Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
побутове обслуговування.docx
Скачиваний:
0
Добавлен:
15.06.2019
Размер:
65.57 Кб
Скачать

12.Які методи використовують для визначення оперативного часу на виконання послуги?

Для з'ясування оперативного часу на виконання послуги можуть бути використані такі методи:

а) аналітико-розрахунковий метод (роботи за видами послуг поділяють на типові операції, тобто елементи оперативного часу, і розраховують витрати часу на їх виконання за допомогою типових або місцевих нормативів);

б) аналітико-дослідний метод (витрати часу на типові операції або на певний вид послуг визначають шляхом хронометражних спостережень за тривалістю їх виконання на робочих місцях);

в) дослідно-статистичний метод (витрати часу на послуги визначають на основі практичного досвіду та систематизації даних про фактичні витрати часу на конкретну або аналогічну їй послугу).

Розраховані норми часу на виконання побутових послуг після апробації та уточнення затверджує керівник господарюючого суб'єкта.

Виконання побутової послуги повинно відбуватися відповідно до замовлення, чинних стандартів і технологічних процесів (інструкцій).

13.Визначити Обов’язки виконавця побутових послуг згідно Постановою Кабінету Міністрів України "Про внесення змін до правил побутового обслуговування населення" від 4 червня 1999 р. №974.

  • забезпечити знання і виконання своїми працівниками, які здійснюють побутове обслуговування замовників, цих Правил та дотримання інших нормативно-правових актів, що регулюють надання побутових послуг;

  • створити матеріально-технічну базу, забезпечити наявність обладнання та устаткування для надання побутових послуг згідно з установленими нормативами;

  • формувати ціни на послуги відповідно до законодавства залежно від їх складності та якості;

  • забезпечити необхідний рівень кваліфікації працівників, зайнятих обслуговуванням замовників;

  • забезпечити відповідність виробничих приміщень, будівель, робочих місць, де провадиться діяльність з надання побутових послуг, необхідним екологічним і санітарно-гігієнічним умовам та вимогам нормативно-правових актів з питань охорони праці.

  • Виконавець має право відмовитися від виконання угоди у разі, коли замовник, незважаючи на своєчасне і обгрунтоване попередження, у відповідний термін не замінить свої недоброякісні або непридатні матеріали, не змінить вказівок про спосіб виконання послуги.

14. Які права має виконавець побутової послуги?

Исполнитель имеет право на отказ в приеме заказов на бытовые услуги, если он не может обеспечить надлежащее их исполнение.

Исполнитель имеет право отказаться от выполнения договора в случае, если заказчик, несмотря на своевременное и обоснованное предупреждение, в соответствующий термин не заменит свои недоброкачественные или непригодные материалы, не изменит указаний о способе выполнения услуги.

27. В случае неявки заказчика за получением изделия исполнитель имеет право через шесть месяцев после установленного договором термина выполнения заказа и после двукратного письменного напоминания (с уведомлением) реализовать изделие в установленном порядке. При этом средства, полученные от реализации, за вычетом сумм, которые принадлежат исполнителю (в том числе расходы на уведомления заказчика о выполнении заказа, его хранение и реализацию), вносятся на депозит нотариальной конторы на имя заказчика.

28. В случае невыполнения или ненадлежащего выполнения обязательств, определенных этими Правилами и договором, исполнитель несет ответственность в порядке, предусмотренном законодательством и договором между ним и заказчиком.

Исполнитель не освобождается от ответственности в случае порчи или повреждения вещей и материалов вследствие их особенных свойств, которые он не мог выявить во время приема заказа.

29. Исполнитель не несет ответственность за недостатки в предоставленных услугах, если докажет, что они возникли не по его вине.