Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Сучкова Ірина Словник з мови.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
14.07.2019
Размер:
47.1 Кб
Скачать

Слова,що стосуються використання знака м'якшення.

Біль — своєрідне відчуття, яке виникає внаслідок сильних подразнень нервової системи. Больові подразнення сприймаються периферичними нервовими рецепторами і передаються по нервових провідниках до головного мозку. Біль являє собою захисну реакцію організму, яка виникла в процесі еволюційного розвитку.

Бру́нька (gemma) — зародок пагона рослин, що забезпечує його верхівкове наростання та галуження. Зазвичай знаходиться в пазусі листка або на верхівці стебла.

Гідрофі́льність (рос.гидрофильность, англ. hydrophilics, wetting ability, water receptivity; нім. Hydrophilie f) — здатність деяких речовин змочуватися водою.Гідрофільність — окремий випадок ліофільності (ліофільність у відношенні до води).

Свідо́мість — це вища форма відображення дійсності, властива людям та деяким іншим живим істотам і пов'язана з їх психікою, абстрактним мисленням, світоглядом, самосвідомістю, самоконтролем своєї поведінки і діяльності та передбачування результатів останньої.

Ко́рінь — вегетативний орган з необмеженим ростом, який забезпечує закріплення рослин у субстраті, поглинання і транспорт води та розчинених у ній мінеральних речовин та продуктів життєдіяльності ґрунтових мікроорганізмів і коренів інших рослин, первинний синтез органічних речовин, виділення в ґрунт продуктів обміну речовин і вегетативне розмноження.

Мінли́вість — здатність живих організмів набувати нових ознак, відмінних від предків і їхніх станів у процесі індивідуального розвитку. Розрізняють декілька типів мінливості:Спадкову і неспадкову (модифікаційну або фенотипну).

Перикарп, перикарпій, навколопліддя, оплодень (лат. pericárpium) — частина плода насіннєвих рослин. Оболонка, що покриває насіння і формує зовнішній вигляд і форму плоду, зазвичай становить основну частину плоду і служить для захисту насіння від зовнішніх впливів. Формується із зав'язі, іноді за участю інших органів квітки (наприклад, гінецея, квітколожа або чашечки).

Життєва ємність легень (ЖЄЛ) — максимальна кількість повітря, що видихається після найглибшого вдиху. ЖЄЛ є одним з основних показників стану апарату зовнішнього дихання, широко тим, що використовуються в медицині.

Ємність середовища- характеризує щільність або чисельність особин, які перебувають у рівноважному стані з ресурсами довкілля. Тобто чисельність популяції коливається навколо якоїсь середньої величини. Цей стан називають динамічною рівновагою.

Біологічні методи боротьби зі шкідниками – це використання живих організмів для зменшення або повного усунення шкоди, яку наносять шкідники тваринам, людині, сільськогосподарським культурам.

Слова,на використання подвоєних та подовжених приголосних.

Життя́ (Vitae; синонімія: Biota, Eobionti[1]) — це сукупність фундаментальних загальнобіологічних ознак (метаболізму, гомеостазу, росту, розвитку, відповіді на подразнення, розмноження, еволюції тощо), що об'єднують органічних істот, відрізняючи їх від неорганічних об'єктів.

Ми́слення — це особлива ідеальна діяльність людини, яка виникає, формується, розвивається в суспільстві, коли людина перебуває у певному соціокультурному середовищі і вступає в багатогранні відносини з природним і соціальним світом, що її оточує.

Броді́ння — біохімічний процес розкладу вуглеводів, що відбувається під впливом мікроорганізмів або їх ферментів.

Органи чуття — спеціалізовані органи чуття, через які нервова система отримує подразнення із зовнішнього і внутрішнього середовищ і сприймає ці подразнення у вигляді відчуттів.

Линяння (лат. vernatio) − періодичне оновлення зовнішніх покривів (луски, шерсті, пір'я, рогів тощо) у тварин.

Твари́нництво- галузь сільського господарства, що займається розведенням і використанням сільськогосподарських тварин.

Багатокліти́нні органі́зми — всі рослинні і тваринні організми, що складаються з кількох чи багатьох клітин, пов'язаних між собою в єдине ціле.

Вегетативне розмноження — тип безстатевого розмноження, при якому з частини материнського організму утворюються ідентичні йому за своїми спадковими ознаками нові особини.

Гальмування-найважливіший засіб впорядкування і вдосконалення умовних рефлексів.

Насінний зачаток-це орган насінних рослин,в якому формується жіночий гаметофіт.