Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
колоквіум.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
19.07.2019
Размер:
149.5 Кб
Скачать

Гітлерюгенд

"Гітлерюгенд" (Hitlerjugend - "Гітлерівська молодь"), молодіжна нацистська організація воєнізованого типу, головний кадровий резерв НСДАП. Була створена декретом від 1 грудня 1936. На чолі її було поставлено рейхсюгендфюрер Бальдур фон Ширах, підпорядковувався безпосередньо Гітлеру. Належність молоді до "Гітлерюгенд" була обов'язковою. Гітлер, який вважав, що існування тисячолітнього рейху можна забезпечити лише шляхом відповідного виховання молодого покоління, заявляв: "Надзвичайно активна, владна, жорстока молодь - ось що я залишу після себе. У наших лицарських замках ми виростимо молодь, перед якою здригнеться світ ... Молодь повинна бути байдужа до болю. У ній не повинно бути ні слабкості, ні ніжності. Я хочу бачити в її очах блиск хижого звіра ... " Закон 1936 констатував, що німецька молодь повинна виховуватися "у фізичному, духовному і моральному відношенні в дусі націонал-соціалізму, служіння народу і національній спільноті". Усі що існували раніше в Німеччині молодіжні клуби та спілки увійшли до складу "Гітлерюгенд", який охоплював близько 60% німецької молоді. 25 березня 1938 вийшло "Гітлерюгенд" (Hitlerjugend - "Гітлерівська молодь"), молодіжна нацистська організація воєнізованого типу, головний кадровий резерв НСДАП. Була створена декретом від 1 грудня 1936. На чолі її було поставлено рейхсюгендфюрер Бальдур фон Ширах, підпорядковувався безпосередньо Гітлеру. Належність молоді до "Гітлерюгенд" була обов'язковою. Гітлер, який вважав, що існування тисячолітнього рейху можна забезпечити лише шляхом відповідного виховання молодого покоління, заявляв: "Надзвичайно активна, владна, жорстока молодь - ось що я залишу після себе. У наших лицарських замках ми виростимо молодь, перед якою здригнеться світ ... Молодь повинна бути байдужа до болю. У ній не повинно бути ні слабкості, ні ніжності. Я хочу бачити в її очах блиск хижого звіра ... " Закон 1936 констатував, що німецька молодь повинна виховуватися "у фізичному, духовному і моральному відношенні в дусі націонал-соціалізму, служіння народу і національній спільноті". Усі що існували раніше в Німеччині молодіжні клуби та спілки увійшли до складу "Гітлерюгенд", який охоплював близько 60% німецької молоді. 25 березня 1938 вийшло розпорядження, що регулює структуру "Гітлерюгенд".

Організація охоплювала німецьку молодь у віці від 10 до 18 років і ділилася за віковими категоріями. Молодша група: хлопчики від 10 до 14 років - "Дойче Юнгфольк" ("Німецька молодь"), з 14 до 18 років - власне "Гітлерюгенд". Жіноча організація в складі "Гітлерюгенд": дівчатка у віці від 10 до 14 років - "Юнгмедельбунде" ("Союз дівчаток"); від 14 до 18 Організація охоплювала німецьку молодь у віці від 10 до 18 років і ділилася за віковими категоріями. Молодша група: хлопчики від 10 до 14 років - "Дойче Юнгфольк" ("Німецька молодь"), з 14 до 18 років - власне "Гітлерюгенд". Жіноча організація в складі "Гітлерюгенд": дівчатка у віці від 10 до 14 років - "Юнгмедельбунде" ("Союз дівчаток"); від 14 до 18 років - "Бунд Дойчеру Медель" ("Союз німецьких дівчат").

