Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Сам. роб. № 8 (менеджмент).doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
05.08.2019
Размер:
93.18 Кб
Скачать

Менеджмент

Тема 8. Методи менеджменту

Самостійна робота № 8 (2 год.)

Методи менеджменту

План:

1. Методи менеджменту, їх сутність.

2. Класифікація методів менеджменту.

3. Економічні методи менеджменту.

4. Адміністративні методи менеджменту.

5. Соціально-психологічні методи менеджменту.

6. Технологічні методи менеджменту.

7. Взаємозв’язок функцій і методів менеджменту.

1. Результатом виконання будь-яких конкретних функцій менеджменту, що здійснюються на засадах загальних функцій, є отримані методи менеджменту.

Методи менеджменту – це способи здійснення функцій управління, що забезпечують досягнення встановлених цілей.

Методи менеджменту – це способи і прийоми впливу керуючої системи на керовану на різних рівнях і ланках управління (підприємство, відділ тощо).

Місце методів менеджменту в процесі управління організацією показано на схемі:

2. Методи менеджменту класифікуються за різними ознаками:

1) За напрямком впливу на керований об’єкт:

- методи прямого впливу – безпосередньо впливають на керовану систему (накази, розпорядження, вказівки, інструкції, положення тощо);

- методи непрямого впливу – створюють умови для впливу на керовану систему (методи підбору колективу, методи формування психологічного клімату в колективі тощо).

2) За способом врахування інтересів працівників:

- методи матеріального впливу - враховують майнові та фінансові інтереси працівників; включають різноманітні економічні стимули;

- методи владного впливу – націлені на впорядкування функцій, обов’язків і прав працівників, регламентацію та нормування їх діяльності (штатні розписи, положення про відділ, договори, накази, розпорядження, догани тощо);

- методи морального впливу – спрямовані на підвищення соціально-господарської активності; включають етичні норми, моральні стимули, моральні стимули, методи встановлення хороших взаємин між керівником і підлеглими тощо.

3) За формою впливу:

- кількісні методи (калькуляції, кошториси, ціни, бюджет тощо);

- якісні методи (вказівки, моральні стимули, методи добору колективу тощо).

4) За характером впливу: економічні,технологічні, соціально-психологічні, адміністративні методи.

3. Економічним методам належить провідне місце в системі методів менеджменту. Економічні методи передбачають розробку планово-економічних показників діяльності підприємства і механізмів їх досягнення. До економічних методів належать економічні плани, економічні стимули та бюджет.

Економічний планце комплексна модель основних економічних показників майбутнього стану окремих сфер діяльності підприємства, а також шляхів, способів і ресурсів, необхідних для досягнення наміченого.

Економічні плани розрізняють за тривалістю дії, рівнем впливу та змістом.

За тривалістю дії плани розрізняють місячні, квартальні, річні та іншої тривалості плани.

Застосування планів на різних рівнях та в різних ланках управління дає змогу впливати на відповідні групи працівників: керуюча система розробляє плани для відділів, цехів, бригад тощо і навіть для конкретних працівників у формі норм праці (норми виробітку, норми чисельності та ін.).

За змістом виділяють:

а)  план економічного розвитку організації (містить планові показники, умови їх досягнення, способи доведення до виконавців та контролю тощо);

б) податковий план (охоплює перелік та суми певних податкових платежів відповідно до прогнозованого рівня діяльності);

в) фінансовий план (відображає рух готівки, планові надходження та витрати, інвестиційні вливання, власний капітал, прибуток тощо).

Економічні стимулице способи впливу, що спонукають економічну поведінку індивіда, групи у сфері економічної діяльності до вирішення конкретних виробничо-господарських завдань згідно з метою організації.

Ґрунтуючись на використанні матеріальних стимулів (посадових окладів, доплат, надбавок, премій), дивідендів, цінних подарунків, пільг тощо, економічні стимули є найдієвішими способами впливу на працівників організації. Будь-які економічні стимули повинні бути обґрунтованими, тобто задовольняти потреби працівників, враховувати їхні здібності та внесок у загальний трудовий процес. При їх встановленні керівникам необхідно дотримуватися принципу справедливості.

