Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Облык грошових коштыв у касыпыдприэства.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
02.08.2019
Размер:
93.95 Кб
Скачать

1.Облік грошових коштів в касі підприємства

У касі підприємства можуть зберігатись такі цінності: - грошові кошти у національній та іноземній валютах; -          грошові документи (путівки в будинки відпочинку та санаторії, проїзні квитки, марки державного мита, поштові марки); -          бланки суворої звітності; -          цінні папери, придбані у інших підприємств. Грошові кошти в касі є готівкою, що використовується підприємством для виплати заробітної плати, відряджень працівникам, дивідендів власникам, проведення розрахунків з постачальниками та ін. Касові операції регулюються Положенням про ведення касових операцій у національній валюті в Україні, затвердженим постановою правління НБУ від 15.12.2004 року №637. Відповідно до цього Положення для проведення виплат з каси може використовуватись як готівка, одержана з банку, так і виручка від реалізації продукції. При цьому, гранична сума платежу з каси одного підприємства іншому (або індивідуальному підприємцю) протягом одного дня становить 10000 грн. Кількість підприємств, з якими проводяться розрахунки готівкою протягом дня, є необмеженою. Ліміт залишку готівки в касі - це граничний розмір готівки, що може залишатись в касі на кінець робочого дня. Він встановлюється із врахуванням специфіки роботи підприємства, обсягів його касових операцій, віддаленості від банку тощо. Усю готівку понад встановленого ліміту слід здавати в банк у порядку та строки, передбачені договором на розрахунково-касове обслуговування. Це правило не розповсюджується на готівку, одержану в банку для виплати працівникам заробітної плати. Невидана заробітна плата може зберігатись в касі підприємства протягом трьох робочих днів. Після закінчення цього терміну вона депонується і здається в банк.

Для оформлення касових операцій призначено такі документи: КО-1 -“Прибутковий касовий ордер”; КО-2- “Видатковий касовий ордер”; КО-3   -“Журнал   реєстрації   прибуткових   та   видаткових   касових документів”; КО-4- “Касова книга”; КО-5 -“Книга обліку прийнятих та виданих касиром грошей”. Приймання готівки в касу проводиться за прибутковими касовими ордерами, видача - за видатковими касовими ордерами або видатковими відомостями. Прихід та видаток готівки щодня відображається у касовій книзі, яка заповнюється на підставі прибуткових та видаткових документів через копіювальний папір. На кінець робочого дня у касовій книзі виводиться сальдо. Другий екземпляр є звітом касира, який разом із прибутковими та видатковими документами передається у бухгалтерію.

Для обліку грошових коштів у касі підприємства передбачено рахунок 30 “Каса”, який має два субрахунки: 301  -    “Каса в національній валюті”; 302   -  “Каса в іноземній валюті”. Основні   операції   з   надходження   грошових   коштів   у   касу відображаються наступними бухгалтерськими записами:

1.         Одержано готівку з банку у гривнях Дт 301- “Каса в національній валюті”, Кт 311- “Поточні рахунки в національній валюті”

2.         Одержано від покупця готівку за відвантажену продукцію Дт 301- “Каса в національній валюті” Кт 361- “Розрахунки з вітчизняними покупцями”

3.         Повернено підзвітною особою невикористані кошти Дт 301- “Каса в національній валюті” Кт 372- “Розрахунки з підзвітними особами”

4.         Внесено суму відшкодування за виявлені нестачі винною особою Дт 301 -“Каса в національній валюті” Кт 375- “Розрахунки за відшкодуванням завданих збитків”

5.         Оприбутковано надлишки грошей у касі, виявлені в результаті інвентаризації Дт 301- “Каса в національній валюті” Кт 719- “Інші доходи від операційної діяльності”.

Основні операції з виплати готівки відображаються насіупними бухгалтерськими записами:

1.         Здано готівку на розрахунковий рахунок у банк Дт 311- “Поточні рахунки в національній валюті” Кт 301- “Каса в національній валюті”

2.         Виплачено працівникам заробітну плаіу, лікарняні, матеріальну допомогу тощо Дт 661- “Розрахунки за заробітною платою” Кт 301 -“Каса в національній валюті”

3.         Виплачено працівникам депоновану заробітну плату Дт 662- “Розрахунки з депонентами” Кт 301- “Каса в національній валюті” 4.         Видано готівку працівнику підприємства під звіт Дт 372 -“Розрахунки з підзвітними особами” Кт 301 -“Каса в національній валюті”

5. Виплачено дивіденди засновникам Дт 671 “Розрахунки за нарахованими дивідендами” Кт 301 "Каса в національній валюті" Рух готівки у іноземній валюті на рахунках бухгалтерського обліку відображається аналогічно.

Для   обліку   грошових   документів,   які   зберігаються   у   касі підприємства, використовуються два субрахунки: 331 -     "Грошові документи в національній валюті"; 332    -  "Грошові документи в іноземній валюті". За дебетом цих субрахунків відображається надходження у касу грошових документів, а за кредитом - їх списання:

1.         Підзвітна особа придбала путівки у санаторій та відзвітувалась за одержаний аванс Дт 331 -“Грошові документи в національній валюті" Кт 372 -"Розрахунки з підзвітними особами"

2.         Видано працівникам підприємства путівки в рахунок заробітної плати Дт 661 -"Розрахунки за заробітною платою” Кт -331 "Грошові документи в національній валюті"

Для обліку готівки, яка вноситься до каси банку, ощадбанку, поштового відділення, але до зарахування на банківський рахунок перебуває у дорозі, використовуються субрахунки: 333     - "Грошові кошти в дорозі в національній валюті"; 334 -     "Грошові кошти в іноземній валюті". За дебетом цих субрахунків відображають передачу готівки з каси, а за кредитом - її зарахування на банківський рахунок:

1.         Відправлено готівку через поштове відділення для зарахування на рахунок Дт     333- “ Грошові кошти в дорозі в національній валюті" Кт 301 -"Каса в національній валюті" 2.         Зараховано готівку на розрахунковий рахунок підприємства Дт 311 -“Поточні рахунки в національній валюті" Кт 333 -“ Грошові кошти в дорозі в національній валюті"

3.         Передано до каси банку суму для придбання валюти з подальшим зарахуванням на поточний рахунок Дт    333- "Грошові кошти в дорозі в національній валюті" Кт 301 -“Каса в національній валюті"

4.         Оприбутковано валюту на поточний рахунок Дт 312- “Поточні рахунки в іноземній валюті" Кт 333 -"Грошові кошти в дорозі в національній валюті".