Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Zagot_Laba#3.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
28.07.2019
Размер:
1.52 Mб
Скачать
  1. Робота з формулами

Редактор Word 97 має спеціальний додаток Equation Editor, що дає змогу вводити і формувати математичні формули, як вставлені в документ об'єкти.

Для вставлення нової формули в текст, починаючи з позиції курсору, варто скористатися командою "Вставка-Объект" і у діалоговому вікні, що з'явиться, вибрати параметр «Microsoft Equation». При цьому вікно Microsoft Word міститиме видозмінене меню, нову панель інструментів «Формула» з кнопками-шаблонами різних символів, а також поле для введення формули. Розглянуту процедуру можна виконати також за допомогою кнопки стандартної панелі інструментів.

Клацання лівою клавішею миші на будь-якій із кнопок панелі «Формула» приводить до розкриття списку можливих шаблонів символів. Для вставлення у формулу будь-якого символу досить клацнути зазначеною клавішею на ньому. Для введення набраної формули в текст необхідно натиснути на клавішу <Esc> або клацнути лівою клавішею миші у вільній області екрана.

Редагування формул. Математичні об'єкти редагуються як безпосередньо в тексті, так і в спеціальному діалоговому вікні за командою "Правка-Объект Equation-Изменить" або подвійним клацанням лівою клавішею миші на формулі. Засобами наявних кнопок панелі інструментів встановлюються: масштаб зображення формул, розмір символів, міжсимвольні відстані, стиль форматування елементів формул і т.д.

Встановлення розмірів символів у формулах виконується за програмою Equation Editor автоматично з урахуванням розташування символів у формулі. Користувач може встановити розміри символів також безпосередньо у вікні «Размеры» , що активізується за командою "Размер—Определить".

Вибір стилю форматування елементів формул виконується з метою підвищення наочності формул вибором різних варіантів форматування їхніх елементів. Назва стилю встановлюється в меню "Стиль", а його параметри - в діалоговому вікні «Стили». Останнє активізується за командою "Стиль-Определить".

  1. Графічні можливості Microsoft Word, робота з рисунками

Word 97 має монтовану галерею художніх зображень, які можна вставити в документ, а також спеціальні засоби формування графічних об'єктів та їх імпортування з інших програм і додатків до Windows.

Вставлення ілюстрацій виконується за командою "Вставка-Рисунок", що відкриває спеціальне меню з набором команд для вибору потрібного графічного об'єкта ("Картинки", "Из файла", "Автофигуры", "Объект WordArt", "Диаграмма", "Со сканера").

Швидке введення горизонтальних (вертикальних) ліній і стрілок, квадратів та кіл можливе за допомогою відповідних кнопок панелі «Рисование». Звичайні лінії легко перетворюються на інші за допомогою кнопок «Цвет линий», «Цвет заливки», «Тип линии», «Тип штриха» та «Вид стрелки» і інших кнопок цієї панелі.

Форматування рисунків. Будь-який рисунок поміщається в кадр-рамку, розміри якої мають бути сумірними з розмірами сторінки або її частини, виділеної користувачем для рисунка. Для збільшення або зменшення розміру будь-якого рисунка необхідно виділити його кадр із маркерами, встановити покажчик миші типу "" на один із маркерів, натиснути на ліву клавішу миші і "відбуксирувати" його в потрібному напрямку на необхідний розмір, а потім відпустити клавішу миші. Кадр виділяється клацанням лівою клавішею миші на межі поля рисунка. Клацання лівою клавішею миші у полі рисунка активізує "хрестоподібний" курсор, "буксируючи" який можна переміщати рисунок.

Навіть при нормальному розміщенні рисунка його положення на сторінці залишається непостійним, тому що він починає "плавати" по тексту під час його редагування. Настройка формату рисунка дає змогу вирішити ці проблеми. Вона виконується за командою "Формат—Обьект" яка викликає на екран однойменне вікно із шістьма вкладками. У цьому вікні можна встановити висоту і ширину рисунка, задати спосіб його обтікання, вибрати варіант розміщення рисунка на сторінці та задати ряд інших параметрів.

  • Вкладка «Цвета и линии» визначає колір заливання фону рисунка, колір, товщину і тип ліній його рамки. Параметр «Нет линии» поля «Цвет» знімає (знебарвлює) рамку рисунка.

  • Вкладка «Размер» дає змогу вибрати (встановити) висоту та ширину рисунка;

  • Вкладка «Положение» відповідає за варіанти розміщення рисунка на сторінці.

  • Вкладка «Обтекание» керує обтіканням тексту навколо кадру рисунка.

  • Вкладка «Рисунок» обрізає рисунок, установлює колір, яскравість та контрастність його зображення.

  • Вкладка «Надпись» використовується для доповнення рисунка написами, текстом і формулами.

Процедура форматування дає змогу не тільки вставити рисунок у текст із відповідним оформленням, а й жорстко зв'язати його з елементами тексту.

Вставлення в текст документа графічних об'єктів. Ця процедура широко використовується у Word 97 для створення навчально-методичних посібників, пов'язаних із вивченням і застосуванням різноманітних додатків до Windows, включаючи й сам редактор Word. Порядок її виконання залежить від характеру графічного об'єкта, який передбачається вставити в текст, і середовища його створення.

Порядок вставлення у Word-текст діалогових вікон, панелей-інструментів, кнопок-піктограм та інших графічних об'єктів різних вікон має вигляд:

  • натисненням на клавіші <Alt+PrintScreen> або <PrintScreen> у буфері обміну Clipboard запам'ятовується зображення вибраного вікна, наприклад вікна Word, Excel, Access тощо;

  • виконується вставлення командою "Правка-Специальная вставка" об‘єкту;

  • виділяється кадр вікна і на екран автоматично викликається спеціальна панель інструментів «Настройка изображения». В разі відсутності цієї панелі її викликають на екран за командою "Сервис-Настройка-Панели инструментов";

  • клацанням лівою клавішею на кноппі «Обрезка» зазначеної панелі активізується спеціальний покажчик миші. Його "буксируванням" виконується обрізка графічного об'єкта до потрібних розмірів;

Аналогічно можна вставляти й об'єкти, сформовані безпосередньо в додатках до Windows (наприклад, діаграми, таблиці, фрагменти баз даних, рисунки тощо).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]