Прийом та виховання членів "Гітлерюгенд" було ретельно відрегульоване. Щороку 15 березня кожен досяг десятирічного віку хлопчик зобов'язаний був зареєструватися в Імперської молодіжної штаб-квартирі. Після ретельного вивчення відомостей про дитину і його родині, де особлива увага приділялася його "расової чистоти", він вважався "вільним від ганьби" і зараховувався в молодшу вікову групу - Юнгфольк. Потім йшла урочиста церемонія прийому, приурочена до дня народження фюрера (20 квітня), в присутності високого партійного керівництва. Перехід в наступну вікову групу відбувався також урочисто і помпезно.

Досягли 18-річного віку молоді люди могли вступати в націонал-соціалістичну партію і потім в СА чи СС. З 19 років молоді нацисти несли обов'язкову 6-місячну трудову повинність у спеціальних трудових таборах, де освоювали якусь професію і привчалися до суворої дисципліни. Потім йшла двох - трирічна армійська служба в рядах вермахту. Таким чином під пильним контролем нацистським постійно знаходилася німецька досягли 18-річного віку молоді люди могли вступати в націонал-соціалістичну партію і потім в СА чи СС. З 19 років молоді нацисти несли обов'язкову 6-місячну трудову повинність у спеціальних трудових таборах, де освоювали якусь професію і привчалися до суворої дисципліни. Потім йшла двох - трирічна армійська служба в рядах вермахту. Таким чином під пильним контролем нацистським постійно знаходилася німецька молодь у віці від 10 до 21 року.

Керівництво "Гітлерюгенд" намагалося будь-якими способами залучити молодь, організовуючи спортивні змагання, туристичні походи, молодіжні зльоти, міжнародні зустрічі з членами молодіжних фашистських об'єднань Італії та інших країн. Проводилися регулярні паломництва в Браунау, на батьківщину Гітлера. Будь юнак міг знайти в діяльності "Гітлерюгенд" що-небудь цікаве для себе: заняття мистецтвом або народними промислами, авіамоделювання, журналістика, музика, спорт і т. д. З початком 2-ої світової війни члени "Гітлерюгенд" займалися збором ковдр і одягу для солдатів, відправкою посилок на фронт. Кожен їхній час був зайнятий до межі, і у молоді ледь залишалося часу для своїх сімей. Більшість батьків не заперечувало проти подібного розпорядку, і в результаті у підлітків не формувалося інших, ніж нацистські, етичних і світоглядних поглядів, що, власне, і було метою нацистського виховання Керівництво "Гітлерюгенд" намагалося будь-якими способами залучити молодь, організовуючи спортивні змагання, туристичні походи , молодіжні зльоти, міжнародні зустрічі з членами молодіжних фашистських об'єднань Італії та інших країн. Проводилися регулярні паломництва в Браунау, на батьківщину Гітлера. Будь юнак міг знайти в діяльності "Гітлерюгенд" що-небудь цікаве для себе: заняття мистецтвом або народними промислами, авіамоделювання, журналістика, музика, спорт і т. д. З початком 2-ої світової війни члени "Гітлерюгенд" займалися збором ковдр і одягу для солдатів, відправкою посилок на фронт. Кожен їхній час був зайнятий до межі, і у молоді ледь залишалося часу для своїх сімей. Більшість батьків не заперечувало проти подібного розпорядку, і в результаті у підлітків не формувалося інших, ніж нацистські, етичних і світоглядних поглядів, що, власне, і було метою нацистського виховання молодого покоління.

Ще 6 вересня 1935, виступаючи на Нюрнберзькому партійному з'їзді, де перед трибунами промарширували 54 тис. німецьких юнаків, Гітлер сформулював виховні критерії нацизму: "Нам не потрібні інтелектуальні вправи. Знання руйнівно для моєї молоді ... На нашу думку, молодий німець майбутнього повинен бути струнким і спритним, жвавим як хорт, гнучким як шкіра і твердим як крупповских сталь ".

З 8 серпня 1940 "Гітлерюгенд" очолював Артур Аксман. Організація була розпущена після поразки Третього рейху.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]