Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Сучкова Ірина Словник з мови.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
14.07.2019
Размер:
47.1 Кб
Скачать

Слова на використання різних префіксів і суфіксів.

Профаза — стадія мітотичного або мейотичного поділу клітини. Профаза починається з ущільнення хроматину.

Гідрофо́бність (рос.гидрофобность, англ. hydrophoby, water-repellency; нім. Hydrophobie f) — властивість деяких речовин речовини які не можуть змочуватись водою Гідрофобність — окремий випадок ліофобності.

Заповíдницький або заповідник строгого режиму — територія або акваторія, на якій зберігається в природному стані весь її природний комплекс.

Протока — вузький водний простір, що поділяє ділянки суходолу і поєднує водні басейни (моря або озера); у міжнародному праві морські протоки стали доступними суднам усіх держав.

Продукти́вність біологі́чна — біомаса, яка продукується популяцією або угрупованням організмів на одиницю часу. цим вони роблять свій внесок у підтримку існування біосфери.

Замор — загибель риб та інших водяних тварин внаслідок зменшення кількості кисню, розчиненого у воді, а також появи у воді отруйних речовин.

Запла́ва — частина дна річкової долини, що затоплюється при повіні або під час паводку.

Забру́днення — привнесення в природно-антропогенне середовище, виникнення в ньому нових, не характерних для середовища фізичних, хімічних, біологічних речовин, агентів, які негативно впливають на людину і живі організми.

Безвідходна технологія (рос. безотходная технология, англ. wastless technology, non-refuse technology; нім. abproduktfreie Technologie) — напрямок комплексного використання сировини (в першу чергу корисних копалин, інших природних ресурсів) та захисту навколишнього середовища від забруднень.

Підвид — географічно або екологічно відокремлена частина виду, особини якої під впливом факторів середовища набули стійких особливостей, що відрізняють їх від інших частин даного виду. В природі особини з різних підвидів звичайно можуть вільно зхрещуватись.