Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
110210.rtf
Скачиваний:
5
Добавлен:
13.08.2019
Размер:
421.44 Кб
Скачать

1.3 Управління грошовими потоками в обліковій системі підприємства

Етапи управління грошовими потоками підприємства:

1) Забезпечення повного та достовірного обліку грошових потоків підприємства і формування необхідної звітності;

2) Аналіз грошових потоків підприємства у попередньому періоді;

3) Оптимізація грошових потоків підприємства;

4) Планування грошових потоків підприємства в розрізі різних їх видів;

5) Забезпечення ефективного контролю грошових потоків підприємства.

В умовах розвитку ринкових відносин та посилення конкуренції між господарюючими суб’єктами в фінансовому менеджменті дедалі більшу роль починають відігравати показники грошових потоків, що витісняють традиційні підходи управління на основі показників прибутку. Показники грошових потоків швидше і надійніше реагують на розвиток кризових явищ в господарському механізмі та не залежать від умовностей облікової політики підприємства. Професійне управління грошовими потоками базується на ефективній системі управлінського обліку та є запорукою високої платоспроможності та фінансової стійкості підприємства.

Проблеми управлінського обліку грошових потоків знайшли широке відображення в працях таких закордонних вчених як Брігхем Ю.Ф., Ерхардт М.С. , Друрі К., Колласс Б. Вони зосереджують свою увагу на проблемах деталізації доходів, витрат та інвестицій за підрозділами та напрямками діяльності підприємства, розглядаючи грошові потоки як наслідок тих чи інших господарських операцій. Вітчизнаня науковці Голов С.Ф., Лігоненко Л.О., Савчук В.П. розвивають ідеї своїх західних колег щодо обліку грошових потоків за центрами фінансової відповідальності, адаптуючи їх до ососбливостей національної системи бухгалтерського обліку.

Незважаючи на високу увагу закордонних та вітчизняних науковців до порушеного питання, на сьогоднішній день невирішеною залишається проблема обліку грошових потоків в розрізі підрозділів, що несуть безпосередню відповідальність за надходження та витрачання грошових коштів. Традиційна система управлінського обліку ґрунтується на поділі підприємства на центри доходів, витрат, прибутку та інвестицій. Такий підхід невиправданий, оскільки передбачає відповідальність за нарахування доходів і витрат, в той час як надходження та витрачання грошових коштів залишається неконтрольованим. Одні центри можуть відповідати за формування доходів і витрат, а інші – за надходження та витрачання грошових коштів внаслідок отримання доходів чи здійснення витрат.

Для забезпечення досягнення вказаної мети доцільно організувати управлінський облік грошових потоків в розрізі наступних видів центрів відповідальності: центр формування вхідного грошового потоку, центр формування вихідного грошового потоку, центр формування чистого грошового потоку, центр планування і контролю грошових потоків.

Центр формування вхідного грошового потоку – структурний підрозділ, результатом діяльності якого є надходження грошових коштів на підприємство. Керівництво даного центру відповідає за розміри грошових надходжень та джерела їх утворення. Прикладом такого центру може бути відділ збуту підприємства, керівництво якого відповідає за ефективну реалізацію продукції покупцям і надходження виручки від них.

Центр формування чистого грошового потоку – підрозділ підприємства, керівництво якого відповідає за формування як вхідного, так і вихідного грошових потоків. Чистий грошовий потік - це різниця між надходженнями та витрачаннями коштів в межах центру відповідальності. Чистий грошовий потік може бути додатнім (у випадку переважання надходження грошових коштів над їх витрачанням) та від’ємним (у випадку переважання витрачання грошових коштів над їх надходженнями). Найбільшим інтегрованим центром чистого грошового потоку є підприємство в цілому, вище керівництво якого відповідає за формування позитивного грошового потоку в інтересах акціонерів.

Центр планування і контролю грошових потоків - підрозділ підприємства, основним завданням якого є планування, аналіз та контроль всіх грошових потоків підприємства. До таких підрозділів зазвичай належать планово-економічний, фінансовий відділи та, частково, бухгалтерія. Названі підрозділи є також центрами формування від’ємного грошового потоку, спрямованого на їх утримання. Проте, зважаючи на важливість планування, обліку, аналізу та контролю грошових потоків, доцільно виділити перелічені підрозділи в окрему групу центрів відповідальності.

