Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
SK_шпора.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
17.07.2019
Размер:
128 Кб
Скачать

6 Режим «оконечный одноканальный»

При приеме, высокочастотный частотно-модулированный сигнал принимается антенной и поступает на вход БЧР, где выделяется полосовым фильтром приемного плеча и подается на вход приемника. В приемнике высококачественный сигнал преобразуется в низкочастотный и далее поступает в блок настройки (Б6), на телефон микротелефонной трубки, где прослушивается механиком. При отжатом разговорном клапане микротелефонной трубки сигнал прослушивается в динамике блока Б16.

При передаче, низкочастотный сигнал с микрофона микротелефонной трубки блока настройки (Б6) поступает в блок возбудителя, где осуществляется частотная модуляция этим сигналом ВЧ колебания, которое генерируется в блоке возбудителя. Передатчик (Б8) усиливает частотно-модулированные колебания, которые, пройдя далее полосовой фильтр передающего плеча блока БЧР, поступают в антенну.

7 В даному режимі станція у радіорелейної лінії в якості кінцевої станції. Використання двох напівкомплектів одночасно дозволяє забезпечити роботу станції в двох незалежних напрямках зв’язку.

Тракт передачі оперативних каналів

Сигнали абонентів зі спектрами частот 0,3-3,4кГц по кабельним лініям (4ПР Пер) надхо­-

дять на ввідній щит Б23 (на рисунку 9.1 показаний тільки ланцюг 1-го ТФ каналу) і далі по ка­белю на розйом III 1а блоку комутації каналів Б17. У блоці Б17 сигнали абонентів з'єднуються зі своїми каналами за допомогою комутаційних шнурів (колодок), позначених на схемі «ВЩ», і через розйом Ш1 б подаються на апаратуру ущільнення ПЗОЗ-ОБ.

В апаратурі ПЗОЗ-ОБ сигнали абонентів через свої гнізда “Пер”, що включені в положення «4ПР», надходять у тракт перетворення сигналів передачі блока ПЕР.

8 Для роботи станції в режимі «УЗЛ» використовуються обидва напівкомплекти станції.

У цьому режимі роботи станції забезпечується:

  • відгалуження будь-якої 3-х канальної групи зі спектром 12-24 кГц;

  • відгалуження будь-якого телефонного каналу із виділеної 3-х канальній групи з дове­денням до низької частоти 0,3-3,4 кГц;

  • транзит будь-якої 3-х канальної групи з одного напрямку зв’язку на інше;

  • переприйом по низькій частоті будь-якого каналу ТЧ;

  • виділення або транзит службового каналу апаратури П-3О3-ОБ.

Для забезпечення цього режиму необхідно:

  1. на блоці Б6 перемикачі В1 -ПЕРЕДАЧА, В2-ПРИЁМ установити в положення «УПЛ.-І»;

  2. на блоці комутації режимів Б16-1 (на схемі ліворуч):

  • перемикачі В1 -ПЕРЕДАЧА, В2-ПРИЁМ установити в положення «ОКОНЕЧН»;

  • штепсельні колодки РРЛ-Каб у положення «РРЛ»;

10 Використання цього режиму вважається аварійним режимом роботи.

Режим ретрансляції без апаратури ПЗОЗ-ОБ включається під час несправної апаратури ПЗОЗ-ОБ. Цей режим забезпечує пряму передачу сигналів групового спектру всіх каналів, прийнятих одним напівкомплектом на передавальний тракт другого, минаючи апаратуру ПЗОЗ-ОБ. При цьому обидва блока Б6 переводяться у режим РЕТР. А комутація ланцюгів забезпечується блоками Б16 обох напівкомплектів. Під час цього виду ретрансляції неможливо відгалуження каналів. Робота службового каналу в режимі ретрансляції без ПЗОЗ-ОБ здійснюється з мікротелефону МкТ блока настройки Б6, а контроль гучномовного прийому на гучномовець Гм блока Б16.

Прийняті радіосигнали з антени А1 напрямку А через коаксіальний фідер РК-75, блоки І - напівкомплекту: Б9Б→Б7Б→Б6 →Б16 (І) по­ступають на блоки ІІ -напівкомплекту: Б 16(ІІ) →Б6→Б1→ Б8Б→ Б9Б і через антену А2 випромінюється в напрямку Б.

І навпаки радіосигнали, прийняті з напрямку Б антеною А2 через апаратуру II-напівкомплекту (блоки: Б9Б→Б7Б→Б6→Б16 (ІІ) ) надхо­дять на апаратуру І-напівкомплекту (блок Б16 (І) → на блок Б6 і далі через тракт передачі І-напівкомплекту випромінюється в напрямку А.

12 Режим «ОК» з використанням зовнішньої апаратури II -302 (рис. 2,4) Застосовується для передачі сигналу групового спектру (в складі 12-ти оперативних і одного службового каналу) по кабелю П-270 (П-296) на зовнішню апаратуру П-302, яка може знаходиться на відстані до 100м від станції.

При цьому сигнал групового спектру (з 12-ю оперативними каналами), що призначений для передачі надходить через ввідний щит Б23 на блок комутації каналів Б17, потім на блок комутації режимів Б16 будь-якого з напівкомплектів і далі на блок Б6. Передача службового каналу йде по окремому кабелю через ввідний щит Б23  блок службовою зв'язку Б19 —> блок Б16  на блок настройки Б6. В блоці Б6 сигнал групового спектру об'єднуються з сиг­налом службового каналу в один сигнал групового спектру і направляються в тракт і передачі.

13 Призначення:

- для перетворення струмів високої частоти в елктромагнітні хвилі і направлене випромінювання в сторону кореспондента (на передачу)

- для уловлювання електромагнітних хвиль та перетворення їх у такі високої частоти

- для каналізації енергії від передавача в антену та від антени до передавача

- забезпечує розвязку передавача і приймача по частоті

Склад:

  1. 4 антени (2 антени піддіапазона А, 2 антени піддіапазонів Б, В)

  2. 2 мачти телескопічного типу

  3. 5 фідерів РК-759-13 (4 довжиною по 40м, 1 довжиною 10м)

  4. 3 блока частотних розвязок

  5. Індикатор проходящої потужності

14 Устрій антени: випромінюючими елементами антени є 8 пар вібраторів (1-8),що розташовані по обох сторонам замкнутої на кінці двох провідникової лінії. Транспортування антени проводиться у складеному стані, вібратори при цьому не знімаються, а складаються у вздовж двох проводової лінії.

Принцип дії: по принципу дії логоперіодична антена нагадує директорну антену. При подачі на антену радіосигналу(наприклад, з довжиною хвилі,що порівняна з довжиною 4-го вібратора) цей вібратор для струмів високої частоти буде представляти активний опір. Значить від становлюється випромінювачем. А вібратор 3, що розміром λ/2, буде мати індуктивний характер опору. Він становиться рефлекторним або відбивачем. Вібратор 5 ,що розміром менше λ/2 буде мати ємнісний характер опору. Він становиться директором, що посилює хвилю в напрямку випромінювання.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]