Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
SK_шпора.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
17.07.2019
Размер:
128 Кб
Скачать

15.Устройство, принцип роботы антенны в поддиапазона б,в.

Облучатели антен в «Б,В» состоят:

А) Облучатель «Б»- Z-т образная рамочная антенна, выполненная из дюралюминевых трубок.

Питание обесп с помощью кабеля РК-75-4-11 проложеного в одной из трубок ромба.

Для согласования антенны Rвх.ант=123(Ом), с волновым сопративлением Rвх.ф=75(Ом) применяется спец согласующий трансформатор.

Для качественного согласования антенны нижней частоты диапазона (120-150МГц) используется спец индуктивные шунты в виде 2-х металлических пластин.

Крепится облучатель к решотчитаму рефлектору (1700*1300 мм) с помощью спец штанг изолятора Хср/4=480 мм

При работе антенны (120-240 МГц) составляющая паразитной Еу компенсирует, а состовляющие – сумиряються.

Облучатель поддиапазона В представляет собой решетку из 4-х Z-тобразных антенн. Облучатели крепятся к рефлектору металлическими стойками длиной 220мм.

16. Призначення, устрій блоків частотних розв'язок (б9а, б9б, і

Б9В) ТА ІНДИКАТОРА ПОТУЖНОСТІ (БЛОКУ Б10)

Блоки частотної розв'язки (або дуплексери) призначені для одночасної роботи приймав ча та передавача на одну антену. Крім того, дуплексери здійснюють попередню селекцію ра­діосигналів на вході приймача.Технічні характеристики блоків Б9А, Б9Б і Б9В: • Затухання радіосигналу у фільтрі БЧР у піддіапазоні А- 2дБ; у підціапазонах Б, В- 1 %5дБ. І Коефіцієнт біжної хвилі при узгодженому навантаженні не менший 0,5. І Вхідний опір блоків Б9 складає 75 Ом.

На передньої панелі блоків Б8А (Б, В) розташовані:

Ручка «УСТ.ЧАСТ. ПЕРЕДАЧА» - для ручного настроювання фільтрів передачі на робочу частоту.

Ручка «УСТ.ЧАСТ. ПРИЕМ» - для ручного настроювання фільтрів прийому на робо­чу частоту.

Ручки "Стопор" (2шт). що має два положення «відкрите» й «закрито» - забезпечують фіксацію ручок "УСТ. ЧАСТОТИ"(поз. і і 2).

Візирне вікно з лінзою (2шт), через яке видна шкала настроювання частоти.

Тумблер «ОСВЕЩЕНИЕ ШКАЛЬІ» ~ для включення підсвічування шкали.

Лампочка (2шт) - для підсвічування шкал.

Устрій та робота блоків Б9А (Б. В)

Принципова електрична схема блоків Ь9 загальна для всіх діапазонів. Блоки дуплексерів мають два плечі: приймальне та передавальне. Кожне плече представляють со­бою три смугових фільтра. Кожний фільтр вироблений у вигляді коаксіального резонатору, який еквівалентний коливальному контуру ї, ї (1 ь Усі резонатори одного плеча перестрою- ються однією ручкою "УСТ.ЧАСТ* ПЕРЕДАЧА" ("УСТ.ЧАСТ. ПРИЕМ").Зв'язок між резонаторами фільтра, і також зв'язки на виході та вході здійснюються за допомогою широкосмугових індуктивних трансформаторів зв'язку *ІшА.

Під час роботи сигнал передавача надходить на розйом "ПЕРЕДАЧА" дуплексе^ Якщо частота сигналу передавача співпадає з частотою настройки фільтра лівого плеча, % він надходить до розйому "АНТЕНА". Сигнал, що приймається антеною, надходить на щ лексер через цей же розйом "АНТЕНА". Якщо частота сигналу прийому співпадає з часто, тою настройки фільтра правого плеча, то він надходить до розйому "ПРИЕМ".