Вся система управління грошовими потоками підприємства поділяється на центри стратегічного та оперативного управління. Підприємство в цілому є центром формування чистого грошового потоку. Вище керівництво підприємством та його грошовими потоками здійснюють власники, що делегують свої повноваження Раді директорів та Генеральному директору. Останні відповідають за формування чистого грошового потоку, достатнього для забезпечення поточної діяльності, розвитку підприємства та виплати дивідендів власникам. Відповідно до затвердженої власниками стратегії розвитку підприємства, Рада директорів здійснює управління стратегічними грошовими потоками, тобто є центром формування стратегічного чистого грошового потоку. Стратегічний чистий грошовий потік включає надходження та витрачання грошових коштів, що виникають як в процесі інвестування розвитку підприємства, так і в процесі основної виробничо-комерційної діяльності підприємства.

Управління грошовими потоками, спрямованими на розвиток підприємства, передбачає виділення окремого центру відповідальності за формування чистого грошового потоку. Очолювати такий центр може директор з розвитку та інновацій. Він відповідальний за всі грошові потоки, що виникають в процесі розширення матеріально-технічної бази, вдосконалення продукції, розвитку персоналу та дослідження ринків діяльності підприємства. Також, з метою ефективного управління стратегічними проектами щодо розвитку підприємства, на центр формування чистого грошового потоку, пов’язаного з розвитком підприємства, може бути покладена відповідальність за організацію та контроль фінансування своєї діяльності. В межах вказаного центру виділяються підпорядковані йому центри, що відповідають за окремі напрямки розвитку підприємства.

Центри формування чистого грошового потоку внаслідок розширення матеріально-технічної бази відповідають за витрачання та надходження грошових коштів в процесі оновлення парку основних засобів підприємства. До них належать конструкторський відділ, відділ НТР та інновацій. Їх діяльність пов’язана з витрачанням коштів на розробку та пошук нових прогресивних технологій, модернізацію та ремонт існуючого обладнання. Дані підрозділи можуть бути відповідальними за реалізацію необоротних активів, авторських прав на конструкторські розробки тощо.

Відповідальність за формування чистого грошового потоку в результаті вдосконалення продукції підприємства може бути покладена на дослідну лабораторію, відділ НТР та інновацій, також відділ контролю за якістю продукції.

Кожен з цих підрозділів відповідає за витрачання грошових коштів в процесі розробки нових видів продукції та вдосконалення існуючих. Надходження від реалізації результатів досліджень та авторських прав на ноу-хау також контролюються вказаними центрами.

Маркетинговий відділ підприємства відповідає за витрачання грошових коштів на дослідження ринків діяльності підприємства: товарних, сировинних, ринків трудових ресурсів тощо.

Витрачання грошових коштів у процесі розвитку персоналу підприємства здійснюється відділом кадрів. Він витрачає кошти на підготовку та перепідготовку фахівців, організацію різноманітних тренінгів тощо. Також до даного типу центрів формування вихідного грошового потоку можна віднести профспілковий комітет підприємства та об’єкти соціальної інфраструктури, що відповідають за витрачання грошових коштів на оздоровлення та відпочинок працівників підприємства.

Організація і контроль фінансування розвитку підприємства здійснюється планово-економічним та фінансовим відділами підприємства. Проте таке фінансування має узгоджуватись з директором з розвитку та інновацій, оскільки він несе відповідальність за всі грошові потоки, що виникають в процесі розвитку підприємства. Працівники планово-економічного та фінансового відділів, що зайняті фінансуванням розвитку підприємства лінійно підпорядковані директору з розвитку та інновацій, а функціонально – керівникам відповідних економічних служб.

