Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ДРУКОВАНІ ЗАСОБИ МАСОВОЇ ІНФОРМАЦІЇ.rtf
Скачиваний:
1
Добавлен:
13.07.2019
Размер:
83.78 Кб
Скачать

Друкован² засоби масово¯ ²нформац²¯

Загальна ³нформац³я

Друкован³ засоби масово¿ ³нформац³¿ (преса) в Укра¿н³ – це пер³одичн³ ³ так³, що продовжуються, видання, як³ виходять п³д пост³йною назвою, з пер³одичн³стю один ³ б³льше номер³в (випуск³в) протягом року на п³дстав³ св³доцтва про державну реºстрац³ю.

Друкован³ засоби масово¿ ³нформац³¿ в Укра¿н³ видаються державною мовою, а також ³ншими мовами.

Особа, яка заснувала друкований зас³б масово¿ ³нформац³¿, º його засновником. Особи, як³ об’ºдналися з метою сп³льного заснування видання, вважаються його сп³взасновниками.

Державн³й реºстрац³¿ зг³дно з частиною другою ст. 11 Закону п³длягають ус³ друкован³ засоби масово¿ ³нформац³¿, що видаються на територ³¿ Укра¿ни, незалежно в³д сфери розповсюдження, тиражу ³ способу ¿х виготовлення.

Установч³ документи, складен³ ³ноземною мовою, подаються для державно¿ реºстрац³¿ друкованих засоб³в масово¿ ³нформац³¿ разом з ¿х перекладом на укра¿нську мову, засв³дчен³ в установленому порядку.

Законодавч³ акти, що регулюють порядок державно¿ реºстрац³¿ друкованих засоб³в масово¿ ³нформац³¿

Порядок державно¿ реºстрац³¿ друкованих засоб³в масово¿ ³нформац³¿ регулюºться:

Законом Укра¿ни "Про друкован³ засоби масово¿ ³нформац³¿ (пресу) в Укра¿н³" - 02.06.2011,

постановою Каб³нету М³н³стр³в Укра¿ни в³д 17.11.97 ¹ 1287 "Про державну реºстрац³ю друкованих засоб³в масово¿ ³нформац³¿, ³нформац³йних агентств та розм³ри реºстрац³йних збор³в",

а також Положення про державну реºстрац³ю друкованих засоб³в масово¿ ³нформац³¿ в Укра¿н³ та Положення про державну реºстрац³ю ³нформац³йних агентств як суб’ºкт³в ³нформац³йно¿ д³яльност³, затверджен³ наказом М³н³стерства юстиц³¿ Укра¿ни в³д 21 лютого 2006 року ¹ 12/5 (у редакц³¿ наказу М³н³стерства юстиц³¿ в³д 13.01.2009 ¹ 22/5).

Право на заснування друкованого ЗМ²

Право на заснування друкованого засобу масово¿ ³нформац³¿ належить:

  • громадянам Укра¿ни, громадянам ³нших держав та особам без громадянства, не обмеженим у цив³льн³й правоздатност³ та цив³льн³й д³ºздатност³;

  • юридичним особам Укра¿ни та ³нших держав;

  • трудовим колективам п³дприºмств, установ ³ орган³зац³й на п³дстав³ в³дпов³дного р³шення загальних збор³в (конференц³¿).

Державна реºстрац³я друкованих засоб³в масово¿ ³нформац³¿ залежно в³д сфери розповсюдження

Державна реºстрац³я друкованих засоб³в масово¿ ³нформац³¿ залежно в³д сфери розповсюдження зд³йснюºться:

  • загальнодержавно¿, рег³онально¿ (дв³ та б³льше областей) та/або заруб³жно¿ сфери розповсюдження – М³н³стерством юстиц³¿ Укра¿ни;

  • м³сцево¿ сфери розповсюдження - Головним управл³нням юстиц³¿ М³н³стерства юстиц³¿ Укра¿ни в Автономн³й Республ³ц³ Крим, обласними, Ки¿вським та Севастопольським м³ськими управл³ннями юстиц³¿.

Зразок заяви про реºстрац³ю (перереºстрац³ю) друкованого засобу масово¿ ³нформац³¿ (зразок)

Зг³дно ³з Законом "Про друкован³ засоби масово¿ ³нформац³¿ (пресу) в Укра¿н³" прошу (симо) зареºструвати (перереºструвати у зв’язку ³з зм³ною засновника, назви, мови, сфери розповсюдження видання) пер³одичне (або таке, що продовжуºться) друковане видання).

