Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ІСВ - 7 К УРОК 1.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
17.07.2019
Размер:
32.93 Кб
Скачать

7 К Тема. Мета

Очікувані результати:

Основні поняття:

Що таке історія середніх віків.

актуалізувати знання, учнів про історію як науку, принципи періодизації історії; сформувати уявлен­ня про місце Середньовіччя у світовій історії; роз­глянути джерела з історії середніх віків; ознайоми­ти учнів ?і структурою підручника; удосконалити навички роботи з текстом; сформувати мотивацію до вивчення історії середніх віків.

після цього уроку учні зможуть: визначати хронологічні рамки історії середніх віків; характеризувати основні, джерела середньовічної історії;

називати навчальні посібники, які допоможуть їм знайомитися з історією середніх віків; орієнтуватися у формах та методах роботи на за­няттях із курсу; критеріях тематичного, семестро­вого й річного Оцінювання;

висловлювати власне судження щодо необхідності вивчення історії середніх віків, історія середніх віків.

Тип уроку; засвоєння новим знань.

Структура уроку

І. Організаційний момент . -

ІІ. Актуалізація опорних знань і вмінь учнів

ІІІ. Вивчення нового матеріалу 1. Ознайомлення учнів із завданнями і структурою курсу.

2. Структура підручника всесвітньої історії для 7-го класу, додаткова

навчальна література та електронні засоби навчання. 3. Форми та методи організації навчальної діяльності на заняттях із курсу. Критерії й засади тематичного, семестрового та річного оці­нювання.

4. Поняття «історія середніх віків». Хронологічні межі й періодизація історії середніх віків.

5. Спадщина середніх віків. Джерела.

ІV. Узагальнення й систематизація-навчальних знань І вмінь учнів.

V. Підсумки уроку.

VІ. Домашнє завдання .

Хід уроку.

І . Організаційний момент. II. АКТУАЛІЗАЦІЯ ОПОРНИХ ЗНАНЬ І ВМІНЬ УЧНІВ Фронтальна бесіда.

Бесіда супроводжується демонстрацією схеми «Лінія часу» яка заздалегідь виготовляється на аркуші паперу великого формату а,бо виковується,на дошці.

1) Що вивчав історія? ;

2) Який розділ історії ми називаємо вітчизняною історією?

  1. Що вивчає всесвітня Історія?

  2. На які періоди поділяють всесвітню історію?

  3. Що прийнято називати «нашого ерою»?

6) Наведіть приклади подій, які відбулися до нашої ери. 7) Які події ознаменували закінчення періоду історії старе давнього світу?

Підсумовуючи відповіді учнів, учитель акцентує їхню увагу на тому, що, історія — це наука, яка в хронологічній послідовності вивчає хід розвитку людського суспільства та його закономірності. У перекладі з давньогрецької мова слово «історія» розповідь про минуле, про пізнане.

Історію поділяють на вітчизняну та всесвітню. Вітчизняна історія вивчає розвиток окремих країн та народів. Всесвітня історія розглядає процес розвитку людського суспільства в цілому.

У всесвітній історії виділяють кілька періодів: історія стародавнього світу, історія середніх віків, нова історія, новітня історія| Слід пам'ятати, що поділ всесвітньої історії на певні періоди досить умовним і має свої особливості та конкретні хронологічні рамки для кожної держави, країни, народу. Але є події, які прийнято вважати, рубіжними для визначення хронологічних рамок всесвітньої історії. Так, кінець періоду Стародавньої історії знаменувала загибель Західної Римської імперії.

.

Наша ера

О

До нашої: ери

III. ВИВЧЕННЯ НОВОГО МАТЕРІАЛУ,

1. Ознайомлення учнів із завданнями і структурою курсу.

Розповідь учителя.

Вивчення історії Середніх віків у шкільному курсі сьомої класу буде включати такі розділи:

  1. Народження середньовічного світу, особливості його роз­ витку.

  2. Релігійне та культурне життя середньовічної Європи.

  3. Європа. Візантія. Арабський світ.

  4. Слов'яни та їх сусіди.

  5. Індія. Китай.

Під час вивчення цих розділів ви зможете називати дати основних подій епохи, імена визначних особистостей Серед­ньовіччя, показувати на карті території середньовічних де­ржав та ілюструвати за її допомогою перебіг основних подій епохи. Ви ознайомитеся з новими поняттями, зможете опису­вати пам'ятки середньовічної культури, порівнювати особли­вості розвитку людства в період стародавньої історії та у середні віки, а також розвиток окремих держав в епоху Середньовіччя (античне й середньовічне місто; побут, житло, одяг античної та середньовічної людини; різні стани середньовічного суспільства; християнство та іслам, християнську та ісламську культуру; християнську церкву в ранньому, середньому та пізньому Се­редньовіччі; позиції Англії та Франції у Столітній війні, їхні армії, політику європейських держав; станові монархії євро­пейських країн; Візантію й Московську державу; культуру Візантії та Русі, Індії та Китаю; релігії Індії та Китаю). Опа­новуючи нові поняття, ви зможете наводити приклади конкрет­них проявів того чи іншого суспільного явища, притаманного Середньовіччю у різних країнах (взаємодії людини й приро­ди у середні віки, рухів народів, могутності папської влади у XII—XIII ст., середньовічних єресей, досягнень рицарської та міської культури, взаємовпливу держав, формування європей­ських держав, взаємодії світської влади з папством, досягнень культури, боротьби проти завойовників, шляхів подолання со­ціальних, світоглядних і міждержавних конфліктів).

Проте не менш важливим е те, що на уроках історії середніх віків ви зможете висловлювати власне судження щодо причин фе­одальної роздробленості, виникнення середньовічних міст, рівня розвитку техніки, транспорту; причин і наслідків християнізації Європи, хрестових походів, виникнення ісламу, об'єднання ара­бів, появи й розвитку гуманістичних ідей; характеру й значення Столітньої війни, значення походів вікінгів, виникнення парла­ментів, спрямованості й значення гуситських війн, тенденції роз­витку європейських держав; наслідків завоювань, взаємовпливу культур.