Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1sTorgivlya_sklad_Metodichka.docx
Скачиваний:
21
Добавлен:
27.03.2016
Размер:
625.85 Кб
Скачать

Міністерство аграрної політики та продовольства україни

Технолого-економічний коледж

Миколаївського національного аграрного університету

Методичні рекомендації

Для роботи з програмою «1С: Підприємство»

конфігурація «Торгівля + Склад»

з навчальної дисципліни

«Інформаційні системи та технології в комерційній діяльності»

(назва навчальної дисципліни)

для студентів 3 курсу денної форми навчання

спеціальності 5.03050702 «Комерційна діяльність»

(шифр та назва спеціальності)

Розглянуто та схвалено на засіданні

циклової комісії економічних дисциплін

протокол №___ від «___»___________2013р.

голова циклової комісії ______ І.О. Мельник

Миколаїв

2013 р.

.

.

.

Друкується за рішенням навчально-методичної ради Технолого-економічного коледжу Миколаївського національного аграрного університету від ____________ 20___ р., протокол №______.

Укладач:

С.І. Царик

- викладач циклової комісії економічних дисциплін Технолого-економічного коледжу Миколаївського національного аграрного університету;

Рецензент:

Р.С. Шемчук

- кандидат економічних наук, в.о. доцента кафедри менеджменту організацій та права Миколаївського національного аграрного університету

Зміст

Вступ

Розділ 1

  1.1. Загальна характеристика компоненти «Оперативний облік»

  1.2. Основні принципи організації обліку в компоненті «Торгівля + Склад»

Розділ 2

  2.1. Терміни і поняття системи «1С: Підприємство»

  2.2. Загальні принципи роботи в програмі «1С: Підприємство»

Розділ 3

  3.1. Константи

  3.2. Довідники

  3.3. Документи

  3.4. Журнали документів

  3.5. Звіти та обробки

Розділ 4

  4.1. Налаштування параметрів обліку

  4.2. Формування структури номенклатури реалізованої продукції

  4.3. Формування бази контрагентів і співробітників

  4.4. Введення початкових даних

Розділ 5

  5.1. Касові операції

  5.2. Операції по розрахунковому рахунку

  5.3. Надходження товарів

  5.4. Складські операції

  5.5. Продаж товарів

  5.6. Операції по роботі з реалізаторами

  5.7. Інші документи

Розділ 6

  6.1. Формування звітів по рухах товарів

  6.2. Аналіз взаєморозрахунків з контрагентами

  6.3. Формування звіту по касі

  6.4. Складання фінансових звітів

  6.5. Створення аналітичних звітів

Розділ 7

  7.1. Додаткові можливості компоненти «Торгівля + Склад»

Вступ

1С: Підприємство є універсальною системою автоматизації і організації діяльності підприємства.

Так як така діяльність може бути доволі різноманітною, система 1С:Підприємство може "пристосуватись" до властивостей конкретної області діяльності, в якій вона застосовується. Для позначення такої властивості використовується термін конфигурируемость, тобто можливість настройки системи на особливості конкретного підприємства і класу розв'язувальних задач.

Це здійснюється завдяки тому, що 1С:Підприємство - це не просто програма, яка існує в виді набору незмінних файлів, а сукупність різних програмних елементів, з якими працюють розробники і користувачі. Логічно всю систему можна поділити на дві великих частини, які тісно взаємодіють одна з одною: конфігурацію і платформу, яка керує роботою конфігурації.

Для того щоб краще зрозуміти взаємозв'язок цих частин системи, припустимо що вона це програвач компакт-дисків. Ви, мабуть, знаєте, що програвач служить для того, щоб слухати музику. "На вкус и цвет товащей нет", саме тому існує безліч різноманітних компакт-дисків, на яких записані музичні файли на будь-який смак.

Щоб прослухати якусь композицію, потрібно вставити компакт-диск в програвач, і він відтворить записану на диску музичну композицію. Більше того, сучасний програвач навіть вам дасть змогу записати власну вибірку композицій, тобто створити новий компакт-диск.

Сам по собі програвач непотрібна річ, точно так само, як компакт-диск не може принести нам ніякої користі ( хіба-що стати підставкою для кави), якщо в нас немає програвача.

Вертаючись до системи 1С:підприємство можна сказати, що платформа є своєрідним "програвачем", а конфігурація - "компакт-диском". Платформа забезпечує роботу конфігурації і дозволяє вносити в неї зміни або створювати власну конфігурацію.

