Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЕКЗАМЕН історія СурдоПедагогіки.docx
Скачиваний:
20
Добавлен:
28.06.2019
Размер:
151.18 Кб
Скачать

36. Здійснення загального обов’язкового диференційованого навчання та дошкільного виховання дпс в 1961-1985 рр.

У 60-ті роки в УРСР загальне обов'язкове навчання глухих дітей вважалося завершеним, діяло понад 60 закладів для дпс, увага спрям на реалізацію диференційованого навчання.

На початку 60-х років відбувається скорочення кількості шкіл для глухих дітей і збільшення шкіл для туго­вухих дітей. Багато уваги приділяли виявленню і обліку туговухих дітей, що навчалися в масових школах та створенню умов для навчання. Вживалися заходи щодо вилучення туговухих дітей з шкіл для глухих дітей та з допоміжних шкіл.

В наказі від 1961 р. «Про стан і заходи щодо поліп­шення навчально-виховної роботи в спеціальних школах-інтернатах Української РСР», заборонялось направляти туговухих — у школи для глухих дітей. У 1965-66 навчальному році в УРСР працювало вже 10 спеціальних шкіл-інт для туговухих дітей.

Щодо дошкільної освіти дпс, то було ухвалено "Положення про дошкільні заклади для глухих і туговухих дітей", яке визначило певні типи дошкільних закладів, передбачивши їх диференціацію залежно від стану слуху дітей.

Особливістю епохи була шкільна реформа. У 1983р. було визнано доцільним проведення реформи загальноосвітньої і професійної школи, з метою підвищити якість навчання і виховання молоді, забезпечити підготовку до життя і праці.

37. Всесвітня Федерація глухих

Середина XX ст. характеризується посиленням міжнародних зв’язків у всіх сферах. З метою забезпечення постійного міжнародного співробіт­ництва національних товариств глухих, у 1951 р. була утворена Всесвітня Федерація глухих. ВФГ надано консультативний Статут ЮНЕСКО. Перший Міжнародний конгрес ВФГ відбувся в 1951р. у Ри­мі.

Всесвітня федерація глухих є міжнародною некомерційною і неурядовою організацією глухих асоціацій з 135 країн світу. Юридичний центр ВФГ, де працює Секретаріат, знаходиться у Гельсінкі, Фінляндія.

ВФГ є одним із засновників Міжнародної спілки інвалідів. ВФГ пропагує права глухих людей відповідно до принципів Статуту ООН, Загальної декларації прав людини, Конвенції ООН про права інвалідів, 2030р Порядок денний та сталого розвитку тисячоліття (Цур), та інших договорів.

ВФГ бере участь в розробці та здійсненні «Порядку денного 2030 року».  Програма містить 11 посилань на людей з обмеженими можливостями, в тому числі глухих.

В даний час Рада ВФГ складається з президента, віце-президента і дев'ятьох постійних членів(що є громадянами різних країн).. Рада проводить засідання два рази на рік. Термін членів Правління становить чотири роки з можливістю переобрання.

ВФГ працює, щоб забезпечити глухим всьому світу: визнання і повагу до їх жестових мов і культур, підтримку їх організацій і діяльності, досягнення своїх прав у всіх сферах життя, в тому числі рівних можливостей та доступності.

38. Третій Всеросійський з’їзд сурдопедагогів.

Третій Всеросійський з’їзд сурдопедагогів відбувся 1910 р. в Москві на базі Арнольдо-Третяковського училища глухих. Брали участь представники майже всіх закладів для глухих дореволюційної Росії. Всі доповіді відразу обговорювались. Основним на з’їзді було питання про загальне навчання глухих дітей.

Після обговорення доповідей було прийняте рішення: «подати петицію в Державну думу про введення загального навчання глухонімих». Думи ніяких заходів не вжила.

Ставилися питання про необхідність поліпшення матеріального забезпечення сурдопедагогів. Були доповіді про післяшкільну долю глухонімих.

На III з’їзді було обговорено багато питань навчання і виховання глухих і сліпоглухонімих. З’їзд виявив труднощі в організації і діяльності закладів для глухих, бо сурдопедагогічними справами державні органи не займалися.