Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЕКЗАМЕН історія СурдоПедагогіки.docx
Скачиваний:
20
Добавлен:
28.06.2019
Размер:
151.18 Кб
Скачать

82. Рол і місце жестової мови у пед.Сист навч «комбінований » і «мішаний метод»

Комбінована інтеграція рекомендована  дитині з високим рівнем психофізичного розвитку, що володіє розгорнутим фразовим мовленням, добре розуміє звернену до неї мову дорослих і дітей. До цієї моделі інтегрованого навчання бувають готові діти з незначним зниженням слуху, з якими рано розпочалась корекційна робота, а також пізньооглухлі діти. Корекційний педагог допомагає вчителю в організації виховання і навчання дитини з особливими освітніми потребами, та її розвитку в колективі однолітків.

У змішаних групах створюють спеціальні умови для ранньої, повноцінної соціальної та освітньої інтеграції значної кількості дітей з порушеннями у розвитку. В змішаних групах можуть отримати спеціальну педагогічну підтримку діти, що не мають виражених первинних відхилень у розвитку, які відчувають стійкі труднощі в навчанні в силу інших причин. Важливу роль в регуляції взаємовідносин грає сурдопедагог - психолог, присутній в змішаному колективі, який попереджає можливі конфлікти і веде роз'яснювальну роботу серед чуючих та нечуючих дітей і серед дорослих, виступаючи як порадник.

83. Досягнення сурдопедагогічної науки в 90-х роках XX століття.

У 70-90рр проводиться робота по кон­струюванню технічних засобів, які використовуються при навчанні і вихованні сліпоглухо­німих і глухих дітей. Допомогу в роботі над усною мовою глухих подають прилади ВИР, ДВИН, МАРС.

З 1990р. в країні здійснюється цілеспрямоване, поетапне впровадження комп'ютерної техніки в якості нового засобу корекційного навчання, створення спеціальних технологій і навчальних програм.

84. Інклюзивна освіта осіб з вадами слуху в незалежній Україні.

Інклюзивне навчання – це процес забезпечення рівного доступу до освіти дітям з особливими освітніми потребами, шляхом організації їх навчання у знз, з урахуванням індив особливостей навч-пізнавальної діяльності.

Інклюзивне навчання запроваджується відповідно до Конвенції ООН про права дитини та Конвенції ООН про права інвалідів, низки Указів Президента, Закону України «Про загальну середню освіту».

Запровадження інклюзивного навчання дітей з особливими потребами, потребує детального вивчення даної проблеми, поступового впровадження моделі інклюзивного навчання дітей у дошк та загосв навч закладах, враховуючи їх слухо-мовні та інші можливості.

Метою Концепції Інклюзивної освіти є здійснення реабілітації дітей, набуття ними побутових та соціальних навичок, розшир кола спілкування осіб з поруш псих чи фіз розв та їх включення в сусп життя.

85. Досягнення сурдопедагогічної науки в Україні на початку XXI ст.

Досягн сурдопед науки в укр на поч21ст пов’язана з науков дослідженнями Інституту спец педагогіки НАПН України та кафедри сурдопедагогіки. Їх діяльність спрямована на вивчення глобальних питань засад спеціальної педагогіки та психології, умов удосконалення змісту освіти в умовах диференційованого підходу, оптимізації та індивідуалізації навчання осіб з поруш слуху. Вивчаються особливості перебігу псих процесів дпс, специфіка розвитку мовлення. Розробляється діагностика інтел здібностей та корекційно-розвивальні методики, моделі соц та проф реабілітації, створюється та впровадж у практику нова акустична техніка і супровідні методики її застосування (Л.Борщевська, В.Засенко, С.Кульбіда, К.Луцько, Л.Малина, Л.Фомічова, М.Шеремет та ін.).

Зберігаючи позитивний досвід корекційного навчання, виховання та розвитку дпс та надбання попередніх періодів, науковці продовжують віднаходити нові шляхи і засоби удосконалення освіти, оновлювати її зміст, програми, підручники.

86. Значення «Педагогічних читань», які проводить кафедра сурдоп НПУ імені М.П. Драгоманова.

Кафедра сурдопедагогіки щорічно ініціює проведення науково-практичних конференцій «Педагогічні читання» з різних наукових проблем сьогодення.

З 1999 року кафедрою започатковується цілеспрямована громадська робота з об’єднання творчих сил всіх сурдопедагогів України. I-ші Педагогічні читання відбулись 2000р у Києві. Навесні 2019 року пройшли 21 Пед читання на базі НПУ ім. М.П.Драгоманова.

Ідея об’єднання сурдопедагогів втілюються у життя на «Педагогічних читаннях», це сприяє обміну передовим сурдопедагогічним досвідом, впровадженню надбань науки в практику, концентрації зусиль сурдопедагогічних колективів країни.

Нові завдання, що ставить перед нами сьогодення, можуть бути реалізовані лише об’єднаними зусиллями сурдопедагогів всіх шкіл і дошкільних закладів. Так виникла ГО «Асоціація сурдопедагогів та піклувальників про осіб з вадами слуху «Інститут сурдопедагогічної політики», на чолі якої - перший Президент Л.І.Фомічова.