Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
2 лекция Дарья.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
08.08.2019
Размер:
158.21 Кб
Скачать

Культура слов’янського населення України

На історичну арену слов’яни виходять з початком нової ери. Відтоді вони займають чільне місце серед інших етнічних утворень. Однак більш раннє минуле слов’ян писемними джерелами не забезпечене. Щодо їх походження і місця початкового проживання існує кілька теорій (Дунайська, Вісло-Одерська, Вісло-Дніпровська, Дніпро-Одерська тощо).

Доісторичний період слов’янства поділяють на 4 етапи: мовні предки слов’ян – існування германо-балто-слов’янської спільності (неоліт, енеоліт); протослов’яни, які на початку етапу ще не виокремилися з балто-слов’янської спільності, представленої культурами шнурової кераміки, або «бойових сокир» (кінець енеоліту, ІІІ тис. до н. е. – початок ІІ тис. до н. е.); праслов’яни (доба бронзи, друга половина ІІ тис. до н. е.: тшинецько-комарівської культури - смуга лісостепів завширшки до 400 км, витягнуту від Одеру до Середнього Подніпров’я. Її наступниця - наприкінці бронзової доби стала білогрудівська культура Полісся та північних районів правобережного Лісостепу); праслов’яни, що зазнали впливу фракійців, іллірійців, германців, скіфів та інших народів (кінець ІІ – початок І тис. до н. е.) – чорноліська культура Північно-Західної України.

Вперше про власне слов’ян – веред(т)ів згадують римські автори І–ІІ ст. н. е. Пліній Старший, Тацит, Птолемей, з VІ ст. про них ширше говорять візантійські історики Йордан (венети, анти, склавини), Прокопій Кесарійський, Іоанн Ефеський. Йордан повідомляє, що вони походять від одного кореня і відомі під трьома назвами: венетів, антів і склавинів.

Найдавніші археологічні матеріали давніх слов’ян належать до зарубинецької культури. Ця спільнота проживала на берегах Середнього Дніпра, Прип’яті і Десни на рубежі ІІІ–ІІ ст. до н. е. – І ст. н. е. (сучасниця сарматів). Її появу не можна вивести лише з якоїсь 1-єї попередньої культури.

У районах Полісся і Середнього Подніпров’я старожитності зарубинецької культури стали відомими після відкриття і розкопок В.Хвойкою біля с.Зарубинці на Київщині 1899 р. ґрунтового могильника з трупоспаленнями. Нині відомо близько 500 поселень і 1 тис. поховань зарубинецької культури. Виділяють 5 її локальних варіантів: середньодніпровський, поліський, верхньодніпровський, південнобузький і деснянський.

Зарубинецькі поселення розміром до 2 га, розташовані по краях берегових терас, групувалися по 10-15. У Подніпров’ї поселення мали оборонні споруди – земляні вали. Житла трохи заглиблені, квадратної форми, з каркасноглинобитними стінами, вогнищем у центральній частині. У Верхньому Подніпров’ї будували наземні житла зі стовбовою конструкцією. На Прип’яті відомі напівземлянки з дерев’яною обшивкою стін. Біля жител споруджувались і ями-погреби. Житла належали невеликій родині з самостійним господарством. Поширеним був обряд трупоспалення (ямні й урнові). Поховальний інвентар небагатий і одноманітний (кераміка, предмети особистого вжитку, прикраси).

Зарубинецькі пам’ятки відповідали періоду існування нерозчленованого давньослов’янського (венедського) масиву. До формування ж східного слов’янства – антів – безпосереднє відношення мало населення північного ареалу поширення черняхівської культури (ІІ–ІV ст. н. е.). Знахідки свідчать, що до черняхівської спільноти входили скіфо-сарматські, фракійські й германські угруповання. Слов’яни цієї спільноти були залежні політично, особливо після приходу у Північне Причорномор’я готів і створення ними військово-політичного союзу. Поширювалася на Нижньому і Середньому Дніпрі, Південному Бузі, Дністрі. Перші пам’ятки виявлені та досліджені 1900 – 1901 pp. у Середньому Подніпров’ї (с.Черняхів на Київщині) В.Хвойкою, а в Подністров’ї – Каролем Гадачеком.