Індикатор потужності блок Б10 призначений для контролю потужності, що проходи^ - т від передавача до антенно-фідерного тракту.Блок працює без електроживлення. Основним елементом блоку є спрямований відга- лужувач. Він представляє собою відрізок коаксіальної лінії з отвором на зовнішньому цилін­дрі. До отвору примикає додатковий замкнутий об'єм, усередині якого створюються елект­ричне та магнітне поля. Ці поля пропорційні полю, що йдуть по фідеру від входу (розйом Ш1) до виходу блоку (розйом Ш2). Усередині додаткового об'єму розташована петля магні­тного зв'язку з зондом. Площина петлі може повертатися на кут 180°. Зонд і петля наванта-І жені на резистор К1, що з'єднується з корпусом блоку .Випрямлений діодом Д1 струм подається через резістори КЗ, К5 на вимірювальний ! прибор ИП-1. Поворот петлі зв'язку на 180 забезпечується перемикачем «ПАД - ОТР». При цьому можна вимірювати потужність пропорційну падаючої або відбитої хвилі, що дає мо­жливість визначати потужність передавача станції, коефіцієнт корисної дії (ККД) фідера та коефіцієнт біжної хвилі (КБХ) у антенно-фідерної системі.

17 Передавальний пристрій призначений для: генерування несучих високочастотних коливань із заданою частотою і стабільністю; частотної модуляції несучих коливань; множення частоти несучих коливань; _ посилення радіосигналів, що їдуть на передачу, до необхідної потужності.

Генерування високочастотних коливань, стабілізація й частотна модуляція відбувається в блоці збудника Б1, ро¬бота якого розглядається у 5.1. Посилення переданих сиг-налів і множення частоти відбувається в змінних блоках Б8А, Б8Б, Б8В.

Робочі блоки передавального пристрою розміщаються у високочастотної стійці, рис. 4.1 (поз. 1,2,3,4,5).

До складу передавального пристрою входять: Блок Б1 - збудник (загальний для всіх під діапазонів А, Б, В).

18 Блок Б8А складається з підсилювача потужності, передвихідного підсилювача, вихідного підсилювача.

Перший каскад блоку зібраний на лампі Л1 за схемою резонансного підсилювача із загальним каскадом.

Цей каскад забезпечує посилення радіосигналів, що подаються з блоку збудника Б1.Вихідний сигнал надходить через перехідний ланцюг С1R2 на управляючи сітку лампи Л1. Вихідний сигнал знімається з коливального контуру L1C2C3 через перехідний ланцюг C6R4. Перебудова каскаду на задану частоту провадиться змі ною ємності С2 коливального контуру L1C2C3 механічне ручкою "УСТ,ЧАСТ".

Живлення анодних та екранних ланцюгів лампи забезпечується напругою +155 вольт.

Напруга -5вольт, що подається на управляючу сітку лампи Л1 задає статичний режим ро-боти лампи. Передвихідний підсилювачі являється підсилювачем радіосигналів за потужністю. Він зіб-раний на лампі Л2 (тріод типу ГС-14) за схемою резонансного підсилювача із загальною (зазем-леною) сіткою.

20.Блоки передавачів Б8А, Б8Б, Б8В Конструктивно під час роботи робочі блоки передавачів розміщаються у робочих високоча­стотних стійках, а неробочі блоки в резервній стійці та шафу зі змінними блоками.Литий силуміновий шасі кожного блоку розділений на ряд відсіків, у яких розміщені еле­менти каскадів. Коливальні контури перебудови частоти передавачів розміщаються у відсіках своїх каскадів і монтуються на керамічних осях, які закріплюються на стінках відсіків. Стінки також виконують роль екранів.Основу конструкції коливальних контурів становлять повітряні конденсатори змінної єм­ності, виконані у вигляді набору пластин. Коливальні контури забезпечують подвійне перек­риття по частоті.

На передній панелі блоків Б8А(Б,В) розташовані:

Гніздо «Вьіход» - вихід радіосигналу передавача до антенно-фідерного пристрою.

