Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
билеты на психокоррекцию и реабилитацию (8 шриф....doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
28.07.2019
Размер:
648.19 Кб
Скачать

Сайнанон-групи

Даний вид груп суттєво відрізняється від усіх інших. У сайнанон-групах акцентується увага на вираженні негативних емоцій, гніву, агресії. Навчання новій поведінці проходить в ігровій формі, де кожного члена по черзі "розкладають по кісточках" інші члени групи, "б'ючи" часто по найбільш хворим і значущим суб'єктивним проблемам, виховуючи тим самим толерантність до негативних психологічних впливів. Дана техніка іноді може створювати більшу можливість для індивідуальних і групових змін порівняно з психологічною підтримкою.

Загальні принципи цього варіанту групової психотерапії були розроблені в 1958 р. американцем Ч.Дедеріком.

Основу взаємодії в цих групах становить конфронтація нових членів з тими, хто вже позбувся своєї згубної пристрасті.

Непідготовленому сторонньому спостерігачеві може здатися, що застосовувана в сайнанон-групах техніка конфронтації - нічим не виправдані нападки і приниження. Проте вже адаптовані до них учасники бачать в безжальному перехресному допиті найефективніший спосіб подолання емоційних блоків і зміни самознищувального способу життя. Наркомани поступово починають розуміти, що в громаді не стануть потурати їх пагубній пристрасті, швидше тут будуть спиратися на їхні потенційні можливості, щоб допомогти їм знайти життєстверджуючі альтернативи відходу від стресу і тривоги в алкогольне або наркотичне оглушення.

Сайнанон-групи не обмежують свою діяльність роботою з алкоголіками і наркоманами. Надалі досвід сайнанон-груп був поширений і на інші контингенти хворих, наприклад для психокорекції людей, які мають фізичні вади. Ефект такого роду груп виявився досить високим.

2. Поясніть, чому патопсихологічне дослідження повинно давати можливість виявляти не лише структуру змінених, а й збережених форм психічної діяльності хворого?

Під патопсихологічним дослідженням (експериментом) у сучасній психології розуміється використання будь-якої діагностичної процедури з метою моделювання цілісної системи пізнавальних процесів, мотивів і «відносин особистості» (Б. В. Зейгарник).

Основними завданнями параклінічних методів в клінічній психології є виявлення змін функціонування окремих психічних функцій і виявлення патопсихологічних синдромів. Під патопсихологічним синдромом розуміють патогенетично обумовлену спільність симптомів, ознак психічних розладів, внутрішньо взаємообумовлених і взаємозалежних. До патопсихологічних синдромів відносять сукупність поведінкових, мотиваційних та пізнавальних особливостей психічної діяльності хворих, виражених у психологічних поняттях. Вважається, що в патопсихологічному синдромі відбиваються порушення різних рівнів функціонування центральної нервової системи.

У результаті виявлення патопсихологічних синдромів можливою стає оцінка особливостей структури та перебігу самих психічних процесів, що призводять до клінічних проявів.

Будова патопсихологічного експерименту повинна надавати можливість виявляти не лише структуру змінених, а й збережених форм психічної діяльності хворого. Це важливо для вирішення питання відновлення порушених функцій. Питання про збережені можливості постає особливо гостро для з'ясування, наприклад, працездатності хворого, можливості продовжувати навчання і т.д.