Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЛР№1.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
13.08.2019
Размер:
169.98 Кб
Скачать

Призначення й опис аспираціонного психрометра мв-4м.

Психрометр аспіраціонний великої моделі служить для виміру вологості й температури повітря в стаціонарних і похідних умовах.

Принцип дії психрометра заснований на різниці показань сухого й змоченого термометрів залежно від вологості навколишнього повітря.

Прилад складається з 2- х однакових ртутних термометрів, закріплених у спеціальній оправі, що має заводний механізм із вентилятором, що простягають повітря близько резервуарів термометрів.

Резервуари термометрів поміщені в подвійний трубчастий захист із повітряним зазором між трубками. Подвійний трубчастий захист охороняє резервуари термометрів від нагрівання сонцем, для чого зовнішня поверхня трубок ретельно полірується й нікелюється. Самі трубки ізольовані між собою ізоляційними кільцями.

Трубки з'єднані із пластмасовим провідником повітропровідної трубки, на верхньому кінці якої укріплена аспіраційна голівка. Аспіраційна голівка складається із заводного механізму й вентилятора, закритих ковпаків.

Пружина заводного механізму заводиться ключем.

Термометри захищені з боків від механічних пошкоджень металевими пластинками.

Перед роботою резервуар правого термометра обертається батистом в один шар і змочується дистильованою водою за допомогою гумовою грушею з піпеткою.

Для підвішування приладу є стрижень, один кінець якого кінчається гвинтовою нарізкою, а іншої  гачком із прорізом. Стрижень угвинчується по горизонтально в дерев'яний стовп і на нього навішують прилад.

До приладу додається щиток для захисту вентилятора від сильного вітру.

Психрометр із приналежностями укладається у футляр.

Прилад працює в такий спосіб. Обертанням вентилятора в прилад всмоктується повітря, яке, обтікаючи резервуари термометрів, проходить по повітропровідній трубці до вентилятора й викидається їм назовні через прорізи. Завдяки протіканню потоку повітря навколо резервуарів термометрів сухий термометр буде показувати температуру цього потоку, а показання змоченого термометра буде менше, він буде прохолоджуватися в наслідку випаровування води з поверхні батисту, що облягає резервуар.

Вологість повітря визначається за показниками сухого й змоченого термометрів по спеціальним психрометричним таблицям або психрометричному графіку, а температура повітря  за показниками сухого термометра.

Примітка: Швидкість повітряного потоку в резервуарів термометрів впливає на точність показань приладу, тому заводний механізм аспіраціонної голівки повинен утримуватися в порядку й працювати з однаковою швидкістю.