Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
побутове обслуговування.docx
Скачиваний:
0
Добавлен:
15.06.2019
Размер:
65.57 Кб
Скачать

15. За що несе відповідальність виконавець побутової послуги?

 Исполнитель несет ответственность за убытки, причиненные имуществу потребителя, жилому помещению, и вред, причиненный его жизни и здоровью, в размере и порядке, определенных законодательством.

В случае нарушения исполнителем условий договора, режима предоставления услуг и снижения их качества он обязан соответственно уменьшить размер платы за услуги и оплатить неустойку (пеню) согласно договору и возместить ущерб, нанесенный потребителю и другим лицам, согласно законодательству.

38. В случае нарушения прав потребителей (отказ потребителю в реализации его прав, предоставление услуг, по качеству не соответствуют требованиям нормативных документов, отказ в предоставлении необходимой и достоверной информации, уклонение от проверки качества услуг) исполнитель несет ответственность в соответствии с законодательством и договором.

39. Исполнитель не отвечает за непредоставление или недостатки в качестве предоставляемых услуг, если докажет, что они возникли по вине потребителя, в результате действия непреодолимой силы.

16. Які основні права споживача у сфері побутового обслуговування?

Обов'язки та права замовника Замовник зобов'язаний прийняти та оплатити вартість наданих згідно з умовами угоди послуг. У разі неотримання замовником без поважних причин замовлення у визначений угодою термін з урахуванням обумовленого пільгового терміну він повинен відшкодувати виконавцю вартість

зберігання замовлення.

Замовник має право на:

повну, доступну та достовірну інформацію про послуги і виконавця; безпеку послуг для його життя, здоров'я, майна та навколишнього природного середовища; перевірку якості наданої йому послуги.

У процесі виконання замовлення замовник має право вносити до нього часткові зміни, які приймаються виконавцем за умови, що виконання їх технічно і технологічно можливе. Якщо зміни впливають на вартість послуги, їх внесення повинно бути оформлене документально і враховане під час остаточного розрахунку за надані послуги за цінами, які діяли на час внесення змін. . Замовник має право анулювати замовлення і розірвати угоду з власної ініціативи до закінчення терміну його виконання. При цьому замовник оплачує виконавцю вартість виконаної роботи і відшкодовує йому збитки, заподіяні розірванням угоди.

У разі невиконання або неналежного виконання виконавцем умов угоди замовник користується правами, наданими законодавством.

17. Що таке Експертне оцінювання побутових послуг?

Експертне оцінювання побутових послуг - сукупність операцій з вибору комплексних або одиничних характеристик послуг (робіт, виробів) щодо визначення їх справжніх значень, підтвердження експертами їх відповідності встановленим вимогам і товарній інформації.

Передумовою експертних оцінювань побутових послуг є їхня експертиза - дослідження будь-яких питань, вирішення яких потребує спеціальних знань, із представленням мотивованого висновку. Як специфічний вид діяльності щодо аналізу і оцінювання якості послуг експертиза вимагає застосування експертних методів на основі спеціальних досліджень, врахування їхніх результатів. Основними компонентами експертизи послуг є:

а) суб'єкт експертизи побутових послуг. Ним є експерт - висококваліфікований, спеціально підготовлений спеціаліст, який оцінює якість послуг;

б) об'єкт експертизи побутових послуг - споживчі властивості виробів або робіт, що виявляються у процесі взаємодії з покупцем у момент споживання;

в) критерії експертизи послуг - споживчі властивості послуг, що використовуються під час їх аналізу й оцінювання. Серед них розрізняють загальні (існуючі в суспільстві цінності, норми, уявлення, керуючись якими експерти роблять висновки про споживчі властивості послуг) і конкретні (реальні вимоги до якості певного виду послуг, зафіксовані у нормативно-технічних документах, а також сукупність базових значень показників, котрі характеризують якість послуг, робіт, виробу) критерії. Залежно від цілей експертизи або показників, що аналізуються, експерти можуть використовувати один або кілька критеріїв.

г) методи проведення експертизи споживчих властивостей послуг - способи дослідження якісних характеристик послуг, їх групують з урахуванням таких класифікаційних ознак, як відмінності, обумовлені специфікою об'єкта експертизи на стадіях його розроблення (технологія надання, технічне завдання, проект, дослідний взірець) та експлуатації (засоби праці, предмет споживання) і відмінності, обумовлені особливостями підходу спеціалістів до розв'язання завдань і використовуваними при цьому засобами (комплексні, оперативні, експертні, соціологічні, розрахунково-інструментальні методи).

Провідним є експертний метод.