Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Vidpovidi_na_ekzamen_z_ukrayinskoyi_movi_za_dil....docx
Скачиваний:
19
Добавлен:
28.07.2019
Размер:
126.53 Кб
Скачать
  1. Особливості вживання різних частин мови у професійному спілкуванні.

  1. Реквізити документів та вимоги до їх написання.

Державний герб; емблема організації чи підприємства; повна назва підприємства, установи, організації; назва структурованого підрозділу за наявності; повна назва документа; адресат; гриф погодження та затвердження; заголовок тексту; підпис, печатка.

Правила оформлення сторінки: Для зручності обробки документа з усіх боків сторінки залишаються вільні місця, так звані поля. Поле з лівого боку - 35мм, воно використовується для резолюції та інших позначок, а також дає можливість вільно читати текст підшитого до справи документа. Праворуч залишається поле не менше 8мм (це зберігає текст від пошкодження).

Поле верхнього кінця сторінки повинно мати 20мм. На ньому розміщуються відмітки діловода. На нижньому кінці сторінки поле не повинно бути меншим за 16мм.

Якщо текст документа займає більше, ніж один аркуш паперу, то на наступний аркуш паперу не можна переносити лише підпис. Крім підписів там має бути не менше двох рядків тексту.

Нумерація сторінок проставляється починаючи з другої сторінки. Номери сторінок позначаються на верхньому полі без крапок і тире.

Текст - головний реквізит документа. При складанні тексту документа мають виконуватися вимоги, найголовніші з яких - достовірність та обов'язковість змісту, нейтральність тону, повнота інформації та максимальна стислість, що досягається викиданням осіб, які не несуть смислового навантаження.

  1. Правила запису числівників у ділових паперах.

Особливості використання числівників у ділових паперах:

1.Уживати треба тільки книжні числівники.

Але можливі конструкції типу: половина міста, піввулиці, пів'ящика, півпідвал, півострів, чвертьфінал, півтора раза, півтори рибини, півтора кавуна. Слово половина не може вживатися з означенням більше, менше, значна,

переважна ( половина не може бути більшою, меншою, значною та под.).

2. Порядковий числівник перший слід уживати з часткою най- для означення найвищого ступеня прикметника.

3. Числівникові конструкції на позначення приблизної кількості обмежуються, а нечасте їх використання здійснюється через зазначення рамок або за допомогою слів більше, менше, до, понад для більшої точності та

достовірності мовлення. Числівники зі словом понад стоять лише в Н. відмінку (понад сорок тонн).

4. В умові математичної задачі дробові числівники слід читати й писати повністю: три четвертих, п'ять шостих, дев’ять десятих.

У доповідях та звітах уникають уживання простого дробу і якщо у знаменнику стоїть 2, 3, 4, то замість 1/2, 1/3, 1/4 треба писати й говорити: половина, третина, чверть — без числівника одна.

Але при протиставленні, а також при спеціальному наголошуванні вживають форму дробових числівників: одну третину врожаю було зібрано й вивезено, а дві третіх лишилося на полях.

5. Словами пишуться однозначні числівники на позначення часових меж та складні й складені числівники на початку речення.

6. Порядковий числівник другий (-а, -е, -і) треба вживати лише після числівника перший (-а, -е, -і) або після будь-якого порядкового числівника (на означення послідовності, порядку). В інших випадках слід уживати

займенник інший.

7. У формах М. відмінка однини порядкові числівники (на означення узгодження з іменником, прикметником чи займенником чоловічого та середнього роду) мають закінчення -ому, а не -ім.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]