Вимірювальний прилад - для контролю параметрів блоку з використанням перемикача "КОНТРОЛЬ" (поз.5).

Ручка для ручного коректування шкали.

Ручка "Стопор", що має два положення Ч)" й "З" (відкрите й закрито), забезпечує фік­сацію ручок "УСТ. ЧАСТОТИ"(поз. 8 і 9 ).

Перемикач "КОНТРОЛЬ", електричне пов'язаний з вимірювальним приладом 2 дозво­ляє контролювати потужність, режими роботи ламп та наявність живлячих напруг в блоці Б8.

Візирне вікно з лінзою, через яке видна шкала настроювання частоти.

Тумблер "ОСВ.ШК." для включення внутрішнього підсвічування шкали.

Ручка "УСТ.ЧАСТОТЬГ для грубого настроювання частоти передавача (передача обер­тання

Ручка «Уст.Частоты» точного настроювання частоти. Швидкість переміщення шкали ручкою точного настроювання частоти у 80 разів повільніше ніж грубого настроювання

Гніздо «Возб» - вхід радіосигналу від збудника Б1

Лампочка внутрішнього підсвічування шкали

24 Збудник призначений для генерування високочастотних несучих коливань із заданою частотою і стабільністю та їх частотної модуляції сигналом передачі. Блок Б1 входить до складу передавального пристрою. Він визначає значення несучої частоти радіосигналу, що формується на передачу. Блок гетеродина Б2 призначений для генерування стабільних високочастотних несучих коливань, що використовуються для роботи приймача Б7. Блок Б2 входить до складу приймального пристрою та визначає значення частоти прийнятого радіосигналу. Стабільність блоків Б1 і Б2 забезпечує входження в зв’язок без підстройки. ТТХ: Діапазон збудника Б1 в «А»: 60-120 мгц, в «Б, В»: 60,1- 119,9 мгц, діапазон гетеродина Б2 в «А»: 51-111 мгц, в «Б,В»:51,1-110,9 мгц. Для Робочих частот в Б1,Б2 – «А»: 601 (через 100), «Б,В»:300 (через 200 кгц) . Вихідна напруга: 4,7В. Відносна нестабільність сигналу= +-5*10 (в -5ой степени). Склад блоку Б1: 1. Тракт високої частоти: компенсаційний підсилювач, частотний модулятор, генератор плавного діапазона, підсилювач високої частоти (2шт). 2. Тракт порівняння і автоматичної настройки: підсилювачі проміжної частоти, змішувачі, обмежувач амплітуди, частотний дискримінатор, фільтр низької частоти

25 Потрібно перевести перемикач Б3 в положення «Калибр», При цьому напруга еталонної частоти = 1МГц з опорного кварцового генератора КвГ-1МГц, через контакти перемикача В3а надходять над вхід формувача імпульсів Ф1, де він перетворюється в імпульсну напругу з амплітудою не менше 10в. Контур селекції гармонік КСГ, виділяє одну з гармонік, яка потім надходить на ЗМ1, де замішується з радіосигналом радіатора ГПД. Після змішання сигналів різних частот на вході змішувача ЗМ-1, створ сигнал різницевої частоти. Далі сигнал fпч-1 підсилюється в ППЧ-1, та перетворюється у змішувачі ЗМ-2(кварц. Генератор КвГ-7,5МГц). В тракті ППЧ-2 здійснюється основне посилення і селекція сигналу, одерж в результаті порівняння опорної і стабілізуючої напруг.