Таким чином, центр формування стратегічного чистого грошового потоку включає чотири центри, що відповідають за окремі напрямки розвитку підприємства, та фінансування розвитку підприємства. По перших чотирьох центрах витрачання грошових коштів значно переважатиме їх надходження, адже стратегічні вкладення принесуть віддачу лише з плином часу через підвищення ефективності основної виробничо-господарської діяльності. Тому оцінку ефективності центрів формування стратегічних грошових потоків необхідно здійснювати, виходячи з прогнозування додаткових позитивних грошових потоків у довгостроковому періоді. Для цього можна використати метод оцінки терміну окупності здійснених стратегічних вкладень, або метод чистої приведеної вартості чистих грошових потоків (NPV), що виникнуть в результаті інвестицій. В короткостроковому періоді стратегічні витрати мають фінансуватися за рахунок прибутку від основної діяльності та за рахунок довгострокового позикового капіталу.

Відповідальність за інші стратегічні грошові потоки, спрямовані на підтримання авторитету і зв’язків підприємства з зовнішнім середовищем, лежить на вищому керівництві підприємства. Тому центр відповідальності за формування інших стратегічних чистих грошових потоків – це дирекція підприємства.

Центр формування чистого грошового потоку від основної діяльності включає всі надходження та витрачання грошових коштів внаслідок здійснення підприємством основної виробничої і комерційної діяльності. Очолювати такий цент має генеральний директор, оскільки саме на ньому лежить відповідальність за всю фінансово-господарську діяльність підприємства. Центр формування чистого грошового потоку від основної діяльності повинен забезпечувати достатній позитивний грошовий потік для фінансування розвитку підприємства та виплати дивідендів власникам. Він є основним генератором грошових коштів на підприємстві і містить у своєму складі цілий ряд підпорядкованих центрів формування грошових потоків.

Центр формування вихідного грошового потоку, спрямованого на виробництво продукції, відповідає за витрачання грошових коштів, що здійснюються виробничими підрозділами підприємства. Такий центр відповідальності очолюється директором з виробництва, в підпорядкуванні якого перебувають всі служби, що мають певне відношення до виробництва. У складі центру можна виділити два види підпорядкованих центрів: центри формування від’ємного грошового потоку в процесі матеріального забезпечення виробництва та центри формування передільних від’ємних грошових потоків. До першої групи відносяться відділ матеріально-технічного забезпечення, транспортний відділ та інші підрозділи, що забезпечують виробничий процес сировинними ресурсами. До другої групи належать основні та допоміжні виробничі підрозділи, витрати яких формують собівартість виробленої продукції.

Під контролем центру формування чистого грошового потоку від реалізації продукції, перебувають всі надходження та витрачання грошових коштів, що виникають внаслідок реалізації готової продукції підприємства. Такий центр відповідальності очолюється комерційним директором підприємства і включає підпорядковані йому центри формування вхідних та вихідних грошових потоків від реалізації продукції. Відділ збуту, транспортний відділ, складське господарство – центри відповідальності за формування вихідного грошового потоку, що виникає в процесі реалізації продукції.

Відповідальність за формування вихідних грошових потоків, спрямованих на утримання управлінського апарату підприємства покладена на такі підрозділи: дирекція підприємства, бухгалтерія, фінансовий відділ, планово-економічний відділ, юридичний відділ, відділ кадрів, адміністративно-господарський відділ тощо. Керівник кожного з них несе відповідальність за ефективне і цільове використання коштів у процесі функціонування таких підрозділів. Загальне керівництво вказаними підрозділами здійснює генеральний директор підприємства.

Відповідальність за фінансування основної виробничо-комерційної діяльності покладена на планово-економічний та фінансовий відділи підприємства. Вини утворюють центри, що контролюють залучення коштів власників та кредиторів підприємства, відповідають за повернення вкладених коштів та виплату винагороди за користування капіталом.

