Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
NMP_Mizhnarodna_ekonomika.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
14.08.2019
Размер:
755.2 Кб
Скачать

Тема 4, 5, 6. Світовий фінансовий ринок Прямі інвестиції та міжнародне співробітництво Міжнародний кредит

Кількість годин: 2

Кількість балів: 2, з них 1 бал студент отримує за доповідь на семінарі; 1 бал – за активну участь у дискусіях та розв’язання задач.

Мета заняття: з’ясувати сутність та закріпити методику аналізу форм руху міжнародного капіталу у світі і в Україні.

План семінарського заняття

  1. Міжнародний фінансовій ринок та його структура.

  2. Причини та форми руху міжнародного капіталу.

  3. Закордонні інвестиції як чинник економічного розвитку.

  4. Міжнародний кредит і його форми.

Методичні рекомендації

Дану тему слід розглядати крізь призму сутності міжнародного капіталу Міжнародним він стає тоді, коли виходить за межі національної економіки, і впроваджується у виробництво або сферу обігу іншої країни. Важливо з’ясувати економічний ефект прямих інвестицій як для країни що залучає інвестиції, так і для країни інвестора. Розглядаючи рух прямих інвестицій, потрібно чітко визначитися у причинах експорту та імпорту капіталу, характері використання та цілях міжнародних інвестицій. Необхідно знайти різницю між формами державного й приватного капіталу, дати їм характеристику. Розглядаючи портфельні інвестиції слід з’ясувати їх цілі, направленість та наслідки.

Необхідно розглянути та з’ясувати форми міжнародного кредитування, які використовуються Міжнародним валютним фондом (МВФ) і Міжнародним банком реконструкції та розвитку (МБРР).

Поряд з діяльністю міжнародних валютно-кредитних організацій існують міждержавні кредитні відносини у формі позичок, грантів та економічної допомоги. Чітке усвідомлення різниці між указаними формами кредитування дасть змогу охарактеризувати останні й дати відповіді на запитання семінарського заняття.

Важливо, розглядаючи принципи міжнародного кредитування, оцінити важливість принципу – цільова направленість кредиту для сучасної економічної ситуації в Україні.

Слід визначитись у тому, що сьогодні у світі не існує жодної країни, яка б не користувалась міжнародним кредитом. Одночасно, країна що бере кредити, повинна бути і кредитором. Спробуйте обґрунтувати цю ситуацію.

Аналізуючи економічну ситуацію в Україні, покажіть джерела нагромадження капіталу для покриття зовнішніх боргів. Розгляньте моделі технічного прогресу, динамічні моделі технологічних відмінностей, форми захисту і передачі технологій, програми технічного сприяння, та економічної допомоги.

Ключові терміни і поняття

Екстериторіальність — застосування урядами національного законодавства до закордонних операцій компаній своєї країни.

Інвестиції:

портфельні (portfolio investments) — вкладення капіталу в іноземні цінні папери, які не надають інвестору права реального контролю об'єкта інвестування;

прямі (direct investments) — вкладення капіталу з метою отримання довгострокового економічного інтересу в країні вкла­дення капіталу, що забезпечує контроль інвестора над об'єктом розміщення капіталу.

Інвестиційна позиція (investment position) — співвідношен­ня активів, якими володіє країна за кордоном, та активів, якими володіють іноземці в даній країні.

Капітал:

довгостроковий (long-term capital) — вкладення капіталу на термін понад 5 років;

короткостроковий (short-term capital) — вкладення капіталу на термін до 1 року;

кредитний (позичковий) — засоби, які надаються в кредит з метою отримання процентів;

офіційний (державний) (official capital) — кошти з держбю­джету, які переміщуються за кордон або приймаються з-за кор­дону за рішенням уряду, а також за рішенням міжурядових організацій;

підприємницький — це засоби, які вкладаються у виробниц­тво з метою отримання доходу. Вивезення підприємницького ка­піталу означає створення власниками капіталу підприємств на території іншої країни;

приватний (недержавний) (private capital) — це засоби при­ватних фірм чи організацій, які направляються за кордон або приймаються з-за кордону за рішенням їх керівних органів; це інвестиції капіталу, надання торгових кредитів, міжбанківське кредитування тощо.

середньостроковий (mit-term capital) — вкладення капіталу на термін від 1 до 5 років;

Компанія:

асоційована (associate) — підприємство, в якому прямий інвестор-нерезидент володіє часткою капіталу, яка менша 50 % ;

дочірня (subsidiary) — підприємство, в якому прямий інвестор-нерезидент володіє часткою капіталу, яка перевищує 50 %;

філія (branch) — підприємство, яке повністю належить пря­мому інвестору.

Країна:

базування (home country) — країна, в якій розташований го­ловний підрозділ міжнародної корпорації;

що приймає (host country) — країна, в якій міжнародна кор­порація має дочірні, асоційовані компанії або філії, створені на основі прямих інвестицій.

Кредити (loans) — фінансові активи, які виникають внаслі­док прямого позичання коштів кредитором позичальнику, в ре­зультаті якого кредитор або не отримує жодного письмового га­рантійного зобов'язання, або отримує борговий цінний папір.

Міжнародна корпорація:

багатонаціональна (БНК) (multinational corporations — MNCs) — головна компанія належить капіталу двох і більше країн, а філії також знаходяться в різних країнах;

транснаціональна (ТНК) (transnational corporations — TNCs) — головна компанія належить капіталу однієї країни, а філії роз­ташовані у багатьох країнах світу.