26 Режим відрізняється від попереднього тим, що сигнал від опорного генератора КвГ-1МГц поступає на формувач імпульсів ФІ через підсилювач-перекручувач П-П і дільники частоти (1:2,1:5).Каскад П-П забезпечує перетворення опорної напруги з частотою 1 МГц в імпульсну, (ь необхідне для нормальноїроботидільниківчастоти. В дільникахробитьсяділеннячастоти рного сигналу в 5(або 10) разів. Необхіднийкоефіцієнтділеннявстановлюється за допомогою тумблера В4 при включенніподдіапазону А або Б, В.Дільникичастоти (1:2,1:5) представляють собою тригери з рахунковимвходом.Оскільки частота і форма напруги, щоподається на вхідформувача, змінилася в порінянні з минулим режимом, декільказмінюються і параметривихідноїімпульсноїнапругиформувача ФІ. Так, при частотіслідуванняімпульсівFn= 100 кГц їхтривалістьзростає до 1-1.4мкс (а не 0,1 мкс), а при частотіслідування 200 кГц — до 0,4-0,7мкс.Крім того, для формувалисіткиеталонних частот в контуріселекціїгармонік КЄГ виділяютьсягармонікибільшвисокого порядку (з 51,5 - по 111,5МГц через 100 кГц в піддіапазоні А і з 51,6 - по 111,4МГц через 200 кГц в підціапазонах Б, В). Тому величина опорноїнапруги, щовиділяється контуром селекції КСГ, в кінцідіапазонузнижується з 700 мкВ в режимі КАЛИБРОВКА до 500 мкВ в піддіапазо¬нах Б, В і до 100 мкВ в піддіапазоні А в режиміНАСТРОЙКА.

32 Предназначен для установки режимов работы аппаратуры ВЧ ствола станции и регулировки уровней передачи и приема группового тракта.

Блок обеспечивает сопряжение аппаратуры ВЧ ствола с аппаратурой уплотнения во всех режимах и служебную связь с корреспондентом в ОКОНЕЧНОМ ОДНОКАНАЛЬНОМ РЕЖИМЕ.

На передней панели блока размещены следующие органы управления:переключатель ПЕРЕДАЧА – для установки режима работы тракта передачи;переключатель ПРИЕМ – для установки режима работы тракта приема;потенциометр, гнезда и кнопка ИГ – для регулировки уровня измерительного генератора и посылки тонального вызова 800 Гц в ОДНОКАНАЛЬНОМ РЕЖИМЕ;

  • потенциометр и гнездо ВХ. ПЕР. – для регулировки уровня передачи группового тракта;

  • потенциометр и гнездо ВЫХ. ЛУС. – для регулировки уровня приема группового тракта;потенциометр ГРОМКОСТЬ – для регулировки громкости громкоговорящего приема (динамик в блоке Б16);тумблер УНЧ – для включения усилителя низкой частоты громкоговорителя;разъем МкТ – для подключения микротелефонной трубки к блоку Б6;переключатель РРЛ- ТРАНЗ.- КОММ. – для подключения микротелефона к тракту служебного канал в ОКОНЕЧНОМ ОДНОКАНАЛЬНОМ РЕЖИМЕ (положение РРЛ).

33. Призначення блоку Б6 Блок настройки Б6 призначений для:

узгодження апаратури високочастотного ствола (вхід передавача та вихід приймача) з

апаратурою ущільнення ПЗОЗ-ОБ;

комутації режимів роботи високочастотного ствола станції;

попередньої настройки радіорелейної лінії без використання ПЗОЗ-ОБ;

контролю і регулювання рівнів сигналів у трактах передачі та прийому;

забезпечення службового зв'язку в тих режимах роботи станції, де апаратура ПЗОЗ-ОБ не

використовується.

режими роботи блоку Б6 Блок Б6 може працювати в наступних режимах:

«СЛ.ТФ» - режим «Службовий телефон», цей режим використовується спільно з режимом роботи станції «Кінцевий Одноканальний»; при цьому зв'язок по радіорелейної лінії забез­печується тільки по службовому каналу без використання апаратури ПЗОЗ-ОБ;

«УПЛ-1» - режим «Ущільнення 7», цей режим використовується спільно з режимами робо­ти станції:

а) «Кінцевий з внутрішнім ущільненням з використанням 77303-ОБ»:

. б) «Кінцевий з зовнішнім ущільненням з використанням ПЗОЗ-ОБ»;

в) «Ретрансляції з застосуванням апаратури ПЗОЗ-ОБ»;

г) «Вузловий».

