Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1 4ast.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
29.07.2019
Размер:
479.74 Кб
Скачать

4.Аналіз структури асортименту пилососів в магазині «лагуна»

Формування асортименту товарів в магазині є одним з основних етапів комерційної роботи торгівельного персоналу і за технологією являє собою процес постійного підбору товарів за видами, фасонами, моделями розмірами та іншими характерними ознаками. Для прибуткової діяльності магазину він повинен відповідати вимогам максимального задоволення попиту населення з мінімально можливими витратами часу на придбання товарів.

Стратегія формування асортименту товарів залежить від маркетингових рішень, які приймаються керівництвом роздрібного торгівельного підприємства на стадії планування його діяльності. До основних маркетингових рішень на рівні магазинів, крім формування асортименту, відносяться також вибір цільового ринку і комплексу послуг, рішення про ціни і стимулювання продажу товарів, про місце розташування торгівельного підприємства.

Визначаючи для себе цільові ринки, мають орієнтуватися, які саме покупці будуть їх цільовими клієнтами. Так, магазини, які торгують дорогою імпортною побутовою технікою повинні орієнтуватися на покупців з високим рівнем доходу. Багато магазинів, фірм не мають чіткого уявлення про свої цільові ринки, або намагаються орієнтуватися на всі категорії покупців, внаслідок чого не задовольняють жодної.

Фірма, яка має мережу магазинів і обслуговує різні категорії покупців, мусить виділити основні категорії, орієнтуючи на них формування асортименту товарів, установку цін і націнок, плануючи місця розташування магазинів, технологію продажу, рівень обслуговування, характер і напрямки стимулювання реалізації товарів, розрахованих на ці цільові групи.

Формувати асортимент товарів для конкретної категорії покупців, необхідно враховувати, щоб перелік груп, підгруп і різновидів товарів, які реалізуються в магазині, відповідав споживчим очікуванням цільового ринку. Керівництво магазину повинно прийняти рішення про широту асортименту, глибину, якість товарів, що пропонуються покупцям. Саме товарний асортимент стає ключовим фактором у конкретній боротьбі роздрібних торгівельних підприємств різних фірм, систем, спеціалізацій.

Робота щодо формування асортименту товарів повинна вестись безперервно з дотримання певних принципів, згідно з якими здійснюється розподіл товарів на підприємствах роздрібної торгівлі, встановлення для окремих магазинів оптимальної широти і глибини асортименту, підбір в магазинах товарів за різними асортиментними ознаками. Такими принципами є:

  • забезпечення відповідності товарного асортименту характеру і особливостям попиту населення з метою найбільш повного його задоволення;

  • визначення оптимальної широти і глибини асортименту товарів для кожного магазину з врахуванням їх товарної спеціалізації, типізації, зони діяльності та величини торгівельної площі;

  • забезпечення постійної наявності у продажу стійкого товарного асортименту відповідно до попиту населення;

  • максимальне наближення до покупців товарів, концентрація товарів складного асортименту;

  • економічна ефективність роботи магазину.[2]

Аналіз асортименту пилососів проведено на прикладі магазину побутової техніки "Лагуна". У зазначеному магазині асортимент представлений такими торгівельними марками як: Samsung , LG, Rowena, Siemens, Рhilips, Bosch, Rainford.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]