Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекц я 7.1.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
16.07.2019
Размер:
55.81 Кб
Скачать

Тема програми: Система планування на підприємстві

Тема заняття: Принципи та типи планування діяльності підприємства

Ціль заняття: опанувати принципи та типи планування на підприємстві, суті довгострокового та оперативного планування на підприємстві.

План заняття

  1. Сутність планування на підприємстві

  2. Прогнозування розвитку підприємств

  3. Довгострокове й стратегічне планування

  4. Оперативне планування на підприємстві

  5. Бізнес – планування на підприємстві (СРС)

  1. Сутність планування на підприємстві

Ефективна діяльність підприємства в умовах ринкової економіки можлива лише за умови розробки планів розвитку, виробничих програм, прогнозів соціально - економічного розвитку підприємства.

Найважливішою функцією управління підприємством є планування його діяльності. Планування є. власне, процесом визначення цілей, що їх підприємство передбачає досягти за певний період, а також способів досягнення таких цілей.

Планування об'єднує структурні підрозділи підприємства спільною метою, надає всім процесам однонапрямленості і скоординованості, що дає змогу найбільш повно й ефективно використовувати наявні ресурси, комплексно, якісно та своєчасно вирішувати різноманітні завдання управління.

За нових умов господарювання й переходу до ринкового регулювання підприємство самостійно здійснює весь комплекс планової роботи. Надання самостійності підприємству означає не тільки відмову від повної регламентації «зверху» всієї його діяльності і надання підприємству широких прав щодо визначення та реалізації виробничої програми, шляхів розвитку виробництва, мотивації праці, а й усвідомлення важливості безперервного вивчення ринку та готовності нести відповідальність за кінцеві результати господарювання. Усе це має відбитися в планах діяльності підприємства. Відкрита система підприємства як його нова якість за ринкових умов і пряма залежність від взаємодії попиту та пропонування зумовлюють необхідність створення системи планування та управління підприємством, здатної швидко й ефективно реагувати на ринкові потреби.

Поряд із загальними принципами управління та планування (оскільки останнє є функцією першого) існують і специфічні принципи планування, а саме: цільова напрямленість (цілепокладання), системність, безперервність, збалансованість, оптимальність використання ресурсів, адекватність об'єкта та предмета планування.

План розвитку виробництва містить у собі наступні основні розділи:

  1. План виробництва продукції - це завдання по виробництву окремих видів продукції в натуральному й вартісному вираженні, підвищення якості продукції.

  2. План розвитку науки й техніки - це заходу щодо науково - дослідницької роботи, освоєнню окремих видів продукції, впровадженню прогресивних технологій, механізації й автоматизації виробничих процесів, наукової організації праці.

  3. План підвищення економічної ефективності виробництва - це узагальнюючі показники підвищення економічної ефективності виробництва, використання живої праці, основних і оборотних фондів, капітальних вкладень.

  4. План капітальних вкладень і капітального будівництва - це будівництво нових і розширення й реконструкція діючих підприємств, модернізація встаткування

  5. План матеріально - технічного забезпечення - це система матеріальних розрахунків, що відображають виробництво й споживання найважливіших видів промислової продукції, планів їхньої реалізації.

  6. План по праці й кадрам - це показники продуктивності праці, шляхи її систематичного підвищення, визначення фонду заробітної плати, розрахунок середньої заробітної плати працівників, балансовий розрахунок додаткової потреби в робітників та службовців і джерела її забезпечення.

  7. План по витратах виробництва й реалізації продукції - це планування собівартості - економічно обґрунтованого визначення величини витрат на виробництво, підвищення ефективності виробництва, найбільш раціональне використання матеріальних, трудових і фінансових ресурсів.

  8. Фінансовий план - це найважливіші фінансові показники: потреба у власних оборотних коштах і завдання по прискоренню їхньої оборотності, відносини з бюджетом, завдання по прибутку. Частиною цього плану є кредитний план.

  9. План соціального розвитку колективу підприємства - це поліпшення умов праці, відпочинку й побуту.

  10. План заходів щодо охорони навколишнього середовища й раціональному використанню природних ресурсів - водних ресурсів, охорона повітряного басейну, земель, мінеральних ресурсів. Цей план передбачає впровадження маловідходних і безвідхідних технологій

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]