Існує одна платформа (1С:Підприємство 8) і багато конфігурацій. Для функціювання якогось прикладного рішення завжди необхідна платформа і якась(одна) конфігурація.

Режими роботи системи

1С:Підприємство має два різні режима роботи: 1С:Підприємство і Конфігуратор.

Режим 1С:Підприємство являється основним і призначений для роботи користувачів системи. В цьому режимі користувачі вносять дані, обробляють їх і отримують кінцеві результати.

Режим Конфігуратор використовується розробниками і адміністраторами інформаційних баз. саме цей режим і має необхідні інструменти для модифікації існуючої або створення нової конфігурації.

Так як задача нашого курсу заключається в тому, щоб навчити вас створювати власні конфігурації і змінювати існуючі, подальші наші дії будуть зосереджені в основному роботі в режимі Конфігуратора. І лише іноді, щоб провірити результати нашої роботи, ми будемо запускати систему в режимі 1С:Підприємство.

Області застосування

Гнучкість платформи дозволяє застосовувати 1С: Підприємство 8.1 у найрізноманітніших областях:

- Автоматизація виробничих і торгових підприємств, бюджетних і фінансових організацій, підприємств сфери обслуговування і т.д.

- Підтримка оперативного управління підприємством;

- Автоматизація організаційної і господарської діяльності;

- Ведення бухгалтерського обліку з декількома планами рахунків і довільними вимірами обліку, регламентована звітність;

- Широкі можливості для управлінського обліку і побудови аналітичної звітності, підтримка багатовалютного обліку;

- Вирішення завдань планування, бюджетування і фінансового аналізу;

- Розрахунок зарплати і управління персоналом;

- Інші області застосування.

Після установки системи «1С: Підприємство» на комп'ютер по кнопці <Пуск> в меню <Програми> з'явиться підменю <1С Підприємство xx> (де xx - версія програмного продукту). У даному підменю можливий вибір 4 режимів запуску програми:

Підприємство - режим використання інформаційної бази. У цьому режимі працюють звичайні користувачі, вводять дані, друкують звіти і т. д. У цьому режимі не можна редагувати структуру конфігурації.

Конфігуратор - режим конфігурування (програмування). У цьому режимі працюють програмісти, створюють нові довідники, звіти, пишуть програмні модулі. Вводити дані в інформаційну базу в цьому режимі не можна.

Монітор - режим спостереження за користувачами, що працюють в даний момент з інформаційною базою. Всі операції з інформаційною базою реєструються в Журналі реєстрацій. У режимі Монітор можна отримати протокол всіх операцій скоєних конкретним користувачем, над конкретним об'єктом, а також можна задати інші умови фільтра.

Отладчик - режим для програмістів, коли у них щось не ладиться з програмою. Тут можна відстежити як виконується програма буквально по кроках. При цьому програма виконується в режимі Підприємство.

Для роботи з програмою необхідно користуватися рядком у меню <1С: Підприємство>. Всі інші компоненти служать для налаштування і моніторингу роботи програми і використовуються фахівцями за системою «1С: Підприємство». Після запуску програми з'являється вікно, в якому відбувається вибір компоненти або інформаційної бази для подальшої роботи з нею. Вибрати необхідну інформаційну базу або компоненту можна шляхом виділення покажчиком миші сходинці з необхідною вам базою. У нижній частині вікна запуску програми відображається рядок з інформацією про те, де на жорсткому диску комп'ютера знаходиться інформаційна база («Шлях»). За допомогою кнопок в правій частині вікна запуску програми здійснюються: запуск програми - кнопка <ОК>, скасування операції запуску - <Скасування>, також за допомогою кнопок <Змінити>, <Додати>, <Видалити> виробляються операції зміни назви або «шляху», додавання і видалення рядка з інформаційною базою з таблиці вибору. Після запуску програми відбувається ініціалізація тієї інформаційної бази та компоненти, які були вибрані зі списку доступних баз.

Завершення роботи з програмою і вихід з неї здійснюється за допомогою меню <Файл> головного меню програми - рядок <Вихід>, або з активації піктограми <X> в правому верхньому кутку основного вікна програми «1С: Підприємство». Більш докладно принципи роботи з програмою будуть розглянуті в розділі 2.2.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]