Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Крим нал стика ( спит) (Автосохраненный).docx
Скачиваний:
5
Добавлен:
12.08.2019
Размер:
278.35 Кб
Скачать

43. Можливість і основні засади застосування технічних засобів при залученні громадськості.

СЕКТОР «ПЛЮС» НА БАРАБАНІ! ДАНИЙ БІЛЕТ ДАЄ ПРАВО НА ОТРИМАННЯ АВТОМАТУ З КУРСУ КРИМІНАЛІСТИКА! НЕ ВТРАЧАЙТЕ ШАНС. НЕ ДИВІТЬСЯ НА ШПАРГАЛКУ, ПІДНІМАЙТЕ ГОЛОВУ І ЗАПИТУЙТЕ ДОДАТКОВУ ІНФОРМАЦІЮ У ГОНГАЛА СЕРГІЯ ЙОСИПОВИЧА. P.S. Якщо ви шукаєте відповідь на 48 запитання у Вас є реальні шанси піти шляхом наших одногрупників Віктора, Дмитра, Людмили, Ірини.

44.Взаємодія слідчого й оперативно-розшукових органів у процесі розкриття та розслідування злочинів.

(див. + 45) На місці події слідчий керує слідчо-оперативною групою і визначає обов'язки кожного з її членів. Слідчий оглядає місце події та процесуально оформлює результати огляду. Експертові слідчий доручає, виявляти, фіксувати та вилучати сліди на місці злочину, речі, мікрооб'єкти із застосуванням пошукової та іншої криміналістичної техніки, складати плани і схеми. Припущення щодо особи злочинця, використаних ним знарядь злочину і транспортних засобів експерт повідомляє слідчому та оперативному працівникові для їх подальшого застосування в розкритті злочину. Оперативний працівник виявляє можливих свідків злочину й опитує їх, з'ясовує можливі напрями втечі злочинця, його прикмети, переслідує його й затримує. При цьому оперативний працівник використовує можливості кінологічної служби, чергові наряди, а також джерела оперативної інформації. Розшук по "гарячих слідах" може тривати кілька днів, тобто до отримання оперативним працівником інформації про можливе місцеперебування злочинця. Якщо злочинця не встановлено й не затримано, розшук по "гарячих слідах" завершується.Так, право слідчого давати доручення та вказівки органам дізнання щодо виконання оперативно-розшукових та слідчих дій і вимагати від цих органів допомоги у виконанні окремих слідчих дій визначається чинним КПК України, зокрема ч. 3 ст. 114 (Повноваження слідчого). У ст. 118 (Окремі доручення) КПК України визначається, що слідчий має право доручити виконання окремих слідчих дій в інших слідчих районах відповідному органу дізнання, який зобов'язаний у 10-денний строк виконати їх. У ст. 103 (Повноваження органів дізнання) КПК України передбачається, що на органи дізнання покладається вжиття оперативно-розшукових заходів з метою виявлення ознак злочину і осіб, які його вчинили.

45.Основні тактичні положення взаємодії слідчого й оперативно-розшукових органів.

Під час розслідування більш складних справ взаємодія складається, як правило, з трьох етапів. Перший етап розпочинається з виїзду на місце події і триває до завершення розшуку злочинця по "гарячих слідах". На цьому етапі слідчий взаємодіє з оперативниками та експертами з метою якнайповнішого вивчення обстановки на місці події, виявлення, фіксації та вилучення речових доказів, отримання вихідної інформації про особу злочинця та переслідування його по "гарячих слідах".

На другому етапі слідчий, оперативний працівник і експерт-кри-міналіст разом аналізують отримані на першому етапі дані про подію злочину та можливих його учасників на підставі отриманої кожним із них інформації. На основі такого обміну інформацією розроблюються та висуваються слідчі версії, узгоджуються заходи для їх перевірки, визначаються конкретні виконавці та розроблюється узгоджений план розслідування справи.

Другий етап завершується встановленням особи злочинця. Завдання третього етапу — отримати докази, що підтверджують або спростовують підозру у вчиненні злочину, встановити всіх учасників злочину, виявити і вилучити викрадене майно, забезпечити можливу конфіскацію майна особи, яка вчинила злочин, отримати додаткові докази, з'ясувати причини та умови вчинення злочину. Усі ці завдання слідчий, експерт і оперативний працівник розв'язують разом.