Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
экзамен тосв.docx
Скачиваний:
7
Добавлен:
10.08.2019
Размер:
3.1 Mб
Скачать

8 Билет

Единицы измерений в специзмерениях

У спеціальних вимірах використовується одиниці СІ: Герц– частота, Вольт–, електрична напруга, ЕРС; Ом– електричний опір, Фарад–електрична ємність; Генрі– індуктивність; Ватт – потужність; Тесла - магнітна індукція; Напруженість електричного поля– В/м; напруженість магнітного поля– А/м; Звуковий тиск– Па, децибел, Р0 = 2·10-5 Па, що відповідає мінімальному звуковому тиску, що приймається людським слухом.

Методы измерения интенсивности электромагнитного поля

Приборы для измерения эпм

Существующие измерители напряженности ЭМП охватывают весь частотный диапазон волн. Методика измерений выбирается, в зависимости от частоты и плотности потока энергии. В распоряжении специализированных лабораторий есть полный ассортимент необходимых приборов.

В таблице указана связь между параметрами и средствами измерения, которые рекомендуется использовать.

Параметр

Приборы

Геомагнитное поле

Портативный миллитесламетр, трехкомпонентный магнитометр

Постоянное магнитное поле

Портативный миллитесламетр, трехкомпонентный магнитометр

Электрические и магнитные поля частотой 50 Гц

BE-метр

ЭПМ на рабочем месте у ПК

Измеритель плотности потока энергии магнитного поля, П3-33

ЭМИ радиочастотного диапазона

Малогабаритные измерители ИПМ –101М, П-34, П-41, П-43

Электростатическое поле

Универсальный измеритель СТ-01 с матричным дисплеем

Практически все перечисленные устройства оснащены функцией регистрации замеров в памяти для последующего анализа и составления протокола исследований.

Панорамные радиообнаружители

Панорамні індикатори поля призначені для пошуку і виявлення в ближній зоні радіозаставних пристроїв з АМ, ЧМ та іншими видами модуляції. На відміну від широкосмугових детекторів-індикаторів, панорамні радіовиявлювачі мають частотної селективність. Вони працюють за принципом швидкісного скануючого приймача. Для локалізації джерел радіосигналів відбувається циклічна перебудова по всьому діапазону частот з широкою смугою каналу прийому, призначені для пошуку джерела випромінювань з індикацією розподілу сигналів в робочому діапазоні частот. Мають вхід для підключення зовнішніх антен. Поділяються на підгрупи: Б1 -що мають можливість настройки на задані частоти або обраний відгук, вхід для підключення зовнішніх антен, індикацію частоти налаштування і рівня; Б2 - виконують всі функції Б1, але мають більш широкий діапазон робочих частот, програмне керування скануванням із запам'ятовуванням частот сигналів, візуалізацію розподілу сигналів в діапазоні. Здатні виконувати демодуляцію сигналів зі складною модуляцією, мають підсистему акустоідентіфікаціі за допомогою спеціального сигналу і систему визначення відстані до джерела випромінювання. Б3 - виконують всі функції Б1 і Б2, мають інтерфейс для підключення до ПК, більш широкий діапазон робочих частот і динамічний діапазон, систему акустоідентіфікаціі для прихованого ЗП. У комплексі з ПК здатні встановлювати в трьох координатах місце знаходження джерела випромінювання.