Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Козина С. ПЗ.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
02.08.2019
Размер:
57.34 Кб
Скачать

Міністерство освіти і науки України

Харківська державна академія дизайну і мистецтв

Факультет « Дизайн середовища»

Кафедра ХМТО

Спеціальність «Художнє

моделювання одягу»

Пояснювальна записка до курсового проекту модельного ряду чоловічого одягу

Вик. ст.. 3 ХМО

Козіна О.М.

Кер. Єременко І.І.

Харків, 2011

Зміст.

Вступ.

1.Допроєктні дослідження .

1.1 Аналіз аналогічного асортиментного ряду………………………

1.2Обгрунтування вибору асортименту одягу ………………….......

1.3 Формування дизайн-концепціі……………………………………..

1.4 Аналіз джерела натхнення…………………………………………………

2. Розробка ескізного рішення проекту.

2.1 Графічні пошуки образу носія та вибір стилізації……………..

2.2 Розробка ескізів модельного ряду чоловічих костюмів.

2.3 Варіанти фактурно-тонального рішення чоловічих костюмів.

2.4 Пошуки рішення графічної частини проекту……………………

3. Розробка конструкторсько–технічної документації

3.1 Технічні рисунки……………………………………………

3.2 Вибір системи конструювання …………………………………

3.3 Розробка базової конструкції та внесення модельних особливостей .

3.4 Аналіз технологічних прийомів оздоблення , які пропонуються…

4.Список літературних джерел……………………………………………

Додаток…………………………………………………………………...

Вступ

Актуальність теми полягає у тому,що розробка комплексних об’єктів є етапом у створенні системного підходу до дизайна, тобто створенню речі, у даному випадку одягу, не тільки у контексті новаторських технологічних прийомів та нових можливостей промисловості, а й соціокультурних особливостей споживача, бо одяг на відміну від промислових об’єктів першочергово має враховувати фізіологічні особливості людини, тобто відповідати функціональним вимогам, але у той же час і естетичним – бо таким чином людина як найповніше розкриває своє власне світобачення.

Мета дослідження – вивчення і демонстрація сучасного використання індустріальної спадщини в контексті культурної, соціальної, економічної моделі, формування науково-методологічного підходу конверсії об’єктів промисловості, а також виявлення концептуальних підходів і способів формування дизайн-образу людини в комплексі з його автомобілем.

Задача дослідження :

1. Виявити найпоширеніші теми і концептуальні підходи до образного рішення організації автомобіля.

2. Проаналізувати вибір композиційних засобів, що використовуються для створення дизайн-образ.

3. Розглянути використання сучасних обробних матеріалів в дизайні

Наукове значення роботи. Запропонований підхід відкриває проблему і говорить про можливість побудови цілісної концепції комплексних об’єктів, що забезпечує теоретичну базу для вирішення завдань проектування, які враховують як соціальні, естетичні, утилітарно-функціональні, так і економічні властивості проектованого об'єкту.

Практичне значення роботи полягає в тому, що висновки можуть бути використані при проектуванні дизайнерами в подальшій роботі.

Встановлено, що втілення художнього образу в дизайнерських рішеннях відбувається двома шляхами:

- через створення імітацій певних артефактів культури, тобто декоративний,

- шляхом створення елементів і форм, що за певними ознаками нагадують задумане середовище і його елементи, тобто асоціативний.

Дизайн у вузькому, спеціальному значенні терміна — це проектна художньо-творча діяльність, що направлена на розробку елементів предметно-просторового середовища людської життєдіяльності, які виготовлені індустріально, з високими споживчими властивостями й естетичними якостями. Позначка дизайну — у цьому вузькому смислі — формування гармонійного середовища житлової, виробничої і соціально-культурної сфер.

Дизайн має власний предмет. Об'єктом дизайнерської діяльності є світ речей, які створюються людиною за допомогою засобів індустріальної техніки за законами краси та функціонування. Мета дизайну (художнього конструювання) полягає у формуванні гармонійного. предметного середовища, яке найбільш повно задовольняє матеріальні та духовні потреби людини. Дизайн охоплює і діяльність дизайнера, і результати його праці — предмети, що пройшли художньо-конструкторську розробку, і особливий метод проектування — художнє конструювання, і власну теорію — технічну естетику — науку, яка досліджує проблеми створення гармонійного предметного середовища.

