Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Kursovaya.rtf
Скачиваний:
1
Добавлен:
07.07.2019
Размер:
19.74 Mб
Скачать

Міністерство освіти і науки, молоді та спорту України Кіровоградський національний технічний університет

Факультет автоматика та енергетики Кафедра “Обчислювальної техніки та прикладної математики”

Курсова работа

з дисциплiни «Алгоритмiчнi мови i програмування»

Тема: «Розробити автоматизований довiдник з Iнформатики з тестуванням по темам»

Виконав: студдент групи СI-10-1

Балабiн Дмитро Ігорович

Перевiрив: викладач

Рибакова Людмила Володимирівна

Дата захисту:_________________

Оцiнка:______________________

Кiровоград 2011 рiк

Анотацiя

Необхідно розробити програму, яка б була довідковою систему та тестування з інфрматики.

Область застосування: користувач, який буде мати можливість швидко і легко знайти інформацію по темі інформатика і оперативно використовувати надалі як довідкову систему.

Оскільки дана программа розробляється за допомогою мови програмування Turbo Pascal, то використовуватися програма може під управлінням

OC MS-DOS. Так само є можливість використання програми під управлінням операційних систем підтримуючих режим DOS або сеанс DOS.

Необходимо разработать программу, представляющую собой справочную систему и тестирование по инфрматике.

Область применения: пользователь, который будет иметь возможность быстро и легко найти информацию по теме информатика и оперативно использовать в дальнейшем как справочную систему.

Так как данное приложение разрабатывается с помощью языка программирования Turbo Pascal, то использоваться программа может под управлением OC MS-DOS. Так же имеется возможность использования программы под управлением операционных систем поддерживающих режим DOS или сеанс DOS.

Зміст

Вступ ------------------------------------------------------------------------------------------ 3

Розділ І . Аналіз методів створення довідника та програми тестування -------- 6

1.1 Формалізація задачі ------------------------------------------------------------ 6

1.2 Аналіз методів розробки довідника та програми тестування --------- 7

1.3 Опис вибраного методу ------------------------------------------------------- 8

Розділ ІІ. Розробка універсального алгоритму для будь-якого тесту та алгоритму пошуку ключового слова в довіднику ----------------------------------- 9

2.1 Опис роботи головного алгоритму ----------------------------------------- 9

2.2 Опис роботи допоміжних алгоритмів ------------------------------------- 11

Розділ ІІІ. Програмна реалізація алгоритму довідника та тестування ---------- 12

3.1 Аналіз мов програмування та обгрунтування вибору мови Pascal -- 12

3.2 Опис складових елементів головної програми та їх призначення --- 13

3.3 Опис модулів та їх структурних елементів ------------------------------- 15

3.4 Опис довідки для користувача ---------------------------------------------- 18

3.5 Аналіз методів вдосконалення програми --------------------------------- 19

Висновки ------------------------------------------------------------------------------------- 20

Використана література ------------------------------------------------------------------ 21

Додатки

Додаток 1. Протокол виконання роботи

Додаток 2. Лістинг програми

Вступ

Актуальнiсть вибраної теми. В даний час довідник з iнформатики є дуже популярний, це зумовлено тим, що все бiлше людей, особливо люди старшого вiку, якi почали опановувати сферу iнформацiйних технологiй. Багато довiдникiв зберігаються на паперових носіях, що є не дуже зручно для швидкого пошуку iнформацiї. Для знаходження яких-небудь відомостей необхідно обробити велику кількість iнформацiї, що займає значний час. Тому швидкий пошук практично неможливий, що ускладнює роботу. Програмне забезпечення допоможе правильно і своєчасно внести всі дані в базу даних, і в будь-який момент, коли це необхідно, вивести цю інформацію. Дана програма може бути використана як для звичайних користувачiв, так i для освiтнiх закладiв. Пiсля вивчення курсу iнформатики, користувач завжди має можливiсть пройти тест, який покаже наскiльки користувач засвоїв матерiал.

