Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лабораторна робота№15.doc
Скачиваний:
25
Добавлен:
18.07.2019
Размер:
461.82 Кб
Скачать

33

Лабораторна робота № 15

Тема: Кормозбиральні комбайни

Мета: Вивчити будову та оволодіти навичками по налагодженню кормозбиральних комбайнів.

Порядок виконання роботи:

  1. Освоїти методичну літературу по темі роботи.

  2. Вивчити будову та регулювання комбайна КПИ-2,4.

  3. Провести регулювання комбайна КПИ-2,4 (за вказівкою викладача).

  4. Вивчити питання для самоконтролю.

  5. Оформити звіт.

Питання для самоконтролю:

  1. Технології заготівлі силосу та сінажу.

  2. Будова та робота подрібнюючого апарата комбайна КПИ-2,4.

  3. Як відрегулювати довжину різки та висоту зрізу комбайна КПИ-2,4?

  4. Яким повинен бути зазор між ножами подрібнюючого барабана і протирізальною пластиною?

  5. Яким повинен бути тиск на грунт опорних башмаків комбайна КПИ-2,4, як його перевірити і відрегулювати?

  6. Особливості будови машини КИР-1,5Б, на яких роботах вона застосовується?

  7. Як відрегулювати довжину різки в комбайні КСК-100?

  8. З яким комбайном уніфікований комбайн КПКУ-75?

  9. Причини забивання подрібнюючого апарата і силосопроводу.

  10. Будова та робота роторних жаток, на яких машинах вони встановлюються?

  11. Особливості будови та роботи комбайнів Маral, Jaguar, Кrone.

  12. Які кормозбиральні комбайни випускаються в Україні?

Питання для звіту:

  1. Подати технологічну схему роботи і описати порядок налагодження комбайна КПИ-2,4 на заданий режим роботи.

  2. Подати технологічну схему комбайна КСК-100, описати порядок його налагодження на роботу з швирялкою.

  3. Подати технічні характеристики кормозбиральних машин (не менше десяти марок).

34

Технологічний процес заготівлі соковитих кормів (силос, сінаж) передбачає виконання ряду операцій, зокрема скошування, подрібнення з одночасним завантаженням в транспортні засоби, закладання маси в траншеї чи силосні башти, трамбування, укривання маси.

Скошування (підбирання), подрібнення з одночасним завантаженням маси в транспортні засоби виконується кормозбиральними комбайнами.

Комбайн причіпний КПИ-2,4 призначений для скошування зелених і підбору валків прив’ялених трав, кукурудзи, з одночасним подрібненням і навантаженням в транспортні засоби.

Рис.1 Схема роботи комбайна КПИ-2,4 на збиранні трав:

1 — різальний апарат; 2 — мотовило; 3 — шнек; 4 — вальці верхні; 5 — вальці нижні; 6 — валець гладенький; 7 — протирізальний брус; 8 — подрібнювальний барабан; 9 — поворот­ний гідроциліндр; 10 -силосопровід; 11 — козирок.

Подрібнювач складається з живильного та подрібнювального апаратів.

Живильний апарат складається з п’яти обертових вальців 2 (рис.2) призначених для приймання маси, підпресовування її і подачі до подрібнювального барабана.

35

Подрібнювальний апарат складається з камери 4, подрібнювального барабана 5, протирізальної пластини 6, деки 7, заточувального пристрою 8, чистика 9 і відсікача 10.

Рис.2 Подрібнювач комбайна КПИ-2,4:

I-схема живильно-подрібнювального апарату;

1-механізм підпресовування; 2-вальці; 3-редуктор; 4-камера; 5-подрібнювальний барабан; 6-протирізальна пластина; 7-дека; 8-заточувальний пристрій; 9-чистик; 10-відсікач; 11-нижня обичайка; 12-фіксатор; 13-гвинт відсікача; 14-гайка; 15,17-гвинт установочний; 16-ексцентрик; 18-гвинт регулювальний; 19-гвинт; 20-кришка; 21-кронштейн; 22-натяжний гвинт; 23-пружина.

Подрібнювальний барабан являє собою вал з дисками 1, до яких приєднані опори ножів. Для стопоріння барабана при проведенні ТО передбачений фіксатор 12 (рис.3).

