Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
С № 3 (марк).doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
07.05.2019
Размер:
56.83 Кб
Скачать

Маркетинг

Тема 3. Планування маркетингової діяльності підприємства Самостійна робота 3

Планування маркетингової діяльності підприємства

План:

1. Сутність стратегічного планування.

2. Етапи стратегічного планування маркетингової діяльності, їх характеристика.

  1. Першим кроком маркетингової діяльності є її стратегічне планування.

Планування - це вид управлінської діяльності, який визначає перспективу, цілі організації та шляхи і способи їх досягнення.

Виділяють стратегічне планування (понад 1 рік) і оперативне планування (до 1 року). Стратегічне планування є головним засобом визначення курсу розвитку організації з метою досягнення поставлених цілей. До складу стратегічного планування входить: формування перспективної мети організації та її кількісних параметрів, розроблення планів досягнення цієї мети, контроль за виконанням поставлених завдань та коригування діяльності організації при наявності відхилень від плану. Оперативне планування є продовженням стратегічного планування і способом реалізації обраної стратегії.

Переваги стратегічного планування полягають у тому, що воно змушує керівників постійно мислити перспективно, веде до встановлення показників діяльності для наступного контролю, сприяє чіткішому координуванню застосованих фірмою зусиль, примушує фірму чіткіше визначати свої завдання, робить фірму підготовленою до раптових змін, наочно демонструє взаємозв'язок обов'язків усіх посадових осіб.

Маркетингове планування – це систематичний процес, що включає оцінювання маркетингових можливостей і ресурсів, визначення цілей маркетингу й розробку плану впровадження й контролю заходів, які в сукупності забезпечують виробництво і реалізацію продукції, задоволення наявного попиту та майбутніх потреб цільового ринку.

Стратегічний план з маркетингу визначає, які маркетингові дії фірма має реалізувати, для чого вони необхідні, хто відповідає за їх проведення, де вони будуть реалізовані і як будуть закінчені. Завдяки плануванню маркетингу підприємство завжди налаштоване на ринок, на потреби покупців і дії конкурентів.

2. Процес стратегічного планування маркетингу складається із семи взаємопов'язаних етапів:

1) Визначення завдання організації.

Першим етапом стратегічного планування є визначення завдання організації, котре стосується таких питань: яке місце на ринку займе фірма, який вид діяльності обере, які групи споживачів обслуговуються, які функції фірма виконує та які виробничі процеси використовує.

2) Створення стратегічних господарських підрозділів (сгп).

На цьому етапі фірма повинна створити підрозділи, які будуть відповідати за конкретний напрямок маркетингової діяльності, наприклад, за асортимент продукції фірми або за рекламу. Кожен відділ повинен мати свого керівника, який несе повну відповідальність за діяльність цього підрозділу. Кількість СГП на підприємстві залежить від завдання організації, її ресурсів і можливостей.

Ця концепція створення СГП була розроблена компанією “Маккінсі” для фірми “Дженерал електрік” в 1971 році. Вона дозволяє визначити ті господарські підрозділи, які набувають найбільшого значення для підприємства і віддати в їх розпорядження для роботи необхідні ресурси.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]