Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЯКОВЕЦЬ.docx
Скачиваний:
10
Добавлен:
15.07.2019
Размер:
407.16 Кб
Скачать

Блок ранкових новин:

6:30 Headlines — 1 хвилина

7:00 Випуск із ведучим — 10 хвилин

7:30 Headlines 1 хвилина

8:00 Випуск зі студією за участю гостя 12—14 хвилин

8:55 Headlines — 1 хвилина

Блок ранкових новин виходить щодня, крім суботи та неділі, у пря­мому ефірі в рамках програми «Доброго ранку, Україно!». Зміст новин має бути зрозумілим і цікавим для якнайширшої аудиторії. Перевага надається подіям, які мають набути розвитку чи резонансу впродовж поточного дня або які лише повинні відбутися. При цьому необхідно, з одного боку, змальовувати досить повну інформаційну картину, з ін­шого — найбільше уваги приділяти «людяним» аспектам навіть найваж­ливіших політичних чи економічних процесів. Навіть «довгі» випуски за участю гостей мають бути динамічними та інформаційно насиченими, хронометраж сюжетів (за винятком надзвичайних обставин) — від 40 секунд до 1,5 хвилини. Передбачається робити динамічні огляди мину­лих та анонси майбутніх подій. В ефірі новини по черзі ведуть троє ведучих: Юрій Торопчинов, Світлана Орловська та Ростислав Сухачов.

Хвилинні випуски Headlines містять найважливіші новини одним рядком (56 повідомлень-заголовків, які мають, з одного боку, переда­ти суть події, з іншого викликати бажання дізнатися подробиці, тобто дочекатися «великого» випуску). Приблизно половина Headlines мають стосуватися майбутніх подій.

Технологічні умови виробництва програм:

— З комплекти ТЖК (відеокамера BSP, штатив, репортажний мікро­фон, петличний мікрофон, акумулятори, комплект світла);

1 апаратна простого монтажу (з начиткою) ~ з 16:00 до 24:00;

1 апаратна складного монтажу (з начиткою) — з 3:00 до 8:50;

цілодобова можливість зйомок (обов'язкове чергування нічної гру­пи) і доставки ранкових гостей;

~ цілодобовий доступ до архіву.

Архів має бути систематизований, архівувати потрібно всі змонто­вані сюжети (без титрів, з обов'язково «розведеним» звуком) і, в окре­мих випадках, за вказівкою кореспондента, фрагменти вихідного ма­теріалу. Комп'ютерний опис архівного сюжету має містити назву події, місце й дату зйомки, імена відомих осіб, які є в кадрі, і всіх осіб, котрі з'являються у синхронах.

Слід зазначити, що за наявності вечірньої програми «Підсумки» виробництво ранкових випусків новин значно спрощується, а сукупне виробництво новин — здешевлюється.

Над випуском усіх інформаційних програм — «Підсумків» та ран­кового блоку новин — працює штат інформаційної служби ТРК «Ера» у кількості 40 співробітників. До наведеної групи ще закріплені опера­тори та водії, а також режисерська група прямого ефіру. Такої групи достатньо, щоб виробляти щодня майже одну годину ефірного ма­теріалу. Зрозуміло, що над одним випуском не працює весь творчий і технічний колектив редакції. У кожного підрозділу інформаційної ре­дакції є свій графік роботи, який також є «плаваючим», тобто постійно змінним. Так виходить тому, що не всі події у країні та світі відбува­ються за графіком. Часто журналісти з операторами виїжджають у раптові відрядження на довгий термін, і тоді графік роботи змінюєть­ся. Але переважно робота в інформаційній редакції відлагоджена до дрібниць. Між співробітниками редакції існує постійний інформацій­ний зв'язок. Кожна людина, яка працює над випуском новин, може дізнатися будь-яку інформацію стосовно випуску: хто ведучий, який хронометраж випуску, скільки і які саме сюжети будуть у випуску, хто виробляє який сюжет (журналіст, оператор, водій) і т. д. Уся робота інформаційної редакції над кожним випуском новин документується та архівується. За потреби можна дізнатися, яким був, скажімо, ранко­вий випуск новин 20 травня 1999 року: хто був ведучим, які сюжети вийшли, повний текст сюжетів із зазначенням прізвищ авторів. Така інформація зберігається на випадок претензій з боку глядачів та судо­вих позовів. До того ж, усі випуски новин за останні два роки зберіга­ються на відеокасетах.

Детально технологію інформаційного телевиробництва розкриємо на прикладі підготовки та видачі в ефір інформаційною редакцією ТРК «Ера» програми «Підсумки» 20 травня 2004 року.

Безпосередньо робота над випуском, як і будь-яка робота взагалі, розпочинається зі складання плану випуску, тобто інформаційного наповнення. Такий план складає випусковий редактор разом із шеф-ре-дактором на редакційній нараді, участь у якій беруть чергові журналіс­ти. Наприклад, у результаті творчого «штурму» журналісти та випуско­вий редактор запропонували на затвердження шеф-редакторові такий план випуску:

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]