Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Кваліфікаційна Біжко.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
13.08.2019
Размер:
85.5 Кб
Скачать

1.1.Створення таблиць.

Текстовий документ Microsoft Word володіє дивовижно гнучкими і потужними засобами створення таблиць як для друкованих. Так і для електронних документів.

Є три основні засоби створення таблиць.

Давайте запишемо:

? Кнопка Добавить таблицу на панелі інструментів Стандартная.

? Діалогове вікно Вставка таблицы (Таблица – Добавить - Таблица)

? Метод побудови таблиць Таблицы и границы (Таблица – Нарисовать таблицу).

? Кнопку Добавить таблицу використовують для створення простих таблиць невеликого розміру. Створювані таким чином таблиці можна в подальшому розвивати, по мірі необхідності збільшуючи в них кількість стрічок та стовпців командами меню Таблица – Добавить.

Команду Таблица – Добавить – Таблица використовують для створення більш складних таблиць. Вона відкриває діалогове вікно Вставка таблиці. Ось погляньте на екран, і ви побачите це вікно.

В цьому вікні Вставка таблицы, задають число стовпців та стрічок, а також ширину стовпців.

Якщо замість конкретного розміру задати параметр Авто, то ввімкнеться режим Автоподбор завдяки якому стовпці можуть класично формуватися у співвідношенні з існуючим змістом. Режим авто підбору задають так:

? Постоянная ширина – загальна ширина таблиці рівна ширині поля набору документа, а ширина кожного стовпця постійна і залежить від кількості стовпців (режим зручний для створення друкованих документів).

? По содержимому ¬– ширина кожного стовпця пропорційна об’єму даних, що містяться в ньому, (режим зручний при створенні електронних документів, які поширюються в форматі текстового процесора).

? По ширине окна – спеціальний режим для таблиць, які розміщуються на Web – сторінках (кінцеве форматування таблиці відбувається не в момент її створення, а під час демонстрації).

Таблиці складної структури зручніше створювати методом “малювання”. Необхідні для цього елементи управління розміщені на панелі інструментів Таблицы и границы (відкривається командою Таблица – Нарисовать таблицу). Ось погляньте на екрані це вікно:

1.2.Редагування таблиць.

Говорячи про редагування таблиць, ми маємо на увазі не редагування їх змісту, а тільки редагування їх структури. Фактично редагування структури таблиць зводиться до слідуючи операцій. Давайте запишемо в зошиті:

? Добавлення заданої кількості стрічок

? Добавлення заданої кількості стовпців

? Видалення виділених комірок

? Злиття виділених комірок

? Розбиття виділених комірок

Комбінуючи вищесказані операції, можна на базі таблиць з простотою структурою створювати таблиці, які мають складну структуру. Засоби для виконання цих операцій знаходяться в меню Таблица, або доступні через контекстне меню виділених об’єктів.

1.3.Форматування таблиць.

При роботі з таблицями слід розрізняти форматування таблиць і форматування змісту. В першому випадку відбувається управління розмірами структурних елементів таблиці (комірок, стрічок, стовпців і т.д.), а в другому випадку – управління розміщенням змісту комірок.

Форматування таблиці можна виконати в командному або інтерактивному режимі. В командному режимі для цієї мети використовують діалогове вікно Свойства таблицы.

Його можна відкривати із контекстного меню таблиці, якщо клацнути в її рамках правою клавішею миші. Елементи управління вкладок діалогового вікна Свойства таблицы дозволяють:

? Задати метод вирівнювання таблиці відносно сторінки документа (Таблица – Свойства таблицы – Таблица - Выравнение).

? Задати метод взаємодії таблиці з текстом навколо неї. (Таблица – Свойства таблицы – Таблица -Обтекание).

? Визначити чи переобрати варіант оформлення внутрішніх і зовнішніх рамок таблиці, а також настроїти характер оформлення комірок (Таблица – Свойства таблицы – Таблица – Границы и заливка).

? Задати розміри внутрішніх полів в комірках і інтервали між комірками (Таблица – Свойства таблицы – Таблица - Параметры).

? Визначити параметри поточного стовпця або виділених стовпців (Таблица – Свойства таблицы – Столбец).

? Назначити параметри поточної комірки чи виділених комірок (Таблица – Свойства таблицы – Ячейка).

В інтерактивному режимі таблицю фор матують за допомогою маркерів, які з’являються при наведені вказівника миші на таблицю чи її елементи.

Введення і форматування змісту таблиці.

Виділення потрібної комірки для вводу тексту виконують за допомогою миші. Окрему комірку виділяють потрійним клацанням лівої кнопки миші. Переміщення між комірками виконується клавішею Tab (до наступної комірки), або комбінацією Shift +Tab (до попередньої комірки). Також можна для переміщення по комірках використовувати клавіші управління курсором.

Всі команди форматування тексту відносяться до виділеного елемента. Групи комірок виділяють методом протягування миші. Більшість команд, зв’язаних з форматуванням таблиці і об’єктів що в них знаходяться, можна виконати за допомогою панелі інструментів Форматирование.