«УПЛ-2» - режим «Ущільнення 2», цей режим використовується спільно з режимом роботи станції «Кінцевий з зовнішнім ущільненням з використанням П-302».

«РЕТР» - режим «Ретрансляції», цей режим використовується спільно з режимом роботи станції «.Ретрансляція» без застосування ПЗОЗ-ОБ.

«ИНФ» - режим «Бінарної інформації>>, цей режим використовується спільно з аналогічним режимом роботи станції.

В) Технічні характеристики блоку Б6

Номінальні рівні передачі й прийому:

у режимі «СЛ.ТФ» - передача 0 Нп; прийом 0 Нп;

у режимі «УПЛ-1» - передача 0 Нп; прийом - 2,1 Нп;

у режимі «УПЛ-2» - передача 0 Нп; прийом 0 Нп;

у режимі «РЕТР» - передача 0 Нп; Прийом 0 Нп;

у режимі «ИНФ» - передача + 0,3 Нп; прийом - 1 Нп;

Вхідні і вихідні опори ланцюгів передачі й прийому:

у режимах «СЛ.ТФ», «УПЛ-1», «ИНФ» - 600 Ом;

В у режимах «УПЛ-2», «РЕТР» - 135 Ом.

Смуга ефективно передавальних частот:

у режимі «СЛ.ТФ» - 0;3-Н;8 кГц;

у режимі «УПЛ-1» - 0;3-32 кГц;

у режимі «УПЛ-2» - 0;3-1 ;8 кГц; 12-64 кГц;

у режимі «РЕТР» - 0;3-Ч;8 кГц; 4-64 кГц;

у режимі «ИНФ» - 0; 1 -И 50 кГц.

1.Лінійний підсилювач.

2.Вимірювальний генератор.

3.Фільтри ДК-2.0.

4. Фільтри коректування.

3.Фільтри ДК-2.0.

4. Фільтри коректування.

34 Блок коммутации режимов (БКР) предназначен для обеспечения работы аппаратуры П-303-ОБ в различных режимах работы станции. Он является связующим звеном между аппаратурой уплотнения и аппаратурой ВЧ ствола.

Блок обеспечивает:

  • переключение аппаратуры П-303-ОБ на радиорелейную линию или кабель;

  • выделение 3-канальных групп на узел связи или обеспечение их транзита;

  • снижение уровня группового сигнала на 0,5 Нп (4,35 дБ) на передачу и повышение на ту же величину на прием.

На передней панели на отдельных платах размещаются: слева – коммутационные устройства тракта передачи, справа – коммутационные устройства тракта приема. Между ними вмонтирован громкоговоритель, обеспечивающий громкоговорящий прием при работе по служебному каналу ВЧ ствола в режиме ОКОНЕЧНЫЙ ОДНОКАНАЛЬНЫЙ.

Платы ПЕРАДАЧА и ПРИЕМ имеют однотипные коммутационные устройства. На каждой из них расположены:

  • переключатель ОКОНЕЧН. – ВНЕШ. УПЛ. – РЕТР., который обеспечивает изменение режима работы станции;

35.Призначення та режими роботи блоку Б16 Блок комутації режимів Б16 забезпечує комутацію ланцюгів передачі і прийому 3-х кана льних груп апаратури ущільнення ПЗОЗ-ОБ у наступних режимах:

«ОК» - кінцевий із внутрішнім ущільненням;

«РЕТР» - ретрансляції по груповому спектру з ПЗОЗ-ОБ;

«УПЛ-1» - зовнішнього ущільнення з ПЗОЗ-ОБ. Щоб забезпечити зазначені режими, на блок Біб виводяться:

лінійні виходи апаратури ПЗОЗ-ОБ;

виходи апаратури високочастотного ствола;

виходи службового каналу високочастотного ствола.