36

Рис.3 Подрібнювальний барабан:

1-диск; 2-лопать; 3-ніж; 4-ланцюгова півмуфта; 5-запобіжна муфта; 6-муфта обгінна; 7-гвинт регулювальний; 8-гвинт кріплення ножа; 9-гвинт кріплення лопаті; 10-стопорна шайба; 11-шайба; 12-контргайка.

Для заточки ножів барабана є заточувальний пристрій. По мірі зношення абразивного бруска його встановлюють таким чином, щоб кінець бруска виступав з втулки на 12-16мм.

Силосопровід призначений для спрямування подрібненої маси в транспортний засіб. В залежності від розміщення транспортного засобу важіль механізму повороту з’єднують пальцем з однією з двох втулок опори, забезпечуючи поворот силосопроводу ліворуч чи праворуч. Керування козирком проводиться гідроциліндром.

37

Підбирач складається з рами 1 (рис.4), підбираючого пристрою 2, шнека 3, притискного пристрою 4, редуктора, контрприводу.

Рис.4. Підбирач комбайна КПИ-2,4:

1-рама; 2-підбирач; 3-шнек; 4-притискний пристрій; 5-плаваюча опора шнека; 7-кронштейни; 8-башмаки; 20-скат; 34-лопатка; 37-відкидна опора.

Підбирач складається з валу з дисками, в які встановлені п’ять граблин з пружинними зубами. Шнек встановлений в плаваючих опорах, під дією поступаючої маси він може переміщуватись по напрямних.

Жатка для збирання трав складається з рами 1, шнека 2, різального апарата 3, редуктора 4, мотовила 10, механізму передачі (рис.5).

Рис.5 Жатка для збирання трав:

1-рама; 2-шнек; 3-різальний апарат; 10-мотовило; 11-вал мотовила; 12-опора; 13-планка; 16-ролик; 17-балка; 18-напрямна доріжка; 20-вікно.

38

Жатка для збирання силосних культур (рис.6) складається з рами 1, транспортера 2, шнека 3, різального апарата 4, мотовила 5, контрприводу 6, подільника 7, редуктора 8,ножового барабана 9. Для збирання кукурудзи висотою до 4м на задній стінці рами над шнеком встановлено двоножевий барабан з протирізальною пластиною.

Рис.6. Жатка для збирання силосних культур:

1-рама; 2-транспортер; 3-шнек; 4-різальниц апарат; 5-мотовило; 6-контрпривід; 7-подільник; 8-редуктор; 9-барабан; 10-гідроциліндр; 11-колесо мотовила; 12-підвіска; 13-тяга; 14-відсікач; 15-гладенький валець; 16-вал транспортера; 17-пасова передача; 18-ланцюгова передача; 19-кривошипо-

39

шатунний механізм; 20-передня балка; 21-ланцюг приводу жатки; 22-кронштейн навіски; 23-скоба; 24-п’ята домкрата; 25-відкидна опора; 26-шплінт; 27-натяжник; 28-натяжний шків; 29-подовжувач; 30-заглушки.

Налагодження комбайна КПИ-2,4 на заданий режим роботи:

Висота зрізу жатки чи підбирача забезпечується перестановкою копіювальних башмаків.

Жатка для збирання трав: положення I- 30-40мм, положення II – 60мм,

Положення III - більше 60мм.

Жатка для збирання силосних культур: 80мм-нижнє положення, високий зріз – верхнє положення.

Тиск башмаків на грунт повинен складати:

Для підбирача – 160...320 Н

Для жаток – 350-450Н.

Тиск башмаків на грунт регулюється натягом компенсаційних пружин і перевіряється підняттям вручну.

Налагодження подільника. Подільник вмикається в роботу на змішаних посівах. Для переобладнання подільника на активний необхідно зняти кожух, приєднати привід, відрегулювати співвісність сегментів шляхом зміни довжини тяги приводу подільника.

Встановлення довжини різки. Для отримання великої довжини різки з подрібнювального барабана необхідно зняти три ножі з лопатями так, щоб ножі, що залишились були рівномірно розміщені по колу. Для отримання мілкої різки на барабан необхідно встановити шість ножів.

Для зміни кількості ножів необхідно:

  1. Заглушити двигун.

  2. застопорити барабан фіксатором.

  3. зняти деку (підбарабання).

  4. зняти кришки з боковини камери подрібнювального барабана.

  5. змонтувати (демонтувати) необхідну кількість ножів.