Міжчасова торгівля (intertemporal trade) — збільшене по­точне споживання за рахунок скорочення споживання в майбут­ньому (запозичення) або занижене поточне споживання на ко­ристь більшого споживання в майбутньому (кредитування).

Підприємство з іноземними інвестиціями (direct investment enterprice) — акціонерне або неакціонерне підприємство, в яко­му прямому інвесторові-резиденту іншої країни належить більше 10 % звичайних акцій і голосів (у акціонерному підприємстві) або їх еквівалент (в неакціонерному підприємстві).

Правило Вальраса (Walras' Law) — вартість імпорту країни дорівнює сумі вартості експорту і чистого зарубіжного продажу активів і процентів за ними.

Право входу (right of entry) — означає сукупність правил, з дотриманням яких ТНК дозволяється створювати філію на те­риторії суверенної держави.

Припинення контракту (contract termination) — означає пра­во країни, що приймає, в односторонньому порядку експропрію­вати (націоналізувати) філію ТНК за умови дотримання чинного законодавства і виплати достатньої компенсації інвестору.

Прямий інвестор (direct investor) — державні й приватні організації, фізичні та юридичні особи, а також їх об'єднання, які володіють підприємством з прямими інвестиціями за кор­доном.

Справедливий і недискримінаційний режим (fair and equitable treatment) — передбачає надання іноземним інвесторам право­вого режиму, який є таким же сприятливим, як і для національ­них інвесторів.

Торгові кредити (trade credits) — вимоги і пасиви, які виника­ють у результаті прямого надання кредиту постачальниками і

покупцями за угодами щодо товарів і послуг, та авансові пла­тежі за роботу, яка здійснюється у зв'язку з такими угодами.

Трансфертні ціни (transfer prices) — ціни, які відрізняються від ринкових; ціни внутрішньокорпораційної торгівлі між підроз­ділами, які знаходяться в різних країнах; використовуються для переказу прибутку і зменшення податків.

Цінні папери:

акціонерні (equity securities) — грошовий документ, який обер­тається на ринку і засвідчує майнове право власника щодо особи, яка випустила цей документ;

боргові (debt securities) — грошовий документ, який обертаєть­ся на ринку і засвідчує відносини позики власника документа щодо особи, яка випустила цей документ.

Інжиніринг (engineering) — надання технологічних знань, не­обхідних для придбання, монтажу і використання куплених або орендованих машин і обладнання.

Копірайт (copyright) — ексклюзивне право автора літератур­ного, аудіо- або відео твору на показ і використання своєї роботи.

Ліцензійні платежі (license fees) — винагорода ліцензіару, яку виплачує ліцензіат за використання предмета угоди.

Ліцензійні угоди (licensing agreement) — міжнародна торго­ва угода, за якою власник винаходу або технічних знань надає іншій стороні дозвіл на використання в певних межах своїх прав на технологію.

Ліцензія (license) — дозвіл, який видає власник технології (ліцензіар), захищеної або не захищеної патентом, зацікавленій

стороні (ліцензіату) на використання цієї технології протягом певного часу і за певну плату.

Ліцензія безпатентна — документ, який підтверджує право на використання "ноу-хау" без патентів на винахід.

Ліцензія виключна — ліцензія, яка передбачає монопольне право ліцензіата використовувати технологію на певній тери­торії, причому ліцензіар відмовляється від самостійного викори­стання запатентованої технології і "ноу-хау" та їх продажу на цій території.

Ліцензія невиключна — ліцензія, яка залишає ліцензіару право надавати ліцензії на певну технологію та іншим ліцензіатам на певній території.

Ліцензія патентна — документ, що підтверджує передачу права використання патенту без відповідного "ноу-хау".

Ліцензія повна — ліцензія, яка надає ліцензіату виключне право на використання патентів або "ноу-хау" протягом термі­ну дії угоди; передбачається відмова ліцензіара від самостійного використання предмета ліцензії протягом цього терміну.

Міжнародна передача технології (international technology transfer) — міждержавне переміщення науково-технічних до­сягнень на комерційній або безоплатній основі.

Ноу-хау” (know-how) — надання технічного досвіду і сек­ретів виробництва, що поєднує відомості технологічного, економіч­ного, адміністративного, фінансового характеру, використання яких забезпечить певні переваги.

Патент (patent) — свідоцтво, яке видається компетентним урядовим органом винахіднику і яке засвідчує його монопольне право на використання цього винаходу.

Патентна угода (patent agreement) — міжнародна торгова уго­да, за якою власник патенту поступається своїми правами на використання винаходу покупцеві патенту.

Паушальний платіж — зафіксований в угоді разовий платіж, не пов'язаний з часом фактичного використання ліцензії; розмір пла­тежу встановлюється заздалегідь на підставі експертних оцінок.

Роялті (royalty) — періодичні відрахування від доходу по­купця протягом періоду дії угоди, які залежать від прибутку, що отримується від комерційного використання ліцензії.

Сумісне фінансування (co-financing) — солідарна участь і відповідальність її отримувача, котрий відповідно до угоди про надання технічної допомоги повинен не тільки організаційно забезпечити її отримання, а й внести певну частку її фінансу­вання.

Технічна допомога (ТД) (technical assistance) — надання краї­нам допомоги на платній або безплатній основі у сферах техно­логії процесів, продуктів і управління.

Технічна співпраця (ТС):

багатостороння — поєднує здійснення спільних проектів ТС декількома країнами щодо однієї країни-отримувача;

двостороння — здійснюється за угодами між урядами країни-донора і країни — отримувача допомоги.

Технічний прогрес:

капіталозберігаючий (capital-saving technical progress) — прогