Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Rozdil I.rtf
Скачиваний:
2
Добавлен:
12.08.2019
Размер:
423.97 Кб
Скачать

Контрольні питання

  1. Назвати основні види земельних кадастрів у капіталістичних країнах.

  2. На чому базувалися земельні кадастри більшості країн?

  3. Розкрити зміст міланського земельного кадастру.

  4. У чому полягає суть оцінки земель за методом В.В.Докучаєва?

  5. Що покладено в основу методики розробки земельного кадастру в Україні?

  6. Місце земельного кадастру у складі кадастру природних ресурсів.

  7. Яка роль земельного кадастру у регулюванні земельних відносин?

Характеристика державного земельного кадастру

2.1. Зміст і призначення державного земельного кадастру

Необхідність ведення державного земельного кадастру зумовлюється потребами суспільного виробництва. Стан його ведення в Україні залежить від потреб суспільного ладу в минулому і сучасних потреб переходу до ринкової економіки. Система його даних в минулому за умов соціалістичного ладу зводилася в основному до реєстрації землекористувань і кількісного обліку земель за видами угідь, що повністю задовольняло потреби соціалістичної економіки на перших етапах.

З метою удосконалення планування сільськогосподарського виробництва в 50-60-х роках ХХ ст. виникла необхідність переходу до планування з урахуванням природно-економічних умов територій. У зв’язку з цим у 1968 р. у законодавчому порядку було введено державний земельний кадастр, який представляв собою сукупність необхідних і вірогідних даних про правовий, природний і господарський стан земель. До його складу включалися дані про реєстрацію землекористувань, облік кількості та якості земель, бонітування ґрунтів на економічну оцінку земель.

Після проголошення незалежності України зміст, призначення і порядок ведення державного земельного кадастру законодавчо закріплено в Земельному кодексі України (2001 р.) [10] та у постанові Кабінету Міністрів України від 12 січня 1993р. №15 “Про порядок ведення державного земельного кадастру”.

Відповідно до цих актів державний земельний кадастр – єдина державна система земельно-кадастрових робіт, яка встановлює процедуру визнання факту виникнення чи припинення права власності на земельні ділянки і права

76

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]