Мета. Створити автоматизований довiдник з iнформатики та тестування по темам

Завдання курсової робори. Розробити автоматизований довiдник з iнформатики та тестуванням по темам за допомогою Turbo Pascal 7.0 зi зручним iнтерфейсом. Розробити алгоритми для виведення iнформацiї та випадкового вибору питання для тестування.

Вимоги до програми з точки зору замовника. Программа повина бути зi зручним iнтерфейсом, мiстити в собi велику кiлькiсть iнформацiї та мати можливiсть вибиру теми для тестування. Пiсля тестування программа повина показати результат.

Постановка задачi з точки зору програмiста. Программа повина мiстити в собi процедури та функцiї, для зручного та повторного використання. В нiй буде використанi: оператор вибору, цикли, процедури та функцiї. Також будуть використовуватися файли, в яких буде здiйснюватися пошук потрiбної iнформацiї та, в подальшому, вивiд на екран, збереження налаштувань, та результатiв тестування.

Функцiї, якi програма повинна виконувати. Пiсля запуску програми з’явиться вiкно, в якому буде запропоновано вибрати одне з пунктiв меню. Вибiр здiйснюється за допомогою клавiшi «Enter». Пiсля вибору пункту в головному меню, програма запропонує вибрати пiдменю для вибору потрібного вам пункту. Пiсля вибору, програма виведе на екран ту, чи iншу, iнформацiю, відповідно то вибраного пункту.

В цій роботі написаний автоматизований довідник та тестування по темам на мові високого рівня, Turbo Pascal 7.0. В програмi використано процедури для роботи з файлами, що дає можливість створювати базу даних для доввдника. Також використано зручний інтерфейс, що дає змогу користувачеві легко орієнтуватись в програмі. Программа має 3 розділи.

Розділ І – Довідник. Опис методів роздобки довідника та роботи з ним. Описані всі методи, які використовувалися в програмі. Схематично паказана робота довідника.

Розділ ІІ – Тестування. В цьому розділі описані процедури та функції, які керують ходом підпрограми. Схематично показана робота підпрограми тестування.

Розділ ІІІ – Другорядні процедури для налагодження та довідкової інформації. В цьому розділі детально описується робота головної програми, процедурі для налагодження програми та довідки.

При роботі над курсовою були використані електроні навчальні посібники та матеріал з інтернету для створення тестування та довідника.

Розділ І

Аналіз методів створення довідника та програми тестування.

1.1 Формалізація задачі

В даній задачі потрібно зтворити програму, яка буде тестувати знання

студентів з теми «Інформатика» та виконувати функцію довідника. Повина бути база термінів для довідника та база питань з відповідями на різні теми, відповідно, для тестування з одною вірною відповідю. При запуску програми, повино з’явитись зручне меню для вибору однієї з функцій програми. Програма повина мати мінімальний набір функцій: тестування за темами, довідник, довідка та налаштування для комфортної роботи в програмі.

Програма-тестування починається з вибору теми тестування або перегляду результатів. Розпочинається тестування відразу після вибору теми, з’являється випадкове питаняння та чотири варіанти відповіді на нього. Знизу вікна ведеться статистика поточного тестування: кількість питань даного тесту, кількість вірних та не вірних відповідей, та кількість питань, на які залишилось відповісти (не враховуючи поточний). В користувача немає обмеження в часі, що дає можливість більш детально проаналізувати питання та відповіді до нього. Після відповіді на всі питання програма повина вивести для ознайомлення статистику пройденого тесту та зберегти в файл для подальшого перегляду всіх результатів.

Для повноцінного освоєння програми достатньо 5-10 хвилин, що цілком підходить під міжнародний стандарт ISO 91261. Введення інформації здійснюється за допомогою клавіатури. При формуванні бази даних для позначення операторів мови Турбо Паскаль потрібно використовувати латинські символи, проте за бажанням користувача є

____________

1 - Библиография книга [ 4 ] стр. 26

* - Необхідно використовувати русифікований DOS

можливість вводити символи кирилиці*. Найбільш оптимальний варіант для

виконання цієї задачі буде виконаний на мові програмування Pascal.