Пов³домляºмо необх³дн³ дан³:

Засновник (сп³взасновник) видання: (засновник – юридична особа наводить повну назву зг³дно ³з документами, що п³дтверджують його (¿х) цив³льну правоздатн³сть ³ подаються разом ³з заявою (коп³я св³доцтва про державну реºстрац³ю юридично¿ особи, статуту (положення), установчого договору засв³дчен³ нотар³ально), громадянин Укра¿ни або ³ншо¿ держави наводить паспорт³ дан³, дан³ про громадянство, що п³дтверджуºться коп³ºю в³дпов³дних стор³нок паспорту).

Вид видання: (газета, журнал, зб³рник, бюлетень, альманах, календар, дайджест)

Статус видання: (в³тчизняне, сп³льне)

Назва (назви) видання:

Мова (и) видання: (зм³шаними мовами, паралельними випусками (³з зазначенням мов )

Сфера розповсюдження: (м³сцева, рег³ональна (³з зазначення областей на як³ буде поширюватися видання), загальнодержавна, заруб³жна)

Категор³¿ читач³в:

Програмн³ ц³л³ (основн³ принципи): (стисла характеристика програмних ц³лей або тематична спрямован³сть видання)

Передбачуван³ пер³одичн³сть випуску, обсяг (в умовних друкарських аркушах) ³ формат видання:

Юридична адреса засновника: (кожного ³з сп³взасновник³в) та його (¿х) банк³вськ³ рекв³зити, номери засоб³в зв’язку : (юридична адреса, що наводиться у заяв³, повинна сп³впадати з адресою юридично¿ особи, визначено у в³дпов³дних документах – статут³, св³доцтв³ про державну реºстрац³ю, положенн³ тощо)

М³сцезнаходження редакц³¿:

Вид видання за ц³льовим призначенням: (загальнопол³тичне, з питань економ³ки ³ б³знесу, виробничо-практичне, наукове, науково-виробниче, науково-популярне, навчальне, дов³дкове, л³тературно-художнº, з питань мистецтва, спортивне, юридичне, еротичне, для дозв³лля, медичне, рел³г³йне, уфолог³чне, еколог³чне, туристичне, рекламне /понад 40 в³дсотк³в обсягу одного номера – реклама/, ³нформац³йне, для д³тей тощо).

У раз³ зм³ни юридично¿ адреси, банк³вських рекв³зит³в, адреси редакц³¿, виду, програмних ц³лей або тематично¿ спрямованост³, пер³одичност³ випуску, обсягу та формату видання, статусу видання, виду видання за ц³льовим призначенням, вказаних у заяв³, зобов’язуюсь (ºмося) протягом м³сяця, з дня, коли так³ зм³ни в³дбулись, пов³домити реºструючий орган, в т. ч. Внести зм³ни до правоустановчих документ³в.

Заява подаºться державною мовою у друкованому вигляд³ на аркуш³ формату А4 за п³дписом засновник³в (сп³взасновник³в) або уповноважених ними ос³б (для засновник³в – юридичних ос³б п³дписи уповноважених ос³б засв³дчуються печаткою).

Строки розгляду заяви

Заява розглядаºться у м³сячний строк з дня ¿¿ одержання. За результатами розгляду заяви приймаºться одне з таких р³шень:

про державну реºстрац³ю;

про в³дмову в державн³й реºстрац³¿;

про зупинення строку розгляду заяви про державну реºстрац³ю;

про визнання нед³йсним св³доцтва про державну реºстрац³ю друкованого ЗМ².

У раз³ виявлення в³дсутност³ (неточного або неправильного зазначення) в заяв³ в³домостей, як³ передбачен³ Законом та Положенням, реºструвальний орган у десятиденний строк письмово пов³домляº про це засновника (сп³взасновник³в).

Зупинення строку розгляду заяви про державну реºстрац³ю допускаºться реºструвальним органом не б³льше н³ж на три м³сяц³, якщо:

засновник (сп³взасновники) не подав(ли) до органу реºстрац³¿ вс³ документи, якими п³дтверджуються його (¿х) цив³льна правоздатн³сть та цив³льна д³ºздатн³сть;

м³ж сп³взасновниками не укладено установчого договору, передбаченого статтею 9 Закону;

виникли обставини, за яких з незалежних в³д реºструвального органу причин своºчасне проведення державно¿ реºстрац³¿ неможливе (нев³дпов³дн³сть поданих документ³в законодавству Укра¿ни, наявн³сть ухвали суду про заборону розгляду заяви конкретних засновник³в або конкретного друкованого ЗМ², якщо внасл³док ухвалення реºструвального органом р³шення будуть порушен³ права ³ свободи ф³зичних чи юридичних ос³б тощо).

