Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекц я 9.1.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
16.07.2019
Размер:
55.3 Кб
Скачать

Тема програми: Продукція: сутність, різновиди та конкурентоспроможність

Тема заняття: Виробнича програма підприємства

Ціль заняття: сформувати знання щодо сутності й видів продукції, її якості, основних показників виробничої програми підприємства.

План заняття

  1. Продукція підприємства

  2. Якість і конкурентоспроможність продукції

  3. Виробнича програма підприємств

  4. Стандартизація і сертифікація продукції (СРС)

1. Продукція підприємства

Продукція підприємства - це результат виробничої діяльності, що має цілком реальний і конкретний вид.

За ступенем готовності розрізняють:

  • Готові вироби - призначені для реалізації;

  • Напівфабрикати - продукція з незакінченим виготовленням, але також призначена для реалізації;

  • Незавершене виробництво - виробу на різних стадіях виробничого процесу.

На підприємстві також розрізняють:

  • Валову продукцію - обсяг продукції, зробленої всіма цехами підприємства у звітний період за винятком внутрішньозаводського обороту.

  • Товарна продукція - це повністю готова продукція для реалізації.

  • Реалізована продукція - відвантажена й оплачена продукція.

2. Якість і конкурентоспроможність продукції

Якість продукції ставиться до числа найважливіших показників діяльності підприємства. Підвищення якості продукції значною мірою визначає виживаність підприємства в умовах ринку, темпи технічного прогресу, впровадження інновацій, ріст ефективності виробництва, економію всіх видів ресурсів, використовуваних на підприємстві. У сучасних умовах конкуренція між підприємствами розгортається головним чином на поле якості продукції, що, випускається.

Якість продукції - сукупність властивостей продукції, що обумовлюють її придатність задовольняти певні потреби відповідно до її призначення. В 1994 р. термін “якість” був уточнений Міжнародною організацією по стандартизації й з його визначення був виключений термін “властивості”. Відповідно до міжнародного стандарту ISO 8402.1994, якість визначається як сукупність характеристик об'єкта (продукції, послуги), що ставляться до його здатності задовольняти встановлені або передбачувані потреби.

Характеристика - це взаємозв'язок залежних і незалежних змінних, виражена у вигляді тексту, таблиці, математичної формули, графіка.

Властивість продукції являє собою об'єктивну особливість продукції, що може проявлятися при її створенні, експлуатації або споживанні. Якість продукції формується на всіх етапах її життєвого циклу. Властивості продукції виражаються показниками якості, тобто кількісними характеристиками одного або декількох властивостей продукції, що входять у якість і розглядаються стосовно до певних умов її створення й експлуатації або споживання. Залежно від ролі, виконуваної при оцінці, розрізняють класифікаційні й оціночні показники

Класифікаційні показники характеризують приналежність продукції до певної групи в системі класифікації й визначають призначення, типорозмір, область застосування, умови використання продукції. Класифікаційні показники використовують на початкових етапах оцінки якості продукції для формування груп аналогів оцінюваної продукції. В оцінці якості продукції ці показники, як правило, не беруть участь. Оціночні показники кількісно характеризують ті властивості, які утворять якість продукції як об'єкта виробництва й споживання або експлуатації. Вони використовуються для нормування вимог до якості, оцінки технічного рівня при розробці стандартів, перевірки якості при контролі, сертифікації, випробуваннях. Оціночні показники розділяють на функціональні, ресурсосберегаючі, природоохоронні.

Функціональні показники характеризують властивості, що визначають функціональну придатність продукції задовольняти задані потреби. Вони поєднують показники функціональної придатності, надійності, ергономічності, естетичності.

Показники функціональної придатності характеризують технічну сутність продукції, властивості, що визначають здатність продукції виконувати свої функції в заданих умовах використання по призначенню (місткість, вантажопідйомність; калорійність, продуктивність).

Показники надійності продукції характеризують її здатність зберігати в часі у встановлених межах значення всіх заданих показників якості при дотриманні заданих режимів і умов застосування, технічного обслуговування, ремонту, зберігання й транспортування (показники довговічності, безвідмовності, сберігаємості).

Показники ергономічності продукції характеризують зручність й комфорт споживання продукції у виробничих і побутових процесах системи “людина – предмет – середовище” (гігієнічні, антропометричні, психологічні показники).

Показники естетичності продукції характеризує її естетичний вплив на людину й призначені для оцінки естетичної цінності, ступеня відповідності продукції естетичним запитам груп споживачів у конкретних умовах споживання показники художньої виразності, раціональної форми, цілісності композицій).

Ресурсосберегаючі показники характеризують властивості продукції, які визначають рівень затрачуваних ресурсів при її створенні й застосуванні (показники технологічності й ресурсоспоживання). Група ресурсосберегаючих показників включає підгрупи показників технологічності й ресурсоспоживання.

Природоохоронні показники якості продукції характеризують її властивості, пов'язані із впливом на людину й навколишнє середовище (показники безпеки й екологічності). Вони поєднуються у дві групи показників - безпеки й екологічності.