Важливість грошових потоків для забезпечення ефективної і безперебійної діяльності підприємства, його фінансової стійкості та платоспроможності обумовлює необхідність виділення центрів планування і контролю грошових потоків підприємства. Такими центрами є планово-економічний та фінансовий відділи підприємства. Окрім контролю за витратами коштів на власне утримання, вони здійснюють планування, узгодження та контроль ефективності всіх грошових потоків підприємства. Планування грошових потоків здійснюється шляхом реалізації на підприємствах системи бюджетування. Кожен центр відповідальності складає власний бюджет, в якому плануються й обґрунтовуються всі грошові потоки. Локальні бюджети узгоджуються між собою і об’єднуються в зведений бюджет підприємства планово-економічним відділом, що визначає планові показники діяльності кожного підрозділу та підприємства в цілому. По завершенні планового періоду планово-економічний відділ здійснює аналіз виконання бюджету, готує відповідні висновки й рекомендації вищому керівництву для прийняття відповідних управлінських рішень. Фінансовий відділ здійснює оперативний контроль за виконанням бюджету, за своєчасністю погашення кредиторської та дебіторської заборгованостей підприємства.

Таким чином, надійна система управлінського обліку грошових потоків є необхідною передумовою ефективного управління. Вона має базуватися на спільній з системою фінансового обліку базі даних, проте забезпечувати менеджмент релевантною для прийняття ефективних управлінських рішень інформацією. Управлінський облік грошових потоків повинен вестися в розрізі центрів відповідальності за формування грошових потоків. Такий підхід забезпечить ефективне управління грошовими потоками та підвищить мотивацію кожного господарського підрозділу в процесі досягнення цілей підприємства.

РОЗДІЛ 2 Практична частина

управлінський облік грошовий

Підприємство “Компас”, працюючи з нормальною потужністю має основні показники витрат, які відображені у таблиці . Для калькуляції собівартості одиниці продукції слід скласти кошторис видатків на утримання і експлуатацію машин і обладнання та кошторис інших загальновиробничих витрат.

Розрахунок сумарних витрат на основну зарплату виробничих робітників щодо виготовлення продукції (Зо) здійснюється за формулою(1):

Зо = Зоа Nа + Зоб Nб (1), де

Зоа ; Зоб - основна зарплата виробничих робітників на виготовлення річної програми випуску виробів А і Б;

Nа і Nб - виробнича програма виробів А і Б. Суми обов'язкових відрахувань, що відносяться на витрати виробництва, в позабюджетні спеціальні фонди розраховуються відповідно до чинного законодавства.

Розподіл непрямих витрат між виробами А і Б здійснюється найпоширенішим методом -пропорційно до основної зарплати виробничих робітників. Для цього встановлюється процентне відношення Вут сум непрямих витрат за видами ∑Рут до сумарної основної заробітної плати виробничих робітників всього цеху на виготовлення продукції (Зо). Розрахунок здійснюють за формулою:

Вут = ∑Рут : Зо • 100 (2), де

Непрямі витрати на одиницю виробів А і Б (додаток 8) визначають пропорційно до основної заробітної плати виробничих робітників за формулою:

Рут.а = Вут • Зоа : 100 (3), де

Зоа - основна зарплата виробничих робітників на одиницю виробу А. Аналогічно визначають непрямі витрати на одиницю виробу Б.

Розрахункові дані заносять у форму і складають калькуляцію собівартості виробів А і Б.

На основі розрахункових даних треба:

а/ скласти кошториси виробничих накладних витрат за статтями калькуляції та економічними елементами;

б/ прокалькулювати собівартість одиниці виробу;

в/ проаналізувати структуру витрат, виділивши змінні та постійні витрати*** (a1,а2,в1,в2), записати формулу функції витрат для кожного продукту за методом аналізу рахунків; г/ спрогнозувати загальну величину витрат підприємства, якщо фактично запущено у виробництво продукції А - 800 одиниць, а В - 1000 одиниць;

д/ здійснити розподіл загальновиробничих витрат згідно П(С)БО 16 “Витрати”, якщо фактичною потужністю підприємства протягом звітного періоду є випуск продукції А –800 одиниць, а Б - 1000 одиниць. Причому фактичні загальновиробничі витрати при цьому становлять для продукції А і для продукції Б - по 110000 грн на кожну. Зробіть висновки щодо появи недорозподілених чи зайворозподілених витрат і запропонуйте методи їх списання;

е/ відобразити всі можливі операції бухгалтерськими записами в журналі реєстрації господарських операцій.

