Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЯКОВЕЦЬ.docx
Скачиваний:
10
Добавлен:
15.07.2019
Размер:
407.16 Кб
Скачать

План програми «Підсумки» на 20 травня 2004 року.

1. Приїзд Джорджа Буша-старшого до Києва.

2. Події дня в сесійній залі Верховної Ради України.

3. Події дня в Іраку.

4. Прес-конференція голови «Держкомзему» про перспективи купів-лі-продажу землі.

5. У Києві закінчився 2-й Всеукраїнський фестиваль «Молоде телеба­чення».

6. Українські співаки на чолі з Михайлом Поплавським вимагають від телебачення збільшити показ виступів вітчизняних співаків.

До цього плану додавалося стеження за іншими подіями у країні та світі протягом дня. І до початку випуску два журналісти повинні були написати й змонтувати: огляд міжнародних новин дня та огляд новин в Україні. А також зробити анонс найважливіших подій за­втрашнього дня.

Таким чином, роботу над випуском на чолі із шеф-редактором та випусковим редактором розпочали шість журналістів. Кожен жур­наліст для себе вибрав тему відповідно до своєї спеціалізації. Кожний журналіст отримав спеціальне редакційне завдання від шеф-редактора. І лише тоді п'ять знімальних груп, які заздалегідь запланували свої зйомки, виїхали на місця подій:

1. На зустріч із Джорджем Бушем-старшим (заздалегідь була отрима­на акредитація на цю подію для знімальної групи);

2. До сесійної зали Верховної Ради (журналіст та оператор мають постійну акредитацію, яка дозволяє відвідувати засідання ВР);

3. До інформагентства УНІАН на прес-конференцію голови Держ­комзему;

4. До Київського міжнародного університету, де проходив 2-й усеук­раїнський фестиваль «Молоде телебачення»;

5. До Київського національного університету культури й мистецтв, де мала відбутися прес-конференція: «Закон про гастрольно-концертну діяльність та недотримання аудіовізуальними ЗМІ закону про роз­міщення 50 відсотків україномовного продукту».

Шостий журналіст (міжнародний оглядач) приймав відеоперегони та текстові «скрипти» інформаційного агентства Reuters про останні події в Іраку та інших країнах. Шеф-редактор, випусковий редактор та ведучий випуску постійно переглядали інформаційні Інтернет-видання, відстежуючи останні новини для випуску.

Повернувшись зі зйомок, кожен журналіст обговорив тему свого сюжету з випусковим редактором або шеф-редактором, переглянув відзнятий матеріал, вибрав потрібне відео та виписав необхідні для сюжету інтерв'ю. Після чого кожен журналіст написав текст до свого сюжету, використовуючи інтерв'ю, а також підготував підводку до сю­жету для ведучого. Написаний текст шеф-редактор затвердив за зміс­том, а літературний редактор вичитав і виправив літературні помилки. І лише тоді журналіст начитав свій текст у апаратній, а потім разом із режисером випуску та інженером змонтував сюжет.

Режисер випуску змонтував і зібрав на касети готові для ефіру сю­жети. Ведучий відредагував та вичитав підводки до сюжетів, а також підготував собі телесуфлер. Коли всі матеріали були зібрані, а всі сюже­ти змонтовані, верстка програми мала такий вигляд [Додаток 2]. В ній зазначені назви й хронометраж усіх сюжетів, автори сюжетів, час по­чатку та час закінчення сюжету на касеті, номер касети. Також тут дослівно виписані всі слова ведучого. Така верстка завжди друкується в кількох копіях, і редактор випуску роздає її режисерській групі, яка випускає програму в ефір. Керуючись цією версткою, кожний член гру­пи випуску знає, що йому робити під час випуску. Крім того, під час випуску випусковий редактор, також на підставі цієї верстки, роздає чіткі команди випусковому режисерові, а той у свою чергу керує своєю командою, до якої входять: відеорежисер, режисер звуку, титрувальник, асистент із розгону касет, оператор у студії. Відеорежисер за допомогою спеціального відеопульта слідкує за тим, щоб в ефірі була відповідна картинка ведучий у кадрі або сюжет, записаний на касеті. Режисер звуку, керуючи відповідним звуковим пультом, слідкує за рівнем звуку на мікрофоні у ведучого (виводить та прибирає звук у ведучого) та рів­нем звуку на сюжетах. Асистент із розгону касет слідкує за тим, щоб у магнітофоні стояла необхідна касета, яка виставлена на потрібному сю­жеті. І по команді режисера «розгін» асистент, натискаючи кнопку магнітофона «play», запускає сюжет. Оператор у студії слідкує за тим, щоб ведучий був «зкадрований» відповідно до стандартів. А сам ведучий читає свої тексти з телесуфлера, керуючи ним спеціальною педаллю. У «підслушці» (маленькому динамікові, прихованому у вусі ведучого) ведучий може слухати підказки та вказівки редактора або режисера випуску. Процес випуску програми відбувається чітко, відлагоджено, без зайвих слів. Редактор та режисер віддають лише спеціальні команди ефірній групі. Це прямий ефір, можливості зупинитися й переписати спочатку немає, тому ефірна група не має права на помилку. Будь-яка помилка одного з членів групи випуску одразу помітна на екрані теле­візора. І про це необхідно постійно пам'ятати.

Саме так програма «Підсумки» кожного дня виходить в ефір. Слід зазначити, що за подібним принципом на екрани телевізорів виходять усі інформаційні програми в країні, а технологія виробництва будь-яких новин подібна до технології виробництва програми «Підсумки» інформаційною редакцією телерадіокомпанії «Ера».

Виробництво телевізійного сюжету

Виробництво телевізійного сюжету на будь-якому українському те­леканалі відбувається за схожими технологіями згідно з прийнятими стандартами телевиробництва. Розбіжності полягають лише у творчій частині. Якість сюжету залежить від кваліфікації телерепортера: вмін­ня «копнути глибше», допитливості, неупередженості, відповідального ставлення до своєї роботи, врешті, таланту. Якість сюжету також зале­жить від майстерності оператора. І, нарешті, якість сюжету багато в чому залежить від режисера, який вибере найкращі відзняті операто­ром плани та зможе їх змонтувати нестандартно й оригінально, проте не порушуючи режисерських телевізійних норм.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]