Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Отчет(диплом)финал.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
10.08.2019
Размер:
40.14 Кб
Скачать

Вступ

Транспорт є однією з ключових галузей будь-якої держави, найважливішим фактором ефективного розвитку економіки. Становлення ринкових економічних відносин посилює цю роль транспорту, так як при його безпосередній участі формуються регіональні товарні ринки. Стає більш актуальною головне завдання транспорту - прискорення обороту матеріальних цінностей, доставки готової продукції, перевезення людей. Бо це прямо зачіпає економічні інтереси як виробників, так і споживачів.

Особливе місце транспорту у сфері виробництва полягає в тому, що, з одного боку, транспортна промисловість становить самостійну галузь виробництва, а тому особливу галузь вкладення виробничого капіталу. Але з іншого боку, вона відрізняється тим, що є продовженням процесу виробництва в межах процесу обігу і для процесу обігу.

Особливе місце серед різних видів транспорту займає автомобільний.

Він більш мобільний за своєю природою і менше залежить від зовнішніх факторів. У більшості країн, в тому числі і в Україні, автомобільний транспорт займає провідне місце за обсягами перевезень вантажів і пасажирів. Цей вид перевезень надзвичайно гнучкий щодо маршрутів і графіків руху. Вантажівки в змозі перевозити товар "від дверей до дверей», позбавляючи відправника від необхідності зайвих перевезень. Вантажівки - рентабельний вид транспорту для перевезення на невеликі відстані дорогих товарів. У багатьох випадках автотранспортні тарифи конкурентно порівнянні з тарифами залізниць, але при цьому вантажівки забезпечують більш високу оперативність послуг, що надаються.

У процесі приватизації та демонополізації транспортного виробництва утворилася велика кількість приватних перевізників і малих АТП.

Хронологія історії ват «Транс-Оболонь» Історія ват «Транс-Оболонь»

10 жовтня 1945 року розпочала свою діяльність Київська Автотранспортна колона. В своєму розпорядженні підприємство мало вантажівки марок ЗІС-5, ГАЗ-51 та трофейні «Опель-бліци», які допомагали відбудовувати Київ, а пізніше споруджувати промислові об’єкти.

Нову сторінку історії ВАТ «Транс-оболонь» було перегорнуто у 1955 році. З Автобази комбінату «Укрбурвугілля» , яка була розташована в районі Святошина, на Тверську (Печерськ) частково було передано близько 30 автомобілів. Колона отримала назву Автобаза Вугільно-паливного комбінату і віднині її діяльність пов’язувалася з центрами вугільної промисловості – Донецьком, Олександрією, Коростишевим.

Впродовж цих п’яти років на підприємстві створюється база легкових автомобілів і ремонті майстерні. Згодом автобаза переводиться на Поділ – на вул. Оленівську, 23.

26 листопада 1958 року Автобаза Вугільно-паливного комбінату була реорганізована у Київську автобазу №4. Пізніше, а саме в 1960 році Київська автобаза була реорганізована у Вантажний автопарк № 29.

Серед підприємств, котрі обслуговував Вантажний автопарк №29, - фармацевтичний завод ім. Ломоносова, завод цементного машинобудування ім. Калініна, Лікеро-горілчаний завод, завод «Київпластмас».

У 1966 році Вантажний автопарк №29 налічував близько 220 автомобілів.

21 березня 1966 року його перейменовують у АТП-09676. Одночасно з цим 22 вантажний парк, що мав у своєму розпорядженні понад 160 автомобілів, які працювали переважно на будівництві ГЕС, перейменовують у АТП-09675. За три місяці ці АТП об’єднали. Об’єднаному автотранспортному підприємству присвоїли № 09676, і розташувалося воно на території АТП-09675- на Куренівському провулку.

У вересні 1977 року АТП -09676 отримує нову назву – АТП-11175.

Наприкінці 1970-х років автотранспортне підприємство розміщується на кількох територіально роз’єднаних ділянках: на Оленівській вул., на Куренівському пров., на вул. Електриків, а авторемонтні майстерні на Краснокозачій. Оскільки це створювало безліч проблем, керівництво АТП протягом багатьох років добивалося виділення для підприємства окремої ділянки.

Декілька разів переглядалося рішення про надання підприємству нової території. Врешті-решт 16 листопада 1976 року влада міста надала АТП земельну ділянку в урочищі Оболонь, Подільського району Києва, під будівництво повноцінного автотранспортного підприємства.

Поруч вводився в експлуатацію пивзавод «Оболонь», який незабаром став чи не найголовнішим замовником АТП. Для обслуговування заводу, АТП-11175 отримало близько 160 фургонів ГАЗ-52.

У 1982 році підприємство перебазовуеться на Оболонь, на вул. Богатирську, 11.

20 Березня 1986 року Київське автотранспортне підприємство 11175 було перейменоване у Київське атп -23070.

Трохи більше ніж за місяць сталася подія, яка чорною сторінкою увійшла в історію не тільки України, українського народу, а й усього людства – аварія на Чорнобильській атомній станції. Підприємство було в числі перших, хто розпочав боротьбу з наслідками вікового лиха. 4 травня у зону вирушає колона автомобілів для вивезення обладнання, насамперед, із сироварного заводу. Забезпечували ліквідаторів водою, яку доставляли у зону з пивзаводу «Оболонь». Із середини травня 1986 року бригада з восьми працівників АТП-23070 заступає на «бойове» чергування у селищі Віча. Тут був створений постійно діючий пункт з ремонту та дезактивації автомобілів, які працювали на ЧАЕС. Це чергування тривало 12 діб. Майстри АТП у польових умовах ремонтували та дезактивували цементовози, котрі безпосередньо підвозили бетон до зруйнованого енергоблоку.

Найважча криза для автотранспортного підприємства – криза енергетична. Наприкінці 1989 року прийметься рішення : взяти кредит на 20 000 карбованців для закупівлі пального і створити внутрішній резерв. Завезли спеціальні ємності, обладнання і збудували бензозаправну станцію.

У 1992 році почали облаштовувати ділянку для газозаправної станції. Пізніше КАТП-13070 стало одним з її засновників. Згодом заправку реконструювали і нині підприємство має 4 автомобілі-газовози, автобазо-заправку та насосну станцію.

У грудні 1995 року КАТП-13070 стає Відкритим акціонерним товариством .

В цьому ж році АТП-13070 купує два автомобілі «Мерседес-Бенц». А у 1996 році, підприємство споряджає у перший рейс до Німеччини свого водія. Трохи пізніше підприємство збільшує кількість багатотоннажних вантажівок, купуються автомобілі марок «Івеко» та «Рено». Отже станом на 2005 рік ВАТ «Транс-Оболонь» налічує 13 багатотоннажних автомобілів, які здійснюють рейси до Західної Європи.

Здобуто досвід, налагоджено співпрацю з вітчизняними та зарубіжними експедиторськими компаніями(«Гандикап», «Світязь», Укрінтерекспедиція, Автотрансекспедиція, Wrap-Trans, Orlan-trans) та замовниками , серед яких варто відзначити Avon Cosmetics Ukraine, ЗАТ з іноземними інвестиціями Голіцинські вина, Одесавинпром, завод «Булат», Roshen, тощо.