Бюджетце документ, який відображає розпис надходжень і видатків організації за певний період (найчастіше за рік).

Бюджет як складну економічну категорію можна розглядати з різних позицій:

1) з’ясування майбутнього стану організації – бюджет у цьому сенсі є планом;

2) відображення діяльності організації загалом та її окремих підрозділів – у такому разі бюджет є розписом надходжень та видатків, які в ідеалі повинні бути збалансованими;

3) реалізація контрольної функції - згідно з таким поглядом бюджет є найважливішою складовою внутрішнього контролю, що характеризує формування та рівень цільового використання ресурсів організації;

4) фінансової – бюджет є оперативним планом, який відображає надходження та використання коштів для забезпечення функціонування організації.

4. Адміністративним методам менеджменту (організаційно-розпорядчим) поряд з економічними належить важлива роль в управлінні підприємством. Вони забезпечують чіткий розподіл обов’язків, дотримання правових норм і повноважень у вирішенні питань, застосування заходів примусу і дисциплінарної відповідальності.

Адміністративні методи менеджменту охоплюють такі способи впливу:

1) організаційні методи – реалізуються через документи тривалої дії та здійснюються шляхом:

а) організаційного регламентування (закони, положення, статути, укази тощо);

б) організаційного нормування (норми витрати сировини, енергії тощо);

в) організаційного інструктування (інструкції, правила, вимоги);

г) організаційного інформування (акти, протоколи, доповідні записки, заяви);

д) організаційне стимулювання (підвищення в посаді, наділення працівника додатковими правами, надання їм більшої самостійності в роботі тощо).

Організаційні способи впливу забезпечують необхідні умови функціонування організації. Завдяки їм відбувається створення та орієнтування організації в просторі та часі, а також формування її структури, добір персоналу, регламентування її діяльності.

2) розпорядчі методи спрямовані на вирішення різноманітних питань оперативного характеру, які виникають в процесі управління. Розпорядчі дії реалізуються через:

а) накази (віддають директор, його заступники);

б) розпорядження, призначені забезпечити виконання наказів (віддають начальники відділів);

в) вказівки, спрямовані на виконання наказів і розпоряджень (застосовують усі менеджери).

3) дисциплінарні методи – використовують у конкретних ситуаціях, реалізуючи їх через зауваження, догани, переміщення посадових осіб, звільнення тощо.

5. Соціально - психологічні методи менеджменту зорієнтовані на дотримання принципу психофізіологічної сумісності у колективі, формування здорового морально-психологічного клімату, виховання почуття взаємодопомоги та колективізму.

До соціально-психологічних методів належать:

1) соціальні плани – передбачають створення умов праці, забезпечення відпочинку, медичного обслуговування, охорони праці тощо;

2) моральні стимули – впливають на працюючих через нагородження орденами, медалями, грамотами, присвоєння звань тощо;

3) методи формування колективів та соціально-психологічного клімату в них – забезпечують вплив на засадах добору членів колективу за особливостями характерів, стажем роботи, розташування їх на відповідних робочих місцях тощо.

6. Технологічні методи менеджменту потрібні для забезпечення конкретних виробничих процесів. Технологічні методи менеджменту здійснюють вплив на працівників через документи, які визначають технологію виробничо-господарських процесів (ці методи використовують підприємства-виробники). До них належать:

- технологічні документи: це різноманітні інструкції, схеми, які визначають послідовність операцій та процедур щодо використання матеріалів, обладнання та інших засобів виробництва.

(перелік технологічних операцій, технологічні карти, вказівки щодо використання конкретного обладнання та оснащення, послідовність виробничих процесів тощо).

- конструкторські документи: різноманітні ескізи виробів (деталей, вузлів та ін.), креслення приладів, комп’ютерів, верстатів, оснащення (пристроїв, інструментів) тощо.

7. Методи менеджменту є результатом реалізації функцій менеджменту, тобто апарат управління будь-якої організації у процесі своєї діяльності повинен створити усі необхідні способи впливу на керовану систему. Власне, завдання керівників і полягає в тому, щоб сформувати необхідні методи менеджменту, здатні забезпечити виробничо-господарську діяльність, досягнення цілей та місії організації.