Таблиця 1

Налагодження тиску в шинах коліс комбайна КПИ-2,4

Колесо

Тиск в шинах коліс, МПа

З підбирачем

З жаткою для збирання трав

З жаткою для збирання силосних культур

Ліве

0,14

0,14

0,14

Праве

0,17

0,20

0,25

40

Комбайн КСС-2, причіпний, агрегатують з тракторами Т-150К, ДТ-75, МТЗ-80 та іншими залежно від умов роботи. Ширина за­хвату 2,6 м. Комбайн призначений для збирання на силос кукурудзи, соняшнику та інших силосних культур. Його можна використати також на збиранні трав. Пропускна здатність 25 кг/с.

Комбайн складається з жатки з різальним апаратом, транспортером і мотовилом та силосорізки з живиль­ником, подрібнювальним апаратом, вивантажувальним транспортером, силосопроводом , пристроєм для заточу­вання ножів подрібнювального барабана. До складу ком­байна входять також механізм приводу робочих органів та гідросистема. Складові частини комбайна змонтовані на рамі, що спирається на два колеса. До рами прикріплено сницю, за допомогою якої комбайн приєднують до трак­тора.

Рис.7 Технологічна схема комбайна КСС-2,6:

1 — рослини; 2 — мотовило; 3 — жатка; 4 — платформа жатки; 5 — силосопровід; 6 — подрібнювальний барабан; 7 — брус з протирізальними пластинами; 8 — валець жи­вильника; 9 — бітерний барабан живильника;

41

10 — вивантажувальний транспортер; 11 — транспортер жатки; 12 — різальний апарат.

Під час роботи комбайна на скошуванні і подрібненні зеленої маси (рис. 7) стебла підводяться мотовилом 2 до різального апарата 12, зрізуються, й ним же укладаються на транспортер 11 жатки, що подає стебла до живильника. Верхній бітерний барабан 9 та нижній гладенький валець 8 живильника захвачують стебла, стискують їх і спрямо­вують до подрібнювального апарата, де ножі барабана 6 у взаємодії з протирізальними пластинами 7 розрізують стебла на частинки. Подрібнена маса надходить на виван­тажувальний транспортер 10, який спрямовує її в кузов автомобіля чи тракторного причепа, що рухається поряд. На підбиранні трав з валка пальці підбирача захвачують рослинну масу та подають її на транспортер жатки. Потім технологічний процес відбувається аналогічно, як і при ро­боті комбайна з скошуванням і подрібненням зеленої маси.

Всі робочі органи комбайна, крім мотовила, приводять­ся в рух від вала відбору потужності (ВВП) трактора че­рез карданну передачу. Привод мотовила здійснюється від лівого ходового колеса.

Жатка (рис. 8) складається з платформи 6 з боковинами 2 і 7 та транспор­тером 3, різального апарата 12 та мотовила.

Обидві боковини в передній частині мають подільники, які відокремлюють смугу рослинної маси перед зрізуван­ням. Лівий (внутрішній) подільник 11 — пасивний, а пра­вий 1 (польовий), обладнаний різальним апаратом, — ак­тивний. Різальний апарат польового подільника, розрізаю­чи рослинну масу, дозволяє збирати її навіть переплутаною і полеглою (наприклад, при збиранні вико-вівсяної су­міші).

На збиранні культур з прямостоячими стеблами різаль­ний апарат подільника закривають кожухом і відключають його привод. Тоді польовий подільник працює як пасив­ний.

Спереду платформи встановлено різальний апарат 12 сегментного типу, що складається з пальців, прикріплених до бруса, і ножа. Ніж має спинку 18 із сегментами 15. Ру­хаючись у прорізах пальців 19, він сегментами зрізує стеб­ла. Сегмент під час руху спирається задньою частиною на пластинку тертя 16, а передньою — на вкладиш 14 пальця, що виконує роль протирізального елемента в різальній па­рі палець— сегмент. Лапка 17 притискує сегмент до вкла­диша.

Ніж різального апарата приводиться в рух від криво­шипно-шатунного механізму з ексцентриком 9, що в свою чергу має привод від головного карданного вала, за допо­могою ланцюгової передачі, проміжного і карданного ва­лів привода різального апарата.