1.Допроектні дослідження

1.Аналіз аналогічного асортиментного ряду

Головна проблема методики - це проблема реалізації в проектування, а точніше інструментів реалістичного віддзеркалення громадських потреб в проекті промисловій продукції.

Назва цього інструменту - проектний образ.

Образ - це проектно-художній спосіб створення будь-якої нової якості. Це інструмент, що розширює видіння дизайнера шляхом уподібнення об'єкту більш ширшим явищам дійсності. Результатом цього є проектна ідея.

Існує два підходи до проектної ідеї.

дизайнер через річ дає людині - споживачу уявлення про те, що його зрозуміли.

Шлях дизайнера до образу людини - споживача проходить як через осмислення реальних обставин цієї споживчої культури, так і через художню систему мистецтв. Такі обов'язкові умови, що гарантують цілісність, комплексність і системність дизайнерського погляду на річ.

1.2 Обгрунтування вибору асортименту одягу

Асортиментний ряд який я вибрала – це пальто та брюки, що є класичними. Виконується з сучасних пальтових та костюмних тканин. Постійне прагнення людини до новизни, до зміни всіх форм проявів культури, змушувало творців одягу безперервно шукати нові форми і конструкції. З найдавніших часів до теперішнього часу із цим пов'язана діяльність дизайнера - модельєра.

З невеликими змінами, пов'язаними з прискоренням ритму життя (наприклад, розповсюдженням їзди на мотоциклі та автомобілі) костюм вступив у XX століття. Наприклад, візьмемо для прикладу шістдесяті.

Костюм - це обладунки сучасної ділової людини, символ мужності, справи і спосіб виразити індивідуальність

На початку третього тисячоліття і моду, і стиль кожен може вибрати сам: дизайнерів і марок багато - неодмінно знайдеться саме те, чого жадають душа і тіло.

сьогодні популярні деякі конструктивні особливості, такі як подвійний клапан, незвичайна форма ворота - "ластівчин хвіст" або "шалівки", фальшстрочка по краю лацкана піджака.

Обов'язковим атрибутом чоловічого костюма є штани. У молодіжних моделях брюки більш завужені. Конструктивною особливістю є задні накладні кишені і передні французькі кишені.

У будь-якому випадку, класика чоловічого костюма ще довго буде залишатися фаворитом в чоловічій моді.

1.3. Формування дизайн-концепції

Концепції діяльності обумовлені загальними світоглядами їх носіїв сукупністю їх загально ідеологічних, загально етичних поглядів. Концепція діяльності в прихованому або явному виді обов'язково містить у собі концепцію сукупного об'єкту.

Для формування проектної концепції центральна проблема - визначення основи для побудови об'єкту-системи, що має на увазі встановлення певних зв'язків що визначають системну спільність предметів.

Дизайн-програма формулює концепцію єдиного і цілісного підходу до створення системного об'єкту, визначає цілі дизайнерського впливу на об'єкт, визначає склад рішення яких веде до досягнення поставлених цілей, встановлює порядок дій і способи включення дизайну в систему функціонування комплексного об'єкту.

Таким чином дизайн-програма є не одним з етапів проектування, а особливою системою організації і управління дизайном.

Концепція - це система значень, що відображує реальний світ існуючих об'єктів в нових смислових зв'язках. Але новизна важлива не сама по собі, а лише остільки, оскільки вона відкриває шлях до осмислення і рішення актуальних людських проблем.

Тільки завдяки тому, що світ в художньому творі надається не абстрактно, а як чиясь точка зору, що стикається з іншою точкою зору, він є людською проблемою.

Як тепер ясно смислова структура дизайн-концепції визначається поляризацією реальних і ідеальних значень системи і тими трансформаціями, які придбаває система в результаті взаємозв’язку значень реального і ідеального планів.

Представлений модельний ряд був розроблен для чоловіків віками від 25 до 45 років, який впевнений у собі, має великий достаток та надає перевагу більш класичному стилю з відсутністю надто сміливих та авангардних рішень та переважно з дорогих елітних тканин, поєднуючи тим самим розкіш та класику.

Створений образ є класичним, діловим, упевненим.

У створеному одягу цей діловий чоловік може упевнено себе почувати як в офісі у робочому стані так і в театрі чи будь-якому іншому культурному місці на відпочинку.

Одяг, розроблений у даному проекті треба розглядати разом з обраною машиною Mercedes-Benz. Тому і в модельному ряду використані елементи формотворення даного автомобіля, таке ж саме ритмічне членування та кольорове рішення.