В етнічній інтерпретації черняхівської культури існують кардинальні розбіжності між прихильниками слов’янської (антської) та германської (готської) концепцій. Однак найвпливішою є концепція поліетнічного характеру згаданої культури стосовно її походження та складу носіїв.

Черняхівські поселення відрізняються від поселень попередньої доби топографією і розмірами, характером планування. З-поміж них трапляються достатньо великі поселення, довжиною 1,5 – 2 км. Зазвичай вони розташовувалися вдалині від берегових терас, у глибині плато, на схилах ярів, поблизу чорноземів і луків. На поселеннях відкривають рештки різнотипних жител – наземних, 1- і 2-камерних, з глинобитними стінами; заглиблених. Поблизу розміщувалися господарські споруди (повітки, ями, погреби), виробничі комплекси (гончарні горни, залізоплавильні печі, різноманітні майстерні). Черняхівські поселення не мали жодних укріплень. Безперечно, це засвідчувало відсутність безпосередньої небезпеки з боку найближчих сусідів.

Могильники були зазвичай великі, біритуальні – з обрядами інгумації з північною і західною орієнтацією (тіло залишали на поверхні) та кремації (ямні й урнові). Структура черняхівських могильників характерна наявністю декількох (3-х і більше) груп поховань, що мали власні «центри» – поховання з багатим набором поховального інвентарю. Відмінності в поховальних обрядах засвідчують різноманітні витоки цих обрядів, у т.ч. багатоетнічного коріння.

Зміни у виробництві та економіці. Більшість знахідок матерільного комплексу черняхівської культури – вироби ремісників. Провідна галузь виробництва - залізоробне ремесло. Відомо понад 57 найменувань різних виробів із заліза. Окремі речі виготовлялись за допомогою термічної обробки, зварювання тощо. ½ виробів - зі сталі; вироби з кольорових металів. Більшість предметів з бронзи – це прикраси і деталі одягу: фібули, пряжки, підвіски, шпильки тощо, а також проколки, голки, пінцети, хірургічні ножі; відомі знахідки ливарних форм. Черняхівські бронзоливарники були зв’язані з 2-ма центрами кольорової металургії – прибалтійською і причорноморською.

Високий рівень розвитку гончарства: велика кількість керамічних виробів (горщиків, мисок, глечиків, ваз, кухлів, піфосів), виготовлених на гончарному колі. Характерна ознака столової кераміки - сірий колір і лискована поверхня. Інші ремесла: косторізне (виготовлення гребенів), каменерізне. З’явилася нова галузь виробництва – виготовлення ротаційних жорен. З твердих порід каменю робили точильні бруски. Відомі сакральні скульптури малих і великих форм. До останніх належать антропоморфні стели, ідоли. Деякі види виробництва мали домашній характер. Це – прядіння, ткацтво, деревообробка та ін.

Головною галуззю економіки було сільське господарство. Серед злаків – шениця різних сортів, ячмінь, просо, овес, жито; бобові – горох, чечевиця; технічні культури – коноплі, чина. Переважала двопільна система землеробства. Розвиток скотарства: переважають кістки великої рогатої худоби, також розводили свиней, кіз, овець, коней. Кісток диких тварин виявлено зовсім мало, що засвідчує незначну роль полювання в господарстві.

Високий рівень розвитку ремесел сприяв піднесенню обміну й торгівлі. Загалом ремісники працювали на замовлення для своєї общини чи групи сусідніх общин. Про зовнішню торгівлю черняхівських племен з провінційно-римським світом засвідчують привозні речі, знахідки римських монет. Кольорові сплави, бурштин місцеві племена отримували з Прибалтики. Окрему категорію знахідок становлять амфори римського зразка.

