Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
сис. анализ- весь курс.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
28.07.2019
Размер:
562.18 Кб
Скачать

6) Введення в аналіз руйнівних подій. Руйнівна подія - це інцидент, що раптово трапився, який не був раніше прогнозований і який може змінити напрям тенденції.

Руйнівні події можуть мати як негативний характер (повені, землетруси, аварії атомних реакторів і так далі), так і позитивний (технологічні вибухи, політичні примирення між колишніми супротивниками і так далі).

З можливих руйнівних подій потрібно виділити ті, які здатні надати найбільш сильну дію, і врахувати їх при складанні сценаріїв. Продовжимо розгляд приведеного вище прикладу: на полягання народжуваності в регіоні можуть вплинути: по-перше, аварія на атомній електростанції; по-друге, вірогідність локального конфлікту; по-третє, відкриття нового родовища. Проте реальна дія можлива тільки першого з подій;

7) встановлення наслідків. На цьому етапі зіставляються стратегічні проблеми підприємства (наприклад, можливість зростання за рахунок ширшого освоєння ринку) і вибрані варіанти розвитку середовища. Визначається характер і ступінь дії тих або інших варіантів розвитку на стратегічні області дій підприємства;

8) вживання заходів. У вузькому сенсі цей етап вже не відноситься до аналізу, але він природно витікає з попередніх етапів.

Сценарії розробляються для визначення рамок майбутнього розвитку:

· ринкових сегментів;

· технологій;

· країн або регіонів і так далі

В цілому сценарій підпорядкований стратегічній функції підприємства і розробляється в процесі довгострокового планування. Широкий часовий обхват припускає посилення невизначеності середовища бізнесу і тому для сценарію, як правило, характерні деяка невірогідність і підвищена кількість помилок. Оскільки визначення кількісних параметрів майбутнього утруднене (так, важко визначити величину продажів підприємства через 5 років), при складанні сценаріїв найчастіше використовуються якісні методи і інтервальні прогнози показників. В той же час сценарій припускає комплексний підхід для його розробки: крім якісних можуть використовуватися і кількісні методи - економіко-математичні, моделювання, аналіз перехресного впливу, кореляційний аналіз і ін..

В ході розробки сценарію, під яким, як це було відмічено вищим, розуміється гіпотетична картина послідовного розвитку в часі і просторі подій, складових в сукупності еволюцію прогнозованого процесу, експертам доводиться відповідати на наступні основні групи питань.

1. 6. Як елементи і характер зв'язку між ними впливають на структуру процесу, що вивчається?

2. Який характер взаємодії елементів із зовнішнім середовищем?

3. Яка мета розвитку процесу і які моменти є визначальний при її формуванні?

4. Які тенденції розвитку очікуються у елементів і якими чинниками і умовами вони визначаються?

5. Які проблемні ситуації можуть зустрітися в розвитку процесу у напрямі передбачуваної (заданою) мети?

6. Яким чином можливе управління розвитком, які очікувані наслідки різних варіантів управління?

За наслідками відповідей на ці і подібні питання розробляється описова (дескриптивна) модель процесу, яка зазвичай формалізується, і на ній є видимими можливі альтернативні варіанти його розвитку.

Таким чином, сценарій є деякою умовною оцінкою можливого шляху розвитку достатньо складного процесу, оскільки він розробляється в межах припущень про його майбутні стани, які однозначно непередбачувані. Найширше цей метод використовувався для виявлення і аналізу розвитку військових і дипломатичних криз. Останнім часом здобули популярність спроби описати з його допомогою розвиток культурних, соціальних, політичних, економічних і науково-технічних аспектів можливих варіантів майбутнього світової системи.