*** При розподілі витрат на змінну і постійну складові, слід враховувати, що у додатку 6, додатку 7, додатку 8 - введено для цього додаткові порожні рядки. Окрім цього, розподіл усіх невиробничих витрат на змінні і постійні здійснюється за співвідношенням 50% і 50% .

Висновки

За результатами дослідження, присвяченого організаційно-методологічним аспектам управлінського грошових потоків сформулюємо головні висновки.

Грошовий потік підприємства - це сукупність розподілених у часі надходжень і виплат коштів, які генеруються його господарською діяльністю. Значення ефективного управління грошовими потоками підприємства визначається такими обставинами:

• грошові потоки забезпечують господарську діяльність в усіх ЇЇ аспектах;

• розвиток підприємства і його фінансова стійкість визначаються тим, наскільки синхронізовані між собою в обсягах і часі грошові потоки;

• раціональні грошові потоки допомагають забезпечити ритмічність операційної діяльності;

• при ефективному управлінні грошовими потоками зменшується потреба залучення капіталу;

• при оптимізації грошових потоків прискорюється оборотність оборотного капіталу підприємств;

• активні форми управління грошовими потоками дає змогу підвищити прибутковість операцій пов'язаних з рухом грошових коштів та знизити ризик неплатоспроможності підприємства.

Управління грошовими потоками ґрунтується на принципах: інформаційної достовірності, збалансованості, ефективності та ліквідності. Принцип інформаційної достовірності передбачає створення необхідної та достатньої інформаційної бази за міжнародними стандартами. В Україні цьому найбільше відповідає "Звіт про рух грошових коштів", складений за вимогами П(С)БО-4. Принцип збалансованості передбачає оптимізацію грошових потоків за видами, обсягами, часовими інтервалами та іншими суттєвими характеристиками. Принцип ефективності передбачає мобілізацію тимчасово вільних коштів через фінансові інвестиції. Принцип ліквідності передбачає синхронізацію позитивного та негативного грошового потоків за всіма часовими інтервалами.

В умовах розвитку ринкових відносин та посилення конкуренції між господарюючими суб’єктами в фінансовому менеджменті дедалі більшу роль починають відігравати показники грошових потоків, що витісняють традиційні підходи управління на основі показників прибутку. Професійне управління грошовими потоками базується на ефективній системі управлінського обліку та є запорукою високої платоспроможності та фінансової стійкості підприємства.

Етапи управління грошовими потоками підприємства:

1) Забезпечення повного та достовірного обліку грошових потоків підприємства і формування необхідної звітності;

2) Аналіз грошових потоків підприємства у попередньому періоді;

3) Оптимізація грошових потоків підприємства;

4) Планування грошових потоків підприємства в розрізі різних їх видів;

5) Забезпечення ефективного контролю грошових потоків підприємства.

Список використаних джерел література

  1. Методичні рекомендації з формування собівартості продукції (робіт, послуг) у промисловості, затверджені наказом Міністерства промислової політики України від 09.07.2007 року № 373.

  2. План рахунків бухгалтерського обліку активів, капіталу, зобов'язань і господарських операцій підприємств і організацій, Мінфін України від 30.11.99р. № 751/4044.

  3. Інструкція про застосування Плану рахунків бухгалтерського обліку активів, капіталу, зобов'язань і господарських операцій підприємств і організацій", Мінфін України від ЗО. 11.99р. № 291.

  4. П(С)БО №3 «Звіт про фінансові результати»;

  5. П(С)БО№ Іб "Витрати";

  6. П(С)БО №15 "Дохід";

  7. Закон України "Про оподаткування прибутку підприємств" від 22 травня 1997 року № 283/97 ВР зі змінами та доповненнями.

  8. Международные стандарти бухгалтерского учета. // 1994.

  9. Аксененко А.Ф., Бобижонов М.С. ,Паримбаев Ж.Ж. "Управленческий учет на промьішленньїх предприятиях в условиях формирования рыночных отношений ". -М.:ООО "Нонпарель", 1994.

  10. Андреева Л.Ф. Реформирование системьі учета затрат на предприятии . -Донецк :,1998 .

