Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
187447_848A8_konspekt_lekciy_simeyne_pravo_ukra....doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
14.07.2019
Размер:
707.07 Кб
Скачать
  1. Таємниця усиновлення.

На забезпечення таємниці усиновлення спрямовані норми закону, що передбачають можливість зміни імені, прізвища, по-батькові усиновленого і запис усиновителів в свідоцтво про народження в якості батьків. Передбачена також можливість зміни місця народження усиновленої дитини і його народження. Однак дата народження може бути змінена не більш ніж на півроку, тобто усиновлений в межах півроку може бути записаний раніше, або навпаки, пізніше його фактичного народження (стаття 112 КпШС).

Зміна дати та місця народження усиновленого допускається лише у виключних випадках, коли без такої зміни неможливо забезпечити таємницю усиновлення.

Закон забезпечує можливість отримання таких документів про народження усиновленої дитини, з яких не можна було зробити висновок, що дитина усиновлена і не є рідною дитиною усиновителів. В той же час в книгах органів РАГСу зберігаються записи про усиновлення та про внесення змін в свідоцтво про народження дитини, з яких видно, що дитина усиновлена. Для забезпечення збереження таємниці усиновлення (стаття 112 КпШС України) забороняється органам РАГСу без згоди усиновителів, а в разі їх смерті без згоди органів опіки та піклування, повідомляти будь-які відомості про усиновлення, а також видавати виписки з книг реєстрації, з яких було б видно, що усиновителі не є кровними батьками усиновленого.

Заборона видачі виписок та повідомлення відомостей не розповсюджуються на запити органів суду та прокуратури, які мають право, в зв'язку з наявністю в них у провадженні певних справ, вимагати надання їм певних довідок та документів.

Для охорони інтересів усиновленого та усиновителів закон не тільки передбачає заходи, які забезпечують збереження таємниці, але й встановлює кримінальну відповідальність за її розголошення у вигляді виправних робіт строком до двох років або штрафу до 33 гривень 75 копійок, або громадської догани (стаття 115-1 КК України).

  1. Визнання усиновлення недійсним: поняття, підстави.

Визнання усиновлення недійсним (незаконним) може бути встановлено тільки судом, і при розгляді таких справ потрібен письмовий висновок органів опіки та піклування, а також участь у судовому засіданні представника цього органу та прокурора.

Слід підкреслити, що рішення суду діє із зворотною силою, тобто воно анулює акт усиновлення та породжені ним права і обов'язки між усиновителем та усиновленим.

В силу статті 121 КпШС України усиновлення визнається недійсним лише за заявою особи, права якої були порушені усиновленням, а також за заявою органів опіки і піклування та прокурора.

В статті 120 КпШС України зазначені підстави визнання усиновлення недійсним.

Так, усиновлення визнається недійсним, якщо воно проведено на підставі підроблених документів. Це означає, що в основу рішення суду про усиновлення, були покладені підроблені.

Іншою підставою для визнання усиновлення недійсним є його фіктивність. Це таке усиновлення, яке хоча формально і відповідає всім вимогам закону, але не ставить за мету встановлення передбачених законом відносин по усиновленню і нічого у фактичному положенні дитини не змінюється.

Усиновлення визнається недійсним, якщо воно було здійснено особою, визнаною у встановленому законом порядку недієздатною внаслідок душевної хвороби або недоумства або особою, яка позбавлена батьківських прав. Однак у тих випадках, коли на час розгляду в суді справи відпадуть ті обставини, які перешкоджали усиновленню (наприклад, особа поновлена в батьківських правах), усиновлення не може бути визнане недійсним.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]