42

Рис.8 Жатка силосозбирального комбайна КСС-2,6:

Рис. 3. Жатка комбайна КСС-2,6:

1 — польовий подільник; 2 — права боковина; 3 — транспортер; 4 — подовжувач; 5 — напівпідшипники; 6 — платформа; 7 — боковина ліва; 8 — піддон; 9 — ексцентрик при­воду ножа; 10 — копіювальний башмак; 11 — лівий подільник; 12 — різальний апарат; 13 — вал приводе різального апарата польового подільника; 14 — вкладиш; 15 — сегмент; 16 — пластинка тертя; 17 — притискна лапка; 18 — спинка ножа; 19 — палець.

Транспортер жатки — ланцюгово-планчастий. Нижня стрічка його закрита знизу піддоном 8 з металево­го листа. Піддон гасить коливання нижньої стрічки транс­портера і разом з тим дає змогу уникнути втрат зеленої маси.

Над різальним апаратом розміщено мотовило. Повертаючи раму мотовила і підвіски, можна (залеж­но від стану стеблостою) надати йому такого положення по висоті і горизонталі, яке дозволить уникнути втрат. Жат­ка під час роботи спирається на башмак, який копіює поверхню поля, чим забезпечується низьке зрізу­вання стебел. Щоб тиск маси жатки на башмак не був за­надто великий, до обох боків жатки приєднано пружини, які сприймають більшу частину тиску. Жатку шарнірно приєднано до рами комбайна.

43

Силосорізка складається з живильника та подріб­нювального апарата (рис. 9). Живильник включає нижній гладенький валець 6 і верхній бітерний барабан 1. Вони приймають стебла з транспортера жатки, стискують і обертаючись назустріч один одному, подають їх до подріб­нювального апарата, де подрібнюється рослинна маса.

Рис.9 Подрібнюючий апарат КСС-2,6:

1-бітерний барабан; 2-подрібнювальний барабан; 3-силосопровід;

4- протирізальний брус;

5-рамка:

6-гладенький валець;

7-ведучий вал транспортера жатки.

На лівому кінці вала подрібнювального барабана вста­новлено приводний шків, всередині якого змонтовано муф­ту вільного ходу. Це пристрій, що забезпечує обертання барабана по інерції після зупинки робочих органів комбай­на, інакше внаслідок великої маси барабана при його зу­пинці могли б трапитись поломки приводного механізму.

Комбайн самохідний кормозбиральний КСК-100 призначений для скошування зелених і підбирання валків пров'ялених трав, скошування кукурудзи та інших високостеблових культур з одно­часним подрібненням і навантажуванням у транспортні засоби для приготування силосу, сінажу, брикетованих та гранульованих кор­мів, трав'яного борошна, зелених кормів і для безпосереднього зго­довування тваринам.

Залежно від культур, що підлягають збиранню, комбайн КСК-100 комплектують змінними робочими органами: жатками для збирання трав та високостеблових культур, підбирачем і по­дрібнювальним апаратом з кидалкою (рис.10).

Жатка для збирання трав складається з рами, що спирається на копіювальні башмаки 12, чотирилопатевого грабельного мото­вила 2, різального апарата 1, шнека 3 і механізмів передачі. З лівого боку кожної граблини встановлений ролик, який при обер­танні мотовила рухається по напрямній доріжці і надає пружинним зубам певне положення, завдяки чому рослини підводяться до різального апарата, підтримуються при різанні та подаються до шнека.

44

Рис.10 Технологічна схема роботи комбайна КСК-100:

а — скошування трав; б — використання змінного подрібнювального апарата з кидалкою;

1 — різальний апарат; 2 — мотовило; 3 — шнек; 4 — передні вальці; 5 — підпресовуючий валець; 6 — гладенький валець; 7 — протирізальний брус; 8 — подрібнювальний барабан; 9 —силосопровід; 10 — козирок; II — кидалка; 12 — копіювальні башмаки.

Різальний апарат нормального різання має два ножі (правий і лівий), кожний з яких приводиться в рух хитною шайбою. Шнек розміщується в опорах, які приєднуються до боковий рами жатки. Подавальні лопатки в середній частині шнека знімні. Захват жат­ки 4,2 м.

Під час роботи комбайна рослинна маса забирається пружин­ними зубами мотовила 2 і підводиться до різального апарата 1. Зрізана маса мотовилом подається до шнека 3, який звужує по­тік рослин та спрямовує його в горловину живильного апарата. Рослини забираються вальцями 4, 5, 6 та потрапляють у подріб­нювальний апарат, де барабаном 8 подрібнюються і по силосопроводу 9 подаються в транспортний засіб.