Соціальна структура черняхівських племен вивчена ще недостатньо: ранньокласове суспільство зі складною ієрархічною структурою влади, племінних стосунків. Однак політична організація черняхівських племен ще не виходила за межі первісної організації ранньокласового суспільства з його ранніми політичними формами і ранніми формами експлуатації (обкладення даниною, воєнний примус, рабство). Коли в усій Європі панувала римська експансія і було ліквідовно всі народні мови, черняхівці зберегли свою мову, міфологію, систему вірувань = зберегли свою культуру.

Готська навала перервала перший в історії процес культурної, економічної та політичної консолідації слов’янства. Розчленування венедів готами на східну й західну групи призвело до постання антів Подніпров’я та склавинів Подністров’я (Прикарпаття й Волині). Останні зіставляються з празькою археологічною культурою. А північно-західна периферія слов’янського світу після готської навали продовжила носити стару загальнослов’янську назву венетів (дзедзицька група пам’яток Центральної та Північної Польщі).

Спочатку анти зазнали від готів поразки, але лише на деякий час. Процеси їх консолідації й самоутвердження тривали, що сприяло утворенню в майбутньому могутніх військово-політичних союзів. На відміну від досить мирних зарубинецьких племен, тогочасне слов’янство стає більш войовничим, схильним до агресії, експансії на землі сусідів. Анти перетворюються на основну силу, що протистояла готам. Згодом слов’яни зайняли місце готського об’єднання у Південно-Східній Європі.

Ці події кінця ІV-V ст., вважають початком виникнення нової етнокультурної і соціально-економічної спільності, в якій провідне місце посіли слов’яни. Пам’ятки цього часу, знайдені на межі лісостепової та поліської зон Східної Європи, свідчать що з кінця V ст. почалося розселення слов’ян на північний схід, південь і південний захід.

Після 602 р. писемні джерела антів не згадують – розгромлені аварами. Відтоді дедалі більшу роль на прабатьківщині слов’янства починають відігравати нащадки склавинів, назва яких, не випадково, співзвучна з етнонімом «слов’яни». Північна частина антів злилася зі склавинами, а решта перейшла Дунай і осіла у Візантії.

В археологічних старожитностях існування східнослов’янських племен другої половини І тис. н. е. фіксується пам’ятками корчакської, пеньківської та колочинської культур.

На початку VІІІ ст. роль нащадків склавинів у Східній Європі зростає. На базі празько-корчацької культури формується культура Лука-Райковецька VІІІ–ІХ ст., яка стала підґрунтям Київської Русі (лісова та лісостепова зони від Дніпра до Закарпаття). Вплив празької культури склавинів відчувається і на лівому боці Дніпра, де у VІІ–Х ст. проживали нащадки антів – волинцівська (VІІ–VІІІ ст.) та роменська (VІІІ–ІХ ст.) культури басейнів Десни, Сейму, Сули, Псла, Ворскли.

Процес слов’янської колонізації величезних обширів Сходу Європи в цілому завершивсь у VІІІ-ІX ст. В нових умовах старі назви поступово зникали, а їх місце займали нові найменування.

У «Повісті временних літ» названо племена, від яких походять українці: поляни - на правому березі Дніпра, біля Києва; сіверяни – над Десною і Сеймом; древляни – між Тетеревом і Прип’яттю, дуліби (бужани, волиняни) – вздовж Західного Бугу; уличі – між Дністром і Південним Бугом; тиверці – між Південним Бугом і Прутом; білі хорвати – на Підкарпатті. Провідне значення - поляни з центром у Києві, на яких у VII ст. вперше поширюється назва «Русь».

