Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
вопросы на госы. 5 курс.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
09.08.2019
Размер:
97.28 Кб
Скачать

3.Яке рішення має прийняти господарський суд?

Задача 14.

ТОВ «Парма» уклало з підприємством «Діалог» договір, за яким ТОВ зобов'язувалось протягом двох днів з дня підписання договору перевезти та встановити обладнання, що належало підприємству «Діалог». Зазначене обладнання протягом обумовленого терміну не було перевезено та встановлено, внаслідок чого підприємству було завдано збитків у вигляді упущеної вигоди від несвоєчасного початку роботи обладнання. ТОВ збитки відшкодувати від мовилось. Підприємство подало позов догосподарського суду про стягнення з ТОВ суми збитків у вигляді упущеної вигоди, а також моральної шкоди, спричиненої неналежним виконанням ТОВ договірних зобов'язань.

Питання

1.Що розуміє законодавство під терміном «збитки»? Чи підпадає упущена вигода під це визначення?

2.Чи підлягає відшкодуванню моральна шкода, спричинена неналежним виконанням стороною договірного зобов'язання?

3.Яке рішення має прийняти господарський суд?

Задача 15.

Підприємство «Господар» уклало з ТОВ «Нове» договір купівлі-продажу будинку, що належав підприємству «Господар». Працівник БТІ відмовив в реєстрації договору, посилаючись на те, що цей договір не був нотаріально посвідчений, а отже, є недійсним. ТОВ «Нове» звернулось до господарського суду з позовом про спонукання БТІ здійснити реєстрацію договору.

Питання

1.Які наслідки недотримання обов'язкової нотаріальної форми договору?

2.Які аргументи застосовуватиме Товариство на підтримку свої вимог?

3.Яке рішення має прийняти господарський суд?

Задача 16.

Між рибоконсервним заводом і торговельним підприємством було укладено договір на поставку рибних консервів. Рибзавод свої зобов'язання не виконав протягом осіннього сезону, в зв'язку з чим торгівельне підприємство пред'явило позов про сплату неустойки. В господарському суді відповідач пояснював, що недопоставка продукції пов'язана з невиконанням зобов'язань постачальників самого заводу – риболовецьких об'єднань, які через штормову погоду на тривалий час змушені припинити рибний лов. Торгівельне підприємство відкинуло аргументи постачальника, вважаючи, що вони мають значення у відносинах між консервним заводом та риболовецькими об'єднаннями.

Питання

1.Яка загальна характеристика договору поставки?

2.Чи може завод перекласти відповідальність на своїх контрагентів?

3.Яке рішення має прийняти суд?

Задача 17.

З вини орендаря сталася пожежа, якою було пошкоджено складські приміщення. За договором оренди, у випадку пожежі чи іншого пошкодження майна з вини орендаря, орендар повинен був відшкодувати - а) суму орендної плати за час проведення ремонтних робіт, б) вартість ремонтних робіт, що проводить орендодавець, яка визначається за кошторисом будівельної організацією.

Питання

1.Хто несе ризик випадкової загибелі майна?

2.Чи було завдано майну орендодавця збитків? Що означає термін «збитки» за чинним законодавством?

3.Чи відповідають законодавству наведені положення договору оренди?

Задача 18.

Фірма «Міст» уклала з громадянином договір оренди його приватизовані квартири для розміщення у ній магазину. Однак у відповідній ЖЕК, куди звернулись представники фірми для реєстрації договору, повідомили, що оренда квартир для таких цілей відтепер заборонена, оскільки змінилось відповідне законодавство.

Питання

1.Якими нормативними актами регламентовано здачу квартир, що належать громадянам, в оренду?

2.Чи потрібно реєструвати договори оренди квартир? Якщо так, то в якому органі?

3.Чи відповідають дійсності доводи працівників ЖЕК про те, що оренда квартир для нежитлових потреб заборонена?

Задача 19.

Між ПП і державним підприємством було укладено договір лізингу землі для тимчасового розміщення на ділянці магазину. Під час чергової перевірки ДПІ подала позов до суду про визнання договору лізингу недійсним, посилаючись на те, що завод є тільки землекористувачем і не має права укладати подібні договори.

Питання

1.Який порядок передачі майна в оперативний лізинг? Чи є правомірною передача землі в лізинг?

2.Чи мала право ДПІ у цьому випадку втручатись в господарську діяльність сторін?

3.Яке рішення має прийняти суд.

Задача 20.

Між ТОВ «Либідь» та юридичною фірмою «Схід» було укладено договір на юридичне комплексне обслуговування товариства. За свої послуги фірма щомісячно передоплатою отримувала фіксовану суму, а також відсоток від виграних судових справ. Одного дня фірма отримала лист від ТОВ, в якому останнє повідомляло про відзив договору і укладення нового договору з іншою юридичною компанією. Юридична фірма звернулась з позовом до господарського суду.

Питання

1.Яка природа договору на комплексне юридичне обслуговування?

2.Чи передбачений цивільним законодавством інститут відзиву договору? Як вирішуються спори про примусове розірвання договору?

3.Яке рішення має прийняти суд?

Задача 21.

Підприємство-постачальник надало партію товару на умовах товарного кредиту. Договором передбачалось, що у випадку, якщо покупець не розрахується до кінця поточного року, постачальник нараховуватиме підвищені відсотки. До кінця року обумовлена суму не була перерахована, але покупець відмовився сплачувати підвищені відсотки, посилаючись на тяжке матеріальне становище.

Питання

1.Дайте визначення понять «кредит» і «товарний кредит».

2.Чи можна включати в договір умови про сплату підвищених відсотків у разі неналежного виконання зобов'язання?

