Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Крим нал стика ( спит) (Автосохраненный).docx
Скачиваний:
5
Добавлен:
12.08.2019
Размер:
278.35 Кб
Скачать

251. Основні та додаткові засоби та способи фіксації результатів слідчого експер.

Хід та результати слідчого екседр. можуть фіксуватися різними способами: протоколюванням, кінозйомкою, звукозаписом, фотозйомкою, відеозаписом тощо. Однак головним засобом фіксації є протокол.

Якщо на результати дослідів суттєвий вплив можуть спра­вити розташування ділянок місцевості і приміщень, становище учасників експерименту, місцезнаходження окремих предметів, їх розміри, форма тощо, рекомендується складати плани і схе­ми, які дозволять найбільш точно зафіксувати вказані обстави­ни. Важливо, щоб у планах і схемах відповідно до реальної обстановки та пояснень особи, чиї показання перевіряються, були точно відображені маршрут руху учасників слідчої дії, розташування предметів, орієнтирів та інших об'єктів (місць, де знаходились знаряддя і сліди злочину, труп, заховані речі, тощо).

Для фіксації результатів відтворення обстановки і обста­вин події широко застосовуються судова фотографія, кінозй­омка, звуко- і відеозапис. Так, за допомогою орієнтуючої, оглядової, вузлової, а іноді і детальної фотозйомок фіксується маршрут пересування до місця проведення даної слідчої дії, фотографуються предмети і збережені на місці сліди, а також окремі дії особи, чиї показання перевіряються. Кожний фотознімок повинен бути забезпечений порядковим номером і коротким поясненням.

Кіно- і відеозйомка мають певні переваги перед фотографуванням. Вони дозволяють зафіксувати всі дії обвинуваченого чи свідка в динаміці, послідовність цих дій, ініціативу обвинуваченого у показі та розповіді під час відтворення обстановки і обставин події.

252. Оцінка результатів слідч.Експерем.

Оцінка результатів слідчого експерименту має практичне зна­чення для використання їх у доказуванні. Якщо встановлена мож­ливість вчинення певної дії, то це не означає, що вона обов'язково мала місце в дійсності. Якщо буде встановлено, що з місця знаход­ження свідка можна чути крики жертви про допомогу, то це не озна­чає, що свідок дійсно їх чув (він мав можливість чути, оскільки там знаходився, якщо в нього нормальний слух). Таким чином, при позитивних результатах слідчого експерименту прямий зв'язок з подією, що перевіряється, не встановлюється.

Негативний результат експерименту свідчить про відсутність зв'язку між відтвореною обстановкою і подією, що перевіряється. У даних умовах подія, що перевіряється, відбутися не може, отже, її не було взагалі. Тому при встановленні факту неможливості сприй­мати в даних умовах певну подію, вона оцінюється як доказ того, що свідок сумлінно помиляється або говорить неправду, коли стверджує, що безпосередньо сприймав подію.

253. Поняття відтворення обстановки, обставин події.

Відтворення обстановки і обставин місця події – це слідча дія , пов'язана з перевіркою показань щодо скоєного правопорушення на місці події. Передбачена Кримінально-процесуальним кодексом України (ст. 194). Провадиться з метою перевірки та уточнення результатів допиту свідка, потерпілого, підозрюваного або обвинуваченого чи даних, одержаних при провадженні огляду та ін. слідчих дій. При цьому слідчий виїжджає на місце події і в присутності понятих (а в разі необхідності з участю спеціаліста), свідка і підозрюваного або обвинуваченого відтворює обстановку та умови, за яких ті чи ін. правопорушення могли відбуватися насправді.