Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МЭ_ШПОРЫ.docx
Скачиваний:
4
Добавлен:
18.07.2019
Размер:
45.66 Кб
Скачать

18. Причини виникнення міжнародної заборгованості. Боргова криза

Боргова криза — це наслідки проблем короткострокової ліквідності та свідчення необхідності подовження (пролонгації) строків погашення.

Причини виникнення кризи міжнародної заборгованості  Криза міжнародної заборгованості є однією із серйозних проблем у функціонуванні глобальної економічної системи. Такі кризи починаються з того, що яка-небудь країна або група країн оголошують про неможливість виплачувати свої зовнішні борги або про анулювання свого боргу. Якщо у боржника немає бажання погасити свою заборгованість, то домогтися від нього відновлення виплат дуже складно, а часто і просто неможливо. Пояснюється це тим, що в ролі позичальника виступає суверенний економічний агент, нерідко уряд іноземної держави. Пред'явити до такого позичальника санкції, які застосовуються до звичайного неплатнику тієї чи іншої країни, неможливо. У цьому виявляється специфіка міжнародних економічних відносин. 

Факти банкрутства порушують рівновагу міжнародного кредиту, ускладнюють процеси кредитування і запозичення. Коли окремі порушення мають масовий характер, починається чергова криза світової заборгованості. 

Зовнішні запозичення збільшують ресурси економічного розвитку, але за отримані кредитирано чи пізно потрібно розраховуватися.

Коли уряд приходить до висновку, що виконання всіх зобов'язань з обслуговування зовнішнього боргу не забезпечує надалі чистого припливу капіталу, то, для того, щоб уникнути відтоку ресурсів з країни, воно відмовляється або від частини, або від всіх платежів за боргами. Причому своє рішення уряд зазвичай аргументує складністю економічної ситуації в країні, що зустрічає розуміння у більшості населення. До того ж, набирає борги, як правило, один уряд, а віддавати їх доводиться іншому. 

19. Реструктуризація зовнішнього боргу, механізми її реалізації

Реструктуризація боргу

-погоджені боржниками та кредиторами заходи, спрямовані на підтримку платоспроможності боржників у середньо- та довгостроковій перспективі. Механізми реструктуризації:

-перенесення строків платежів основної частини боргу, процентів чи всіх платежів з обслуговування боргу на більш пізній строк порівняно з початково встановленим;

-зменшення суми невиплаченої заборгованості шляхом прямого списання частини боргу або продажу боргу зі знижкою на вторинному ринку, або конверсії боргу в певні національні активи країни-боржника

-Рекапіталізація -обмін боргів на облігацій боржників чи надання нових кредитів, призначених для оплати минулих боргів

20. Наведіть класифікацію загальних проблем сучасності

Глобальні проблеми – це об’єктивні суспільні явища всесвітньо-історичного значення, породжені сучасними умовами матеріального виробництва, технічним рівнем озброєнь, соціально-політичними протиріччями сучасної цивілізації, які досягли критичної межі.

Класифікація глобальних проблем:

-Політичні проблеми (недопущення світової ядерної війни і забезпечення стабільного миру, роззброєння, військові та регіональні конфлікти).

-Природно-екологічні проблеми (необхідність ефективної і комплексної охорони навколишнього середовища, енергетична, сировинна, продовольча, кліматична, боротьба з хворобами, проблеми світового океану тощо).

-Соціально-економічні проблеми (стабільність розвитку світового співтовариства, ліквідація відсталості країн, що розвиваються, проблема розвитку людини, злочинність, стихійні лиха, біженці, безробіття, бідність та ін.).

-Наукові проблеми (освоєння космічного простору, довгострокове прогнозування, теорія стійкого розвитку (sustainable development) тощо).