1.2 Аналіз методів розробки довідника та програми тестування

При виборі методу розробки довідника розглядалось декілька методів зберігання інформації в файлі: використання типізованого файлу та файлу з «помітками» (файлу – таблиці). Для створення довідника потрібна «таблиця» з 2х колонок (мал. 1.1): назва терміну та визначення терміну. Типізований файл краще ніж файл з «помітками», але за допомогою типізованого файлу не зручно створювати базу даних для довідника, так як довідник має великий об’єм інформації. При строврені алгоритму роботи довідника використано файл з «помітками». Це дає можливість створити універсальний алгоритм для пошуку потрібного терміну. Такий метод дає можливість створювати та редактувати довідник в блокноті для подальшого використання в програмі.

При створені програми – тестування розглядалось два методи: створювання бази даних тестування за допомогою типізованого файлу та файлу з «помітками». Типізований файл краще, тим що його не можливо переглянути посторонім людям, але алгоритм* розрахований на добавляння, чи видаляння тестів з списку тестування, тому був вибраний файл з помітками. Викладач зможе створювати** власні тести та добавляти їх в програму. В ролі поміток будуть використовуватись номери питань, в форматі « Номер питтання . » , та наприкінці «*» для позначення правельної відповіді. Такий аглоритм є універсальним для будь-якого тесту.

_____________

* - в подальшому планується удосконалити алгортм (дивитись п. 3.5)

** - шаблон створення файлу тестування показаний на 8 с.

1.3 Опис обраного методу

Файл з термінами має структуру, яка показана на малюнку 1. Алгоритм відшукує ключове слово між «помітками» « [ » та « ] » та заносить до масиву.

При виклиці процедури Searсh, спочатку построково, а потім посимвольно переглядається база даних термінів. Якщо программа знаходить початкову помітку - «[», то починається зчитування терміну до поки не зустрінеться кінцевий символ - «]». Визначення терміну визначається за тим же алгоритмом, тільки після зчитування терміну – відразу зчитується й визначення до нього (мал.1.1). Один термін з визначенням займає 1 рядок, що дає змогу коректно зчитувати данні та зручно переглядати базу даних при необхідності. Детальний алгоритм знаходиться в додатку Б.

Рисунок 1.1 Структура даних в довіднику

Алгоритм пошуку питяння схожий на алгоритм пошуку ключа в довіднику. Пошук потрібного питання здійснюється за допомогою перших 2х або 3х (якщо номер питання > 9) символів. Файл повинен бути створений точно за шаблоном та мати на одне питання чотирі варіанта відповіді. Приклад:

2. Файли Excel мають розширення...

1) Mdb

2) Bmp

3) Exe

4) Xls*

«*» означає, що правельний варіант другого питання під номером чотирі.

Детальний алгоритм знаходиться в додатку Б.

Розділ ІІ

Розробка універсального алгоритму для будь-якого тесту та алгоритму пошуку ключового слова в довіднику

2.1 Опис роботи головного алгоритму

Алгоритм роботи довідника

1. Ввести початкову літеру терміну або декілька літер: С.

2. Якщо С з російського, украйнського або англійського алфавіту, то ці літери заносяться до Tex та викликається процедура RBook_Search, яка знаходить в файлі «Rbook.boo» згадування в назві терміну Tex та заносить термін до масиву SeText.

3. Якщо С = клавіші Enter, то виводиться масив SeText на екран в 3 стовбці, якщо ж С = клавіші Esc, то програма повертається в головне меню, інакше перейти до пункту 2.

4. Вибрати за допомогою стрілок потрібний термін. Якщо С = Enter, то викликається процедура Rbook_start, яка виводить на єкран термін

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]