Жатка для збирання кукурудзи має раму, два активних по­дільники з сегментним різальним апаратом, різальний апарат, мо­товило, два ланцюгово-планчастих транспортери, шнек та меха­нізм передач.

Жатка — це платформа, обмежена з обох боків боковинами, у передній частині яких встановлені подільники. Активні поділь­ники можуть переобладнуватись у пасивні шляхом встановлення нижнього чи верхнього

45

кожухів або обох одночасно. Різальний апа­рат складається з бруса, здвоєних пальців, ножа, пластинок тертя і притискних лапок. Крок різальної частини 90 мм. Над різаль­ним апаратом жатки розміщене п'ятилопатеве мотовило. Повер­тання рами мотовила гідроциліндрами і підвісок у шарнірах на­дає мотовилу потрібного положення щодо висоти та виносу його.

Ланцюгово-планчастий транспортер складається з трьох ро­ликових ланцюгів і поперечних планок. Шнек подібний за будовою до шнека підбирача. Захват жатки 3,4 м.

Підбирач включає раму, підбиральний барабан, шнек та при­тискний пристрій. Підбиральний барабан — це вал з дисками, в яких закріплені п'ять граблин із пружинними зубами. На лівих цапфах граблин змонтовані кривошипи з роликами, які перекочу­ються в напрямній доріжці. Шнек встановлюється у підпружинених опорах і залежно від шару маси переміщується по напрямних. Ширина захвату підбирача 2,2 м.

Подрібнювач складається з рами, встановленої на передній напрямній та задній ведучий мости. На передній частині рами розміщені живильно-подрібнювальний апарат 8 із силосопроводом 9 та редуктори привода; на передній верхній — кабіна з пло­щадкою керування; на середній частині рами — моторна установ­ка, гідростатичний привод ведучий коліс, привод гідросистеми ру­льового керування і силових циліндрів, а на задній — масляний та паливний баки.

Живильно-подрібнювальний апарат складається з рами, п'яти живильних вальців (два верхніх рухомих і три нижніх нерухомих), редуктора, механізму підпресовування та подрібнювального апарата. До остан­нього входить барабан 8, протирізальний брус 7 і рама. Барабан 8 виконаний у вигляді трубчастого вала з привареними до нього дисками, до яких прикріплені опори ножів. Зверху камери бара­бана встановлений заточувальний пристрій.

Коли використовують змінний подрібнювальний апарат з швирялкою, то маса швирялкою 11 (рис.10, б) по силосопроводу 9 подається в транспортний засіб.

Робочі органи подрібнювача приводяться в дію двигуном через контрпривод, карданний вал, конічно-циліндричний редуктор та коробку передач приводу живильного апарата.

Кормозбиральний комбайн «Дон-680» комплектується роторною жаткою ЖР-3500 із шириною захвату 3,5 м, яка забезпечує збирання кукурудзи довільної висоти; жаткою для збирання трав з шириною захвату 5м, підбирачем з шириною захвату 3 м. Під час роботи зменшуються втрати подрібнененої маси при завантаженні в транспортні засоби. Забезпечується висока якість подрібнення та трамбування силосної маси.

Потужність двигуна 206 кВт (280 к.с).

Кормозбиральні комбайни «Jaguar -800» і «Jaguar -840» відрізняють­ся системою копіювання поверхні поля, яка забезпечує роботу приставки із заданою висотою зрізу або ведення машини з певним тиском на

46

ґрунт. Ком­байни мають V-подібне розміщення ножів на барабані та гідрофікований пристрій загострювання ножів. Зазор між протирізальною пластиною та но­жами регулюється дистанційно. Подрібнювальний барабан швидко знімаєть­ся. Комбайни обладнані автоматом для водіння машини по рядках кукурудзи. В кабіні встановлений багатофункціональний важіль керування: регу­лювання швидкості руху комбайна, напрямок руху комбайна вперед — назад; піднімання — опускання приставки; вмикання режимів системи копіювання поверхні поля; вмикання і вимикання робочих органів приставки і живильника; реверсування робочих органів приставки і живильника; керування положенням силосопроводу.

Потужність двигуна:— «Jaguar -800» 162 кВт (220 к.с), «Jaguar -840» — 168 кВт (364 к.с).