Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Феномен культури..doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
12.08.2019
Размер:
81.41 Кб
Скачать

Тема 1. . Розділ і. Вступ. Давня культура.

Вступ. Феномен культури. Поняття “культура”, “культурологія”. Культура первісного суспільства.

План

  1. Вступ. Поняття про культурологію як навчальну дисципліну, її предмет та завдання.

  2. Поняття “культура”, структура культури

  3. Періодизація первісної культури та її особливості.

  1. Вступ. Поняття про культурологію як навчальну дисципліну, її предмет та завдання.

У більшості країн світу питання культури посідають чільне місце в системі гуманітарних дисциплін, які вивчаються у вищій школі в системі гуманітарних дисциплін. Загальновідомо, що від гуманітарної освіти значною мірою залежить творчий потенціал особистості. Знайомство з українською та зарубіжними культурами – невід’ємна частина інтелекту випускника вузу.

Курс “Культурології” ознайомить усіх з вузловими питаннями історії культури різних країн – від первісного суспільства до сьогоднішнього дня.

Культурологія – нова навчальна дисципліна в системі гуманітарної освіти студентів навчальних закладів І – ІІ рівня акредитації. Новий навчальний курс дає можливість студентам системно осягнути культурологічні надбання світу і діяльності людства.

Через призму культурології як науки суб'єкт навчального процесу має можливість формувати об'єктивні знання щодо закономірностей становлення та функціонування культури в усій повноті вияву цього багатовимірного феномена в різних регіонах земної кулі. Зокрема, через призму двох напрямків: особистісного формування людини та універсального засобу суспільного життя. Це дає можливість осягнути цілісну картину світу, уявити собі спільність людської цивілізації, в якій кристалізується внутрішнє багатство неповторних національних культур.

Курс «Культурологія» сприяє закладанню у пам'ять студентів базових, ключових понять, які складають теоретичну основу для розуміння проблематики культури.

Програмою курсу «Культурологія» передбачено вивчення:

  • основних питань теорії культури;

  • проблем розвитку світової культури від давніх цивілізацій і до наших днів, зосередження основної уваги на найбільш суттєвих моментах розвитку світових цивілізацій та на найвидатніших досягненнях культури на кожному етапі розвитку всесвітньої історії;

  • історії української культури у її взаємозв'язках зі світовою культурою, розгляд етапних досягнень українського народу в галузі культури упродовж тривалої боротьби за національну незалежність та власну державність.

Культурологія увійшла до обов’язкових навчальних дисциплін Державного освітнього стандарту. Пропонована навчальна програма складена на основі галузевих стандартів з підготовки фахівців за освітньо-кваліфікаційним рівнем “молодший спеціаліст”, в яких визначено вимоги до знань випускників та системи вмінь, що мають бути сформовані у них у процесі вивчення культурології.

У РЕЗУЛЬТАТІ ВИВЧЕННЯ ПРЕДМЕТА СТУДЕНТИ ПОВИННІ ЗНАТИ:

  • загальні проблеми культурології та її місце в розвитку суспільства;

  • основні підходи до розуміння культурології, зміст яких відображає характер культурно-історичного розвитку світової культури;

  • загальні відомості культурно-історичного процесу;

  • логіку становлення, розвитку та занепаду світових цивілізацій та їх культур;

  • характерні риси сучасної світової культури;

  • культурологічний зміст глобальних проблем сучасності;

  • особливості культурних епох, їх духовні цінності та пріоритети;

  • досягнення в різних галузях духовної культури;

  • художні стилі та шедеври культури;

  • види та жанри мистецтв, їх художню мову;

  • історичні етапи становлення та розвитку української культури;

  • найбільш важливі факти історії світової культури;

  • провідних діячів науки та культури, які визначають характер та особливості культури тієї чи іншої епохи;

  • досягнення українського народу на кожному історичному етапі з часів трипільської культури і до наших днів;

  • специфіку української культури як складової частини світового культурного процесу.

ВНАСЛІДОК ВИВЧЕННЯ КУРСУ СТУДЕНТИ ПОВИННІ ВМІТИ:

  • володіти розвиненою культурою мислення, вміти чітко і логічно висловлювати власні думки в усній і письмовій формі;

  • бути здатним самостійно опановувати нові знання, критично осмислювати набутий досвід з позицій останніх досягнень у галузі гуманітарних наук;

  • уміти користуватися категоріальним апаратом культурології;

  • аналізувати явища духовного життя;

  • розрізняти світобачення й світорозуміння кожної культурно-історичної епохи;

  • вільно орієнтуватися в процесах розвитку української культури як оригінальної гілки слов'янської та світової культури;

  • усвідомлювати природу різних жанрів художньої творчості й видів мистецтв;

  • володіти творчим підходом до аналізу творів мистецтва у контексті певної епохи;

  • збагачувати власну духовну культуру через самоосвіту;

  • творчо працювати над вдосконаленням культурно-освітніх знань.

Для студентів спеціальностей “Комерційна діяльність” та “Бухгалтерський облік” вивчення курсу “Культурологія” продовжується у п’ятому семестрі. На вивчення предмета тут дається 9 годин аудиторних і 9 годин на самостійну роботу. Тому для них ми винесли більш глибоке вивчення тем: “ Культурний розвиток України XX ст ” та “Новітня українська культура”.

КОНТРОЛЬ ЗНАНЬ:

Викладач застосовує різні види контролю знань, а саме: поточний, тематичний, підсумковий.

Поточний – контроль знань здійснюється під час проведення комбінованих занять і має на меті перевірити рівень підготовки студентів до виконання конкретних завдань. Контроль здійснюється у вигляді виконання студентами індивідуальних завдань на картках, тестування та усного опитування.

Тематичний – написання проміжної та підсумкової контрольних робіт за певними розділами після опрацювання матеріалу. Контроль здійснюється у вигляді тестування.

Підсумковий – виставлення семестрової оцінки студентам, які опрацювали теоретичні теми, практично засвоїли їх і мають позитивні оцінки.

Теоретичний матеріал курсу поділено на три розділи, які у свою чергу, складаються з окремих тем. Після анотації до кожної теми зазначається список рекомендованих джерел інформації до курсу.

У програмі наводяться питання для самоконтролю, покликані допомогти студентам систематизувати здобуті знання і підготуватися до проміжної та підсумкової контрольної роботи з дисципліни. (З програми курсу “Культурологія”)

Культурологія (з латинської мови “cultura”– оброблення, виховання, розвиток, освіта та з грецької мови “logos” – слово, вчення ) – це наука про розвиток культури, її норми, традиції соціальні інститути, технологічні процеси тощо.

Об’єкт культурології – увесь світ штучних порядків (речей, будівель, символів, знань тощо ).

Предмет культурології – це процеси генези культури, її структури, змісту, типології і мови.

Культурологія як наука відрізняється від інших наук тим, що вона, аналізуючи культурний розвиток, виходить на творця культури – конкретного індивіда, поведінка якого не завжди є логічно адекватною середовищу, а створені ним матеріальні культурні цінності (піраміди, стели, канали тощо) вражають своєю довершеністю та таємничістю.

На Заході такої дисципліни, як “Культурологія” не існує. Культура розглядається в межах соціології, філософії, психології, історії та інших дисциплін.

Термін “культурологія ”ввів американський вчений Л. Уайт, який і виділив її як самостійну науку. Але західна громадськість цього терміна не прийняла. У нас же він прижився. І культурологію вивчають як окрему науку.

Функції культурології націлені на отримання результату і діють при проведенні культурологічного аналізу і синтезу.