Зупинений строк розгляду заяви про державну реºстрац³ю друкованого ЗМ² поновлюºться з дня, коли заявник письмово пов³домить реºструвальний орган про усунення причин, що перешкоджали державн³й реºстрац³¿ видання.

В³дмова в державн³й реºстрац³¿ друкованого ЗМ²

В³дмова в державн³й реºстрац³¿ друкованого ЗМ² можлива виключно з п³дстав, установлених статтею 15 Закону, а саме:

якщо назва друкованого ЗМ², його програмн³ ц³л³ (основн³ принципи) або тематична спрямован³сть суперечать статтям 3, 4 Закону;

якщо реºструвальним органом уже ран³ше видане св³доцтво друкованому ЗМ² з т³ºю самою назвою, за винятком видань, що виходять р³зними мовами;

якщо заяву подано до зак³нчення року з дня набрання законно¿ сили р³шенням про припинення д³яльност³ друкованого ЗМ².

У раз³ неподання засновником (сп³взасновниками) протягом трьох м³сяц³в письмового пов³домлення про усунення причин, що перешкоджали державн³й реºстрац³¿ видання, реºструвальний орган залишаº заяву без розгляду та письмово пов³домляº про це засновника (сп³взасновник³в).

У раз³, якщо º установлен³ Законом п³дстави для в³дмови в державн³й реºстрац³¿ друкованого ЗМ², реºструвальний орган готуº правовий висновок про в³дмову в державн³й реºстрац³¿ друкованого ЗМ² з викладенням п³дстав в³дмови – конкретних положень законодавства Укра¿ни. У преамбул³ наказу вказуються норми Закону, як³ стали п³дставою для в³дмови в державн³й реºстрац³¿, у пунктах наказу викладаºться р³шення реºструвального органу та роз’яснюºться порядок оскарження р³шення до суду.

Коп³я наказу про в³дмову в державн³й реºстрац³¿ друкованого ЗМ² надсилаºться заявников³ супров³дним листом за п³дписом кер³вника Департаменту, територ³ального органу юстиц³¿ на адресу одного ³з засновник³в, зазначену в заяв³ в установлений законом строк.

Р³шення про в³дмову в державн³й реºстрац³¿ друкованого ЗМ² або порушення встановленого статтею 13 Закону порядку розгляду заяви про державну реºстрац³ю друкованого ЗМ² може бути оскаржене засновником (сп³взасновниками) у суд³.

Реºстрац³йний зб³р за державну реºстрац³ю друкованого засобу масово¿ ³нформац³¿

У раз³ прийняття р³шення про державну реºстрац³ю друкованого засобу масово¿ ³нформац³¿ орган реºстрац³¿ письмово пов³домляº про це засновнику (сп³взасновникам) та вказуº йому (¿м) про необх³дн³сть сплатити реºстрац³йний зб³р за видачу св³доцтва про державну реºстрац³ю друкованого засобу масово¿ ³нформац³¿.

П³сля прийняття р³шення реºструючим органом про державну реºстрац³ю (перереºстрац³ю) друкованого засобу масово¿ ³нформац³¿ реºстрац³йний зб³р сплачуºться у встановленому розм³р³ на поточний рахунок 33210852700011 УДК у Шевченк³вському район³ м. Киºва (одержувач), код ªДРПОУ 26077968, МФО 820019. Банк одержувача: УДК м. Киºва. Призначення платежу: в дох³д Держбюджету, код 22010900 за державну реºстрац³ю/перереºстрац³ю видання/³нформац³йного агентства) «назва видання/³нформац³йного агентства.

Засновник (сп³взасновники) сплачуº реºстрац³йний зб³р протягом одного м³сяця з дня одержання письмового пов³домлення органу реºстрац³¿ про державну реºстрац³ю друкованого засобу масово¿ ³нформац³¿ (пов³домлення надсилаºться на юридичну адресу засновника (сп³взасновник³в) або адресу, на яку вони безпосередньо вкажуть у заяв³).

Реºстрац³йний зб³р справляºться у розм³рах, установлених постановою Каб³нету М³н³стр³в Укра¿ни в³д 17 листопада 1997 р. N 1287.

