Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
побутове обслуговування.docx
Скачиваний:
0
Добавлен:
15.06.2019
Размер:
65.57 Кб
Скачать

8. Надати класифікацію побутових послуг за належністю суб’єктів бізнесу у сфері послуг до галузей народного господарства.

Побутові послуги класифікуються за такими ознаками:

за належністю суб'єктів бізнесу у сфері послуг до галузей народного господарства:

- що надаються силами працівників підприємств побутового обслуговування (послуги прокатних пунктів, перукарень, пралень тощо),

- що надаються із залученням працівників інших галузей народного господарства (транспортних організацій, банків та ін.);

9. Надати класифікацію побутових послуг за видами робіт.

Побутові послуги класифікуються за такими ознаками:

а) за видами робіт: ремонт взуття; індивідуальне пошиття взуття, одягу та ін.; ремонт побутових машин і приладів; ремонт і технічне обслуговування транспортних засобів; хімічне чищення та фарбування; послуги пралень; ремонт і будівництво житла; послуги фото- і фотокінолабораторій; послуги лазень і душів; послуги перукарень; послуги прокатних пунктів; перевезення вантажів для населення; ритуальні послуги тощо;

10.Наведіть структуру норми часу на виконання побутової послуги

Норма часу - оптимальні витрати часу, встановлені на виконання одиниці послуги (роботи).

Термін виконання замовлення встановлюється за погодженням сторін.

Під нормою часу розуміються оптимальні витрати часу, які встановлені на виконання одиниці послуги (роботи).

Норми часу розраховуються в чоловіко-хвилинах або чоловіко-годинах.

Норма часу на виконання послуги (роботи) складається із підготовчо-заключного часу, оперативного часу, часу на обслуговування робочого місця, перерв на відпочинок та особисті потреби.

При виконанні послуг вдома у замовника до норми часу включається середній час на проїзд до замовника.

До підготовчо-заключного часу відноситься час, який робітник витрачає на підготовку виконання послуги (роботи) та дій, пов'язаних з її закінченням.

Оперативний час, це час, який робітник витрачає безпосередньо на виконання послуги (роботи).

Часом на обслуговування робочого місця називається час, який робітник витрачає на підтримання робочого місця в належному для роботи стані.

Перерви на відпочинок та особисті потреби це регламентовані перерви для забезпечення нормальної працездатності робітника.

11.Як визначають норми часу: при наданні послуги в стаціонарних умовах та при наданні вдома у замовника?

Терміни виконання замовлення підприємство побутового обслуговування узгоджує зі споживачем і зазначає у договорі (квитанції). Тоді ж доцільно визначити трудомісткість (норму часу) виконання побутової послуги на основі розроблених суб'єктами підприємницької діяльності норм часу з урахуванням місцевих умов надання послуг.

Норма часу - оптимальні витрати часу, встановлені на виконання одиниці послуги (роботи).

При виконанні послуги вдома у споживача до норми завершального часу включають середній час на проїзд до замовника. Підготовчо-завершальний час витрачається на підготовку до виконання послуги (роботи) і дії, пов'язані з її закінченням; оперативний час - час, необхідний безпосередньо на виконання послуги; час на обслуговування робочого місця - час, необхідний на підтримання робочого місця в належному для роботи стані; перерви на відпочинок і особисті потреби - регламентовані перерви для забезпечення нормальної працездатності працівника.

Норму часу (Т") на виконання одиниці послуги (робіт) розраховують за формулою:

Час проїзду до замовника (Тпр) визначають на основі середніх фактичних витрат (загалом становить 20-30 хв. на замовлення).

Для з'ясування оперативного часу на виконання послуги можуть бути використані такі методи:

а) аналітико-розрахунковий метод (роботи за видами послуг поділяють на типові операції, тобто елементи оперативного часу, і розраховують витрати часу на їх виконання за допомогою типових або місцевих нормативів);

б) аналітико-дослідний метод (витрати часу на типові операції або на певний вид послуг визначають шляхом хронометражних спостережень за тривалістю їх виконання на робочих місцях);

в) дослідно-статистичний метод (витрати часу на послуги визначають на основі практичного досвіду та систематизації даних про фактичні витрати часу на конкретну або аналогічну їй послугу).

Розраховані норми часу на виконання побутових послуг після апробації та уточнення затверджує керівник господарюючого суб'єкта.

Виконання побутової послуги повинно відбуватися відповідно до замовлення, чинних стандартів і технологічних процесів (інструкцій).