3.Вирішіть ситуацію.

Задача 22.

Між двома приватними підприємствами було укладено договір оренди сховища для зберігання в ньому цукру (у мішках) та борошна (у паперових пакетах) строком на 6 місяців. За договором орендодавець зобов'язувався створити належні умови для зберігання товару, а також забезпечити охорону сховища. По закінченні стоку договору представники орендаря і орендодавця прибули до сховища. Відкривши його, з'ясували, що в наслідок тривалих злив стіни і дах сховища протекли, через що товар повністю втратив якість і товарний вигляд. Орендодавець запропонував орендареві відшкодувати вартість товару, що була записана у договорі оренди. Орендар наполягав на відшкодуванні вартості товару з врахуванням підвищення за період зберігання курсу долара США у 2 рази.

Питання

1.Ознаки яких зобов'язань присутні у договорі оренди сховища?

2.Чи обумовлено нормативними актами використання курсу долара (індексу інфляції) Як порівняльної величини для розрахунку суми збитків?

3.Яке рішення має прийняти господарський суд у випадку звернення орендаря до нього?

Задача 23.

У 1995 році п'ятеро фізичних осіб створили і зареєстрували ТОВ «Арктика». Основною діяльністю ТОВ була торгівля продуктами дитячого харчування. Через 3 роки один із колишніх працівників товариства заснував ПП «Арктика», яке також займалось торгівлею продуктами дитячого харчування. Місцеве відділення АКУ, до якого звернулось ТОВ «Арктика» із відповідною заявою, зобов'язало ПП «Арктика» припинити дії, спрямовані на неправомірне використання фірмового найменування ТОВ та сплатити штраф. Не погодившись з цим ПП «Арктика» звернулось до суду.

Питання

1.Що входить в поняття «фірмове найменування» ? Чи можна вважати, що фірмове найменування ТОВ «Арктика» ідентичне фірмовому найменуванню ПП «Арктика»?

2.Чи мало право ТОВ «Арктика» без звернення до АКУ звернутися одразу до господарського суду, вимагаючи при цьому відшкодування збитків? Якщо мало, то відшкодування яких збитків в праві було б воно вимагати?

З.Яке рішення має винести суд?

Задача 24.

Державна адміністрація залізничного транспорту України «Укрзалізниця» направила телеграму начальникам своїх структурних підрозділів, а також начальникам залізниць СНД, в якій повідомлялося про створення при «Укрзалізниці» транспортно-експедиційної компанії «Залізтранс». При цьому пропонувалося укладати договори на транспортно-експедиційне обслуговування зовнішньоторговельних і транзитних вантажів тільки з цією компанією. Водночас на ринку відповідних послуг діяло вже понад 100 компаній, що надавали подібні послуги.

Питання

1.Охарактеризуйте дії «Укрзалізниці» з точки зору чинного законодавства.

2. Якими можуть бути дії АКУ у випадку звернення до нього однієї з вищезазначених 100 компаній.

Задача 25.

Водопостачальна організація м. Чернівці зважаючи на існуючий дефіцит питної води, здійснювала поставку води за графіком. Згідно із визначеними Чернівецькою облрадою нормами відпуску води, розрахунок за надані послуги мав проводитися згідно із скоригованими тарифами, що їх було затверджено облдержадміністрацією. В супереч цьому деяким особам і організаціям вода відпускалася постійно, а плата за воду стягувалася зі всіх споживачів однакова - за цілодобове споживання.

Питання

1.Порушення яких норм законодавства допустила водопостачальна організація?

2.Яку відповідальність передбачено за такі порушення? До якого органу слід звертатися з метою їх припинення?

Задача 26.

За договором украденим між українським та російським контрагентами, останній протягом певного терміну зобов'язувався поставити хімікати. Зобов'язання вчасно виконано не було, і українська сторона звернулась до суду з вимогами про стягнення передбаченої договором неустойки і відшкодування збитків, які виникли в наслідок зупинки виробництва. Заперечуючи проти позовних вимог, відповідач надав докази, що у зазначеним період він не одноразово намагався відправити товар контрагенту, але рішенням уряду РФ було введено тимчасову заборону на експорт цього виду продукції. Також він підкреслив, що продукція у визначеній договорі кількості перебуває на складі виробника і буде поставлена одразу після зняття заборони на експорт.

Питання

1.Дайте загальну характеристику зовнішньоекономічного договору та його істотних умов.

2.Чи можна притягти до відповідальності російського контрагента, який не виконав договірного зобов'язання?

3.Вирішіть ситуацію.

Задача 27.

ТОВ «Логос» (Україна) та компанія «Чинчинаті Корп» (СІЛА) здійснювали взаємні торговельні операції. 22 травня 1998 року між ними було укладено договір, за яким українська сторона поставила до США 100 тис. тонн олії соняшникової на умовах відстрочки платежу. Зважаючи на скрутне фінансове становище американського партнера, я кий не міг впродовж 90 днів розрахуватись за поставлений товар, сторонами було вирішено при розрахунку суми контракту на поставку в Україну автомобілів, врахувати заборгованість за контрактом на поставку олії, тим самим проводячи залік взаємної заборгованості.

Питання

1.Який порядок проведення заліку взаємних вимог? Чи допускається взаємозалік у зовнішньоекономічній діяльності?

2.Яка природа взаємовідносин, що склалися між сторонами у ситуації, котра розглядається?

3.Чи є взаємозалік заборгованості підставою для не нарахування санкцій за прострочку 90 - денного терміну, що встановлений ЗУ «Про порядок здійснення розрахунків в іноземній валюті»?