виходи кабельних ліній через ввідний щит Б23;

виходи 3-х канальних груп. Блок Біб дозволяє забезпечити:

переключення апаратури ПЗОЗ-ОБ на радіорелейну лінію або на кабель;

комутацію каналів ШК-1. ШК-2 на кабельну лінію або їх транзит;

зниження рівня групового сигналу на передачу і підвищення на ту ж величину на прийом.

Конструкція, органі управління і контролю блоку Б16 Блок Б16 з'єднаний з апаратурою станції за допомогою восьми кабелів.

На передній панелі блоку Б16 розміщені:

Гучномовець - для гучномовного прийому службового каналу високочастотного ствола.

Перемикачі «РЕЖИМ» - забезпечують установку апаратури ущільнення ПЗОЗ-ОБ в один з наступних режимів: «ОК», «ВНЕШ УПЛ.І», «РЕТР» під час передачі та прийому.

Гнізда «Каб-Транз» (ШК-1, ШК-2) - використовуються для комутації ланцюгів передачі й прийому широких каналів ШК1, ШК2 при виділенні Тх по кабелю на вузол зв'язку (поло­ження - «Каб») або при транзиті (положення - «Транз»).

Гнізда «УПЛ - РРЛ — Каб» використовуються для комутації апаратури ущільнення ПЗОЗ-ОБ на радіорелейну лінію або на кабель.

Кнопка «СА - НАЖАТЬ» для включення і виключення подовжувачів, що знижують рівень групового спектра на передачу і підвищують рівень на прийом. Застосовується при великі кількості інтервалів РРЛ та при великої завантаженні каналів.

Контрольні гнізда «КОНТРОЛЬ» -для контролю рівню групового сигналу на передачу 11іа прийом при роботі станції режимах: «УШІ II», «ИНФ», «КАБ»,

36 Блок коммутации каналов (БКК) предназначен для коммутации НЧ окончаний каналов ТЧ станции на внутриузловые соединительные линии, проложенные кабелем ПТРК-10*2 (ПТРК-5*2) к взаимодействующим аппаратным УС.Блок включает в себя коммутационное поле и два блока служебного канала Б19 (по одному на каждый полукомплект аппаратуры).Коммутационное поле обеспечивает:

  • коммутацию НЧ окончаний каналов ТЧ аппаратуры уплотнения обоих полукомплектов на вводный щит (Б23);организацию транзитов каналов ТЧ;работу механика по местным служебным линиям.На коммутационном поле размещены:гнезда НЧ окончаний каналов ТЧ обоих полукомплектов (ПЕР. и ПР.);гнезда: КОММ., ТФ., ШК., на которые выведены пары внутриузлового кабеля ПТРК-10*2, ПТРК-5*2, подключенного к вводному щиту (Б23);гнезда линейных выходов переговорного устройства АТГСП (МБ., ГГС.).

37 Блок Б19 предназначен для организации транзита служебного канала на промежуточной станции и вывода его на узел связи по двух- или четырехпроводной схеме на оконечном пункте радиолинии.Блок может работать в двух режимах: Т1 – с использованием служебного канала, образованного аппаратурой уплотнения П-303-ОБ (ТОПАЗ – 1); Б6 – с использованием служебного канала, образованного аппаратурой ВЧ ствола в блоке Б6.На передней панели блока размещены:коммутационные гнезда с колодками Т1 – Б6 для переключения служебных каналов АУ П-303-ОБ и аппаратуры ВЧ ствола;переключатель режима работы служебного канала 2ПР. – 4ПР. – РЕТР.;коммутационные гнезда с колодкой 2ПР. ОКОНЕЧН. – 2ПР. ТРАНЗ. для переключения 2-х проводного режима в режим транзита;кнопки ВЫЗОВ: одна – для посылки тонального вызова с частотой 1500 Гц в сторону радиолинии (Кн1), другая – для посылки индукторного вызова в сторону узла связи (Кн2);лампочки контроля вызова с радиолинии РРЛ и с узла связи КОММ.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]