У питанні походження етноніма «Русь» існує багато гіпотез. З них найважливіші дві: варязька і автохтонна. Перша ґрунтується на припущенні, що «руссю» фінни називали одне з племен норманів-шведів. Однак М.Грушевський довів, що у Скандинавії ніколи не ототожнювали варягів з «руссю» - чужою для них землею. Існує багато підстав вважати, що назва «Русь» – автохтонна - за араб. джерелами: сирійський письменник «псевдо-Захарій» 555 р. згадує про «русь» як «рослий могутній народ», що жив приблизно в Придніпров’ї. Жодне східне джерело не ототожнювало русів із скандинавами. І в грецьких джерелах з приводу нападу Русі на Царгород у 860 p., їх названо росами, а не варягами, яких греки добре знали. Назви річок в Україні (Рось, Роска тощо) також це засвідчують. В XI-XII ст., термін «Русь» був синонімом Київського князівства.

У слов’янському господарстві переважало землеробство, передусім підсічне (поліська зона), встановлювалось орне (лісостеп). Поступово перелогова система землекористування, мабуть, почала витіснятися двопіллям. Серед злаків культивувалися жито, ячмінь, а трохи пізніше й пшениця. Розвивалось скотарство, насамперед вирощування великої рогатої худоби та свиней.

Удосконалювались ремесла. Металообробкою займалися майстри-професіонали. Гончарство, ткацтво, вичинка шкур, обробка каменю і дерева за умов натурального способу життя здебільшого залишалися у родинних межах. Підтвердженням цього були ліпний посуд більшості слов’янських культур і гончарні вироби провінційних римських майстерень, які в післячерняхівський час вийшли з ужитку, замінені місцевими виробами. Обмін мав натуральний характер, крім території черняхівської культури, де в різноетнічному середовищі часто використовувались римські срібні денарії.

Економічна основа східнослов’янського суспільства - родова власність на землю, а кожна група населення входила до складу племені. Водночас життя на окремих поселеннях уже організовувалось за новими нормами «первісної сусідської общини», де господарськими осередками ставали групи родичів із спільною власністю (у більш ранні часи всією власністю розпоряджався рід). Мала сім’я найближчих родичів (батьки і діти) почала відігравати провідну роль тільки за часів державотворення.

Поступовий і неухильний розвиток східних слов’ян на шляху до цивілізації зумовлював розклад первісних відносин. Як і в інших народів, початок суперечностей із традиціями первіснообщинного ладу був пов’язаний з появою рабства. На І етапі рабство у слов’ян було тимчасовим – через певний час полонені за викуп могли повернутися додому або ж залишитись уже на становищі вільних. Таке ставлення переможців до переможених зумовлювалося натуральним господарством і низьким рівнем виробничих відносин. Праця залежних давала ще мало економічної вигоди. Але це були нові відносини, не характерні для родового устрою.

Воєнні походи спочатку були справою добровільною. Пізніше починає виділятися дружина, для якої війна стає професійним заняттям. У третій чверті І тис. н. е. формуються союзи племен, що мали свої центри, які виконували політико-адміністративні й торговельно-ремісничі функції, відігравали роль культових осередків. Часті сутички з сусідами змушували дбати про створення укріплених поселень – градів.

Досить швидко серед них почав виділятися Київ (крім нього – Зимно на Волині, Пастирське на Черкащині, Чернігів у Подесенні, Битиця на Пслі). Піднесенню Києва сприяли його розміщення на кордоні кількох союзів племен (спочатку тут сходилися племінні території антів та склавинів, пізніше межували сіверяни з древлянами, волинянами й уличами) та вигідне топографічне розташування. Останнє забезпечувало як надійний захист міста, так і контроль за багатьма притоками Дніпра – основними торговельними артеріями середньовіччя. Ранній Київ, ставши політичним центром Полянського союзу, зростав і розвивався за рахунок притоку населення з різних східнослов’янських племен, і вже на ті часи мав міжплемінний характер.

