Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
відповіді банківські (теорія) .docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
30.07.2019
Размер:
54.46 Кб
Скачать

6. Загальна характеристика операцій кб.

основних функцій банку, його операції можна поділити на базові й додаткові. Базові операції повўязані з реалізацією банком своїх функцій посередництва в кредиті та посередництва в платежах, що знаходить відображення у проведенні депозитних, кредитних, та розрахунково-касових операцій. Окремі з них можуть здійснюватись іншими фінансовими установами (наприклад, прийом вкладів і видача кредитів ѕ спеціалізованими кредитно-фінансовими інститутами, деякі види розрахунків ѕ поштовими

відділеннями). Однак у своїй сукупності ці операції проводяться лише банками, визначаючи їх місце і роль у кредитній системі, а тому є базовими. Усі інші операції, що здійснюються банком відповідно до потреб своїх клієнтів у різних послугах і не визначають фундаментальні аспекти суті комерційного банку, можна вважати додатковими (хоча у деяких спеціалізованих банках їм може належати досить значна і навіть пріоритетна частка операцій). До складу додаткових відносяться валютні операції, операції з цінними паперами, трастові, факторингові, лізингові, консультаційні та деякі інші операції.Основною властивістю операцій комерційних банків є їх продуктивний характер.

7. Порядок реєстрації кб.

Комерційний банк вважається створеним і набуває статусу юриля формування статутного фонду до реєстрації комерційного банку в регіональному управлінні НБУ за місцем створення КБ за-сновникам відкривається тимчасовий рахунок. На цей рахунок кожен із засновників вносить визначену установчими документами частку статутного фонду. Підставою для відкриття такого рахунку є заява на відкриття рахунку та установчий договір.До моменту реєстрації комерційного банку статутний фонд повинен бути сплачений: для банків відкритого типу — в розмірі 30%, за-критого типу — 50%. Після реєстрації банку зібрані кошти перерахо-вуються з тимчасового рахунку КБ на кореспондентський рахунок. дичної особи з часу його реєстрації НБУ в Республіканській книзі реєстрації банків, валютних бірж та фінансово-кредитних установ. Засновниками КБ можуть бути українські та іноземні юридичні і фізичні особи, за винятком профспілкових і політичних організацій, спілок і партій, громадських фондів, рад усіх рівнів, їх виконавчих органів, офшорних компаній і банків. Статутний фонд КБ формується лише за рахунок власних коштів акціонерів. Забороняється формування статутного капіталу за раху-нок бюджетних коштів, коштів, отриманих у кредит і під заставу. У разі відмови в реєстрації банку кошти з тимчасового рахунку повертаються засновникам банку у тижневий строк за їх заявою. Комерційні банки можуть відкривати філії і представництва, які мають бути зареєстровані в НБУ.

Філія банку — це банківська установа, яка не є юридичною осо-бою. Вона діє на підставі окремого положення, виступає від імені голо-вного банку, має свій субкореспондентський рахунок і МФО, здійснює банківські операції на основі довіреності головного банку і дозволу, виданого регіональним управлінням НБУ за місцем знаходження філії.

8. Склад доходів та витрат кб.

Вся господарська діяльність комерційного банку – здійснення банківських угод має назву статутна діяльність. Її проведення вимагає від комерційного банку значних витрат, але крім витрат виникають доходи,як результат діяльності комерційного банку. Витрати – це зменшення економічної вигоди у звітному періоді, у формі вибуття або використанні активів чи збільшення забов’язань, що призводить до зменшення власного капіталу за винятком розподілу капіталу між учасниками (акціонерами) чи його вилучення. Зростання банківських витрат, які неузгодженні зі збільшенням його прибутку може істотно погіршити фінансовий стан навіть крупному та авторитетному комерційному банку.Доходи - це збільшення економічних вигод протягом звітного періоду.Для оцінки доходів та видатків необхідно розрахувати загальну суму доходів банку, отриманої їм за період, із наступним поділом її на види доходів, що надійшли від проведення різноманітних видів банківських операцій.