  11. Андреева Л.Ф. Формирование себестоимости в условиях рьшочной зкономики : учетньїй аспект .Донецк :НАН.1998.

  12. Безруких П.С. Состав й учет издержек производства й обращения. М.,1996.

  13. Бородкін О.Р. Внутрішньогосподарський (управлінський) облік: концепція і організація // Бухгалтерський облік і аудит. - 2001. - М 2. - с.45-53.

  14. Бутинець Ф.Ф. та інші. Бухгалтерський управлінський облік. Навчальний посібник для студентів. - Житомир: Ж1Т1, 2000. -448с.

  15. Вахрушина М.А. Бухгалтерский управленческий учет : учебное пособие ./ВЗФЗИ.-М.:3 "Финстатинформ", 1999 .-359ст.

  16. Гарасим П.М. та інші. Управлінський облік на підприємстві: Методика ведення. -Тернопіль, 2001.-270с.

  17. Гнилицька Л.Д. Проблеми впровадження управлінського обліку на підприємствах / Бухгалтерський облік і аудит. - 2001. - №9. - с.39-41.

  18. Голов С.Ф., Єфіменко В.І. Фінансовий та управлінський облік, К., 1996.

  19. Голов С.Ф. Управлінський облік : Підручник для студ. ВУЗів за спец. „Облік і аудит",-К.: Лібра, 2003-703с.: рис.,табл.

  20. Друри К. Введение в управленческий учет. // М. ,1994.

  21. Ивашкевич В.Б. Проблемы учета й калькулирования себестоимости продукции .-М.:Финансы ,1996.

  22. Калькуляция себестоимости продукции в промышленности: учебное пособие. М.,1997.

  23. Карпова Т.П. Управленческий учет., М.,1998.

  24. Касьянова Г.Ю.,Колесников С.Н. Управленческий учет по формуле «три в одном».Издательско-консультационная компания «Статус-Кво97», 1999.-328 с.

  25. Кондратова И.Г. Основи управленческого учета. М., 1998.

  26. Ластовецкий В.Е. Учет затрат по факторам производства й центрам ответственности .- Финансы й статистика, 1988.

  27. Лень В.С. Управлінський облік : Навчальний посібник. - Чернігів: ЧДТУ, 2002.-153с.

  28. Нападовська Л.В. Управлінський облік. Дніпрпетровськ, 2000

  29. Нидлз Б., Андерсон X., Колдузл Д. Принципи бухгалтерского учета / Пер. с англ. / Под ред. Я.В. Соколова , М., 1993.

  30. Николаева С.А. Особенности учета затрат в условиях рынка: система "директ-костинг", М., 1993.

  31. Николаева С.А. Принципи формирования й калькулирования себестоимости., М., 1997.

  32. Николаева О.Е., Шишкова Т.В. Управленческий учет. М., 1997.

  33. Палий В.Ф. Основи калькулирования. М., 1987.

  34. Палий В.Р.Управленческий учет-М.: ИНФРА-МД997.-480с.

  35. Пушкар М.С. Управлінський облік. - Тернопіль : Поліграфіст ЛТД, 1995. - 164с.

  36. Район Б.Стратегический учет для руководителей .- М.:ЮТИНИ. 1999.

  37. Сопко В.В., Патриков А.Н. Учет затрат й калькулирование себестоимости продукции в промьішленности. -К.:Техника,1988 .

  38. Стуков С.А. Система производственного учета й контроля., М., 1988.

  39. Ткач В.Й., Ткач М.В. Международные системи бухгалтерского учета. М.,1993.

  40. Ткач В.Й., Ткач М.В. Управленческий учет: международньш опьіт. М.,1994.

  41. Управленческий учет: учебное пособие/ под редакцией А.Д.Шеремета., М.,1999.

  42. Хонгрен Ч.Т., Форстер Дж. Бухгалтерский учет: управленческий аспект. М.,1995.

  43. Яругова А. Управленческий учет: опыт зкономически развитых стран./Пер. с польского /, М., 1991.

  44. Все про бухгалтерський облік. Професійна бухгалтерська газета.

Размещено на Allbest.ru

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]