У межах союзів племен між їх окремими складовими частинами налагоджувалися тісніші зв’язки. Слов’янське суспільство переходило до нових відносин, за яких більшість населення відсторонювалася від управління й розподілу. В утвореннях такого типу, які називають вождествами, вже існувала нерівність, але не було легалізованого апарату примусу.

Продовжувався процес консолідації східнослов’янських угруповань у «суперсоюзи» племен. У візантійських джерелах ранні переддержавні утворення слов’ян називають Славоніями. Так, на території Середнього Подніпров’я закладались основи Руської землі у вузькому значенні цього поняття – території Київщини, Чернігівщини та Переяславщини. Однак траплялося, що Славонії ворогували не лише з далекими сусідами, а й між собою.

Давні слов’яни досягли відносно високого рівня розвитку в ідеологічній сфері: існували культові будівлі – храми, капища, требища (святилище відкрите на Старокиївській горі В. Хвойкою). У таких спорудах або ж просто неба стояли язичницькі божества з дерева чи каменю. Найвідоміший серед них Збруцький ідол – Род: високий 4-гранний стовп, на кожній з сторін якого в 3 яруси нанесені зображення. Очевидно, яруси символізували поширений у давнину поділ Всесвіту на небо – світ богів, землю, населену людьми, підземний світ, де перебувають ті, хто тримає на собі землю. Вшановували також звірів, дерева, каміння тощо.

Вірування знайшли відображення в деталях поховального обряду та в способі його здійснення – кремації, при чому поховальне вогнище споруджувалось у вигляді будинку. Знатного покійного супроводжували різні речі, зброя, іноді кінь чи наложниця. Простих общинників – ліпний горщик, а то й взагалі нічого. Над кожним померлим (крім населення найпівденніших спільностей) насипався курган.

Слов’янська спільність на землях між Прип’яттю та Карпатами на момент розпаду в V–VІІ ст. розмовляла мовою, багато в чому схожою з українською. Безперервність етногенетичного розвитку на цих територіях протягом останніх 1,5 тисячі років дає підстави стверджувати, що корені праукраїнського етносу сягають середини І тис. н. е. З’ясовуючи походження нашого народу, важливо також врахувати, що анти зони Лісостепу (пеньківська археологічна культура V–VІІ ст.) включали сарматський компонент. Тож скіфи й сармати вплинули на формування мови, культури, антропологічного типу українців. Особливо відчутно іранські впливи простежуються в Східній Україні. Нащадки сарматів – алани були важливою складовою сіверян, відомих за археологічними пам’ятками роменської культури ІХ–Х ст. Північно-Східної України.

Отже, наприкінці І тис. н.е. процес консолідації східних слов’ян відбувається майже на всій території сучасної України. Пам’ятки східнослов’янських культур VIII – IX ст. засвідчують, що в останніх склалися передумови для переходу до феодальної держави. Язичницька релігія східних слов’ян із розвиненими культами, міфологією характеризує суспільство, яке вже вийшло за межі первісної ідеології, в якому язичництво було не лише релігією, а й цілісною системою уявлень про навколишній світ, основні явища природи, космос, тобто містило в собі й позитивні знання.

Підтримуючи різноманітні зв’язки із сусідами, праукраїнські східнослов’янські племена в соціально-політичному, економічному, етнічному ї культурному планах у цей час становили спільність, здатну протистояти будь-якій експансії ззовні. Наголошуючи на цьому, писемні джерела згадують і про політичні центри цієї спільності – Куявію, Славію, Артанію, пізніше – про могутнє політичне об’єднання – «Руську землю» в Подніпров’ї, відоме далеко за межами тогочасного східнослов’янського світу. Досягнення східнослов’янських народів у господарській діяльності, багата і різнопланова народна творчість, мораль, героїчна боротьба за незалежність з кочівниками, поступове об’єднання в єдиній державі – Київській Русі – сприяли розвитку своєрідної, неповторної матеріальної та духовної культури.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]