Конкурентоспроможність

В умовах ринку задовільнення конкретного споживача сукупністю пропонованих йому властивостей у товарі знаходить вираження в акті купівлі-продажу. Такий збіг властивостей, характеристик товару й вимог споживача, при якому дотримуються інтереси виробника й споживача, що означає повну відповідність товару умовам ринку, називається його конкурентоспроможністю.

Товари, таким чином, повинні не тільки мати набір технічних, естетичних, ергономічних і інших властивостей, але й відповідати умовам їхньої реалізації (ціна, строки поставки, сервіс, престиж фірми, реклама). Конкурентоспроможність продукції визначається комплексом споживчих (якісних, кількісних) характеристик, що дозволяють задовольняти особливі умови ринку. Конкурентоспроможна продукція легко й швидко реалізується на ринку по найменш витратних каналах збуту. Фактично товар проходить перевірку на ступінь задоволення суспільним потребам. Вони диктуються смаками й перевагами певної групи покупців, тому поняття конкурентоспроможності завжди конкретно. Комерційно вигідний збут товару можливий лише на конкретному ринку в певних умовах конкуренції.

Кожний покупець здобуває той товар, що максимально задовольняє його особисті потреби. У цілому покупці здобувають той товар, що більш повно відповідає суспільним потребам у порівнянні з іншими. Тому ступінь задоволеності покупця товаром теж складається із сукупності думок одиничних покупців і формується ще напередодні появи його на ринку, на будь-якому етапі життєвого циклу виробу до моменту утилізації. У цей час і відбувається гостра конкурентна боротьба за споживача. Конкурентоспроможність залежить від ступеня задоволеності покупця товаром.

Конкурентоспроможність товару визначається тільки тією сукупністю властивостей, які становлять безсумнівний інтерес для певної групи покупців і забезпечують задоволення даної потреби. Інші характеристики й властивості в увагу не приймаються. Товар з більше високим рівнем якості може бути менш конкурентоспроможним, якщо його вартість значно підвищилася за рахунок додання товару нових властивостей, не викликаних групою споживачів, для яких він призначений. Крім того, той самий продукт може бути конкурентоспроможний на внутрішньому ринку й неконкурентоспроможний на зовнішньому, і навпаки.

Багато компаній індустріально розвинених країн (Японія, США, Франція, ФРН) дозволяють домагатися конкурентоспроможності товарів лише на внутрішньому ринку, будучи впевненими в можливості збуту своїх товарів і на зовнішньому.

Таким чином, при незмінності якісних характеристик товару його конкурентоспроможність може мінятися в широких межах, реагуючи на зміни кон'юнктури ринку, впливу реклами й на прояви інших внутрішнього й зовнішніх стосовно товару факторів.

  1. Виробнича програма підприємства

Виробнича програма - обґрунтована програма випуску продукції на певний календарний період. План виробництва визначає втримування інших планів. Він включає - планові розробки по обсязі продукції відповідної якості в натуральному й вартісному вираженні й розробляється на основі вільного попиту. Виробнича програма ґрунтується на наступних принципах розробки:

- найбільш повне використання ресурсного потенціалу підприємства;

- забезпеченість продукції замовленнями або вільним попитом;

- погодженість по кооперованих поставках;

- конкурентоспроможність продукції на ринку.

Виробнича програма складається в натуральних, вартісних і трудових показниках.

Натуральні показники - відображають кількісну характеристику продукції. Вони дозволяють визначити обсяг однорідної продукції, динаміку її зміни, установити раціональні зв'язки між підприємствами й галузями в комплексі з іншими показниками, відображають техніко-експлуатаційні й споживчі властивості продукції.

Вартісної показник - використовується для розрахунку таких показників як: товарна продукція, валова продукція, реалізована продукція, чиста й умовно чиста продукція.

Кінцевий результат діяльності підприємства відображається в товарній і реалізованій продукції.

Трудові показники - використовуються для розрахунку обсягу валової продукції по трудомісткості в нормо-годинниках. Трудомісткість продукції визначається технологічними особливостями її виробництва на даному підприємстві.

Основні показники виробничої програми: темпи зростання виробництва товарної ( валовий ) продукції, виробництво найважливіших видів продукції в натуральному вираженні, включаючи показники якості.

Вартісними показниками виробничої програми підприємства є:

  1. Обсяг реалізованої продукції за планом можна визначити по формулі:

Де Тп - обсяг товарної продукції, грн

З п.п., З к.п - залишки нереалізованої продукції на початок і кінець планового періоду, грн

  1. Обсяг товарної продукції включає вартість: готових виробів для реалізації, напівфабрикатів власного виготовлення, продукцію допоміжних і підсобних виробництв, вартість робіт промислового характеру.

  2. Обсяг валової продукції визначається по формулі:

Де Вп - обсяг валової продукції за планом, грн

Нп.п., Нк.п. - залишки незавершеного виробництва, напівфабрикатів, інструментів на початок і кінець планового періоду, грн

Тп - обсяг товарної продукції, грн

  1. Обсяг чистої продукції визначається вирахуванням з обсягу товарної продукції ( в оптових цінах підприємства ) – матеріальних витрат і суми амортизаційних відрахувань ОПФ, грн

Для обґрунтування виробничої програми необхідно мати розрахунки його виробничої потужності.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]