За державну реºстрац³ю друкованих засоб³в масово¿ ³нформац³¿ установлений зб³р у таких розм³рах:

а) св³доцтва про державну реºстрац³ю друкованого засобу масово¿ ³нформац³¿ ³з загальнодержавною, рег³ональною та/або заруб³жною сферою розповсюдження - 50 неоподатковуваних м³н³мум³в доход³в громадян; б) св³доцтва про державну реºстрац³ю друкованого засобу масово¿ ³нформац³¿ з м³сцевою сферою розповсюдження в межах Автономно¿ Республ³ки Крим, одн³º¿ област³, обласного центру або двох ³ б³льше с³льських район³в - 24 неоподатковуваних м³н³мум³в доход³в громадян; в) св³доцтва про державну реºстрац³ю друкованого засобу масово¿ ³нформац³¿ з м³сцевою сферою розповсюдження в межах одного м³ста, району, окремих населених пункт³в, а також п³дприºмств, установ, орган³зац³й - 14 неоподатковуваних м³н³мум³в доход³в громадян; г) св³доцтва про державну реºстрац³ю друкованого засобу масово¿ ³нформац³¿, що спец³ал³зуºться на матер³алах еротичного характеру, - 100 неоподатковуваних м³н³мум³в доход³в громадян; д) св³доцтва про державну реºстрац³ю дайджесту - 60 неоподатковуваних м³н³мум³в доход³в громадян. е) св³доцтва про державну реºстрац³ю друкованого засобу масово¿ ³нформац³¿, заснованого за участю громадян та/або юридичних ос³б ³нших держав, а також юридичних ос³б Укра¿ни, у статутному фонд³ яких ³ноземний кап³тал – 120 неоподаткованих м³н³мум³в доход³в громадян.

При цьому: розм³р реºстрац³йного збору за видачу св³доцтва про державну реºстрац³ю друкованого засобу масово¿ ³нформац³¿ для д³тей та ³нвал³д³в зменшуºться на 50 в³дсотк³в; зв³льняються в³д сплати реºстрац³йного збору друкован³ засоби масово¿ ³нформац³¿, заснован³ з благод³йною метою ³ призначен³ для безплатного розповсюдження.

Зб³р за перереºстрац³ю друкованого засобу масово¿ ³нформац³¿ чи видачу дубл³ката св³доцтва

У раз³ перереºстрац³¿ друкованого засобу масово¿ ³нформац³¿ за видачу св³доцтва справляºться зб³р у розм³р³ 50 в³дсотк³в установленого реºстрац³йного збору.

За видачу дубл³ката св³доцтва про державну реºстрац³ю пер³одичного друкованого видання або ³нформац³йного агентства як суб’ºкта ³нформац³йно¿ д³яльност³ справляºться зб³р у розм³р³ 20 в³дсотк³в установленого реºстрац³йного збору.

У раз³ перереºстрац³¿ друкованого засобу масово¿ ³нформац³¿ у зв’язку ³з зм³ною найменування засновника за видачу св³доцтва справляºться зб³р у розм³р³ 20 в³дсотк³в установленого реºстрац³йного збору.

Видача св³доцтва про реºстрац³ю друкованого ЗМ²

Св³доцтво про державну реºстрац³ю друкованого засобу масово¿ ³нформац³¿ видаºться засновнику (сп³взасновникам) п³сля сплати реºстрац³йного збору та надання в³дпов³дного плат³жного документа, який залишаºться органу реºстрац³¿.

Друкований зас³б масово¿ ³нформац³¿ вважаºться зареºстрованим з дня видач³ св³доцтва про реºстрац³ю.

У раз³ неподання засновником (сп³взасновниками) протягом трьох м³сяц³в з дня п³дписання наказу плат³жного документа про сплату реºстрац³йного збору приймаºться р³шення про вилучення з Державного реºстру друкованих ЗМ² в³домостей про це друковане ЗМ² та визнаºться св³доцтво про державну реºстрац³ю цього друкованого ЗМ² таким, що не п³длягаº видач³.

Дн³ ³ години прийому громадян в³дд³лом державно¿ реºстрац³¿ друкованих засоб³в масово¿ ³нформац³¿ Департаменту легал³зац³¿ та регулювання д³яльност³ бюро кредитних ³стор³й:

- видача св³доцтв про державну реºстрац³ю друкованих засоб³в масово¿ ³нформац³¿ та св³доцтв про державну реºстрац³ю ³нформац³йних агентств як суб’ºкт³в ³нформац³йно¿ д³яльност³ зд³йснюºться щосереди та щоп’ятниц³ з 9.00 до 17.00 (перерва з 13.00 до 13.45) у прим³щенн³ М³н³стерства юстиц³¿ Укра¿ни (каб.31) за адресою: м.Ки¿в, вул. Городецького, 13. Дов³дки за тел. 279-67-88

В³дд³л державно¿ реºстрац³¿ друкованих засоб³в масово¿ ³нформац³¿ та ³нформац³йних агентств - тел. 279-75-34