Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
вопросы на госы. 5 курс.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
09.08.2019
Размер:
97.28 Кб
Скачать

3.Яке рішення має прийняти господарський суд?

Задача 9.

ТОВ протягом року торгувало медикаментами, не придбавши при цьому ліцензії на здійснення цього виду діяльності. Податкова інспекція подала позов про ліквідацію товариства. Товариство заперечувало проти позову, посилаючись на те, що торгівля без ліцензії не може бути підставою для ліквідації товариства.

Питання

1.Які підстави передбачено законодавством для ліквідації господарського товариства? Чи може бути торгівля без ліцензії підставою для ліквідації товариства?

2.Чи мав право податковий орган подавати подібний позов?

3.Яке рішення має прийняти суд?

Задача 10.

ТОВ «Час» уклало з приватним підприємцем договір комісії. За цим договором ТОВ передавало ПП шкіряні куртки на реалізацію, а підприємець мав сплатити ТОВ обумовлену суму коштів, отриманих від реалізації. ПП реалізував товар, але гроші на рахунок ТОВ не перерахував. ТОВ «Час» звернулось до господарського суду з позовом про примусове стягнення суми від продажу курток. Підприємець, в свою чергу, подав зустрічний позов до ТОВ про визнання договору комісії недійсним, мотивуючи це тим, що договір не було завізовано головним бухгалтером.

Питання

1.В яких судових органах вирішуються спори між юридичними особами та суб'єктами підприємницької діяльності без створення юридичної особи?

2.Яким нормативним актом обумовлено необхідність візування господарських договорів головними бухгалтерами?Яка відповідальність настає за недотримання такого порядку?

3.Чий позов задовольнить господарський суд?

Задача 11.

Між двома АТ було укладено договір перевезення. Від імені замовника договір було підписано генеральним директором, а від імені перевізника - заступником директора, оскільки останній перебував у відпустці. Оскільки перевізник своїх зобов'язань за договором не виконав, замовник звернувся до суду з позовом про відшкодування збитків Але перевізник, в особі директора, який повернувся з відпустки, подав зустрічний позов провизнання договору недійсним, як такого що суперечить вимогам закону, оскільки заступник директора не мав повноважень на підписання договору.

Питання

1.Хто має право від імені юридичної особи підписувати договори? Де повинні міститися такі відомості?

2.Чи створює цивільно-правові наслідки угода, що підписана представником сторони, яке одне АТ не мало належним чином оформлених повноважень на її підписання?

Задача 12.

Райспоживспілка звернулась до суду з позовом про стягнення з районної ДПІ 20тис. грн. збитків у вигляду упущеної вигоди. У судовому засіданні було встановлено, що через неправомірні дії співробітника ДПІ району позивачу було спричинено збитки, Але добровільно відшкодувати ці збитки ДПІ відмовилась, посилаючись на неможливість їх відшкодування за рахунок бюджетної організації, якою є ДПІ.

Питання

1.Чи підлягають відшкодуванню збитки у вигляді упущеної вигоди?

2.Чи передбачена законодавством можливість відшкодування збитків податковим органом за незаконні дії його працівників? Чи несуть якусь відповідальність працівники податного органу?

3.Чи підлягає позов задоволенню?

Задача 13.

Легковий автомобіль, що належав ПП «Мрія» зіткнувся з вантажним автомобілем, що належав ТОВ «Шарм». Експертизою було встановлено, що ДТП трапилося з вини водія вантажівки. ПП «Мрія» звернулось до ТОВ «Шарм» з претензією про відшкодування завданих йому внаслідок ДТП збитків. ТОВ «Шарм» відмовилось задовольнити претензійні вимоги, посилаючись на те, що аварія трапилася з вини водія, отже, до нього і слід висувати усі вимоги з цього приводу. ПП «Мрія» звернулось з позовом до господарського суду.

Питання

1.Якими нормами законодавства регулюється цивільна відповідальність у випадку ДТП?

2.Чи несе відповідальність водій ТОВ «Шарм»? Якщо несе, - то яку?