачать

2.5. Модульний контроль

2.5.1. Питання для модульного контролю Змістовий модуль 1

  1. Соціальна природа поняття “державне управління”, його мета та зміст, об’єкт та предмет. Державне управління як системне суспільне явище.

  2. Фундаментальні процеси управління: планування, організація, управління, зв’язок. Етапи формування моделі системи державного управління.

  3. Основні теорії державного управління: економічна теорія держави; теорія суспільного вибору; теорія соціології; теорія менеджменту.

  4. Еволюція дослідження предмета державного та регіонального управління. Методи вивчення державного та регіонального управління.

  5. Держава як суб’єкт управління суспільними процесами. Сутність сучасної держави. Основні ознаки держави.

  6. Державна влада як складова державно-владного механізму. Суб’єкти та об’єкти державного та регіонального управління.

  7. Принципи державного управління, механізми їх прояву і використання.

  8. Цілі державного управління, їх юридичне та ресурсне забезпечення.

  9. Поняття та сутність функцій державного управління. Види функцій державного управління та їх класифікація. Характеристика загальних та спеціальних функцій.

  10. Поняття та класифікація методів державного управління. Організаційно-розпорядчі (адміністративні) методи, економічні методи, правові методи, соціально-психологічні та неформальні методи впливу.

  11. Сутнісні характеристики (риси) організаційної структури державного управління.

  12. Моделі державного управління: світовий досвід. Використання зарубіжного досвіду державного управління у вітчизняній практиці.

  13. Система органів публічної влади. Законодавча влада в системі державного управління. Поняття, склад і структура парламенту, його повноваження.

  14. Державне управління і виконавча влада: поняття, співвідношення, взаємозв’язок. Роль виконавчої влади в управлінні. Види органів виконавчої влади та питання їх класифікації. Уряд і державне управління. Інститут президента в державному управлінні.

  15. Судова влада у системі державного управління. Поняття і роль судової влади у суспільстві. Судові системи та судові органи. Здійснення судової влади.

  16. Регіональне управління: сутність, цілі та специфіка. Історичні форми управління регіональним розвитком.

  17. Державна регіональна політика та політика територіально-адміністративних органів.

  18. Основні напрями регіонального управління: управління природно-ресурсним потенціалом регіону, управління фінансовими, трудовими ресурсами.

  19. Роль державного управління щодо розвитку соціальної інфраструктури регіону. Управління інноваційною діяльністю.

  20. Механізми реалізації регіональної політики держави: інституційно-правові, організаційні, фінансово-економічні, соціально-психологічні.

  21. Регіональне управління та місцеве самоврядування. Поняття та суть місцевого самоврядування. Його основні ознаки та принципи, моделі управління.

  22. Роль органів місцевого самоврядування у розвитку регіону. Централізація та децентралізація влади.

  23. Центральні органи виконавчої влади (ЦОВВ) у системі державного управління. Історія формування і функціонування. Організаційна структура та завдання ЦОВВ, їх права, компетенція, функції.

  24. Кабінет Міністрів України як вищий орган виконавчої влади. Структура та порядок формування Кабінету міністрів України. Функціональні повноваження членів Кабінету міністрів України.

  25. Секретаріат Кабінету міністрів України, порядок формування, повноваження. Відповідальність Кабінету міністрів України. Акти Кабінету міністрів України.

  26. Міністерства України та їх повноваження. Державні служби України та інші центральні органи виконавчої влади: їх статус, функції.

  27. Територіальні органи центральних органів виконавчої влади: права, компетенція, функції. Централізація та децентралізація у структурній організації державного управління.

  28. Місцеві державні адміністрації в системі державного управління. Основні завдання, правовий статус, компетенція місцевих державних адміністрацій.

  29. Повноваження, порядок формування та робота місцевих державних адміністрацій. Структура місцевих державних адміністрацій, їх діяльність.

  30. Управління факультативними територіальними одиницями. Господарсько-правовий механізм діяльності територій із спеціальним статусом.

  31. Історичний аспект та конституційно-правові засади місцевого самоврядування в Україні. Державна політика у сфері місцевого самоврядування.

  32. Всесвітня Декларація місцевого самоврядування, Європейська Хартія місцевого самоврядування та проблеми функціонування інституту місцевого самоврядування в Україні.

  33. Правовий статус органів місцевого самоврядування в системі державного управління.

  34. Сучасна система місцевого самоврядування в Україні: територіальна громада, представницькі органи місцевого самоврядування, виконавчі органи місцевого самоврядування, посадові особи місцевого самоврядування.

  35. Громадянин в державному управлінні. Поняття і основні характеристики громадянства. Права, свободи і обов’язки громадян: система закріплення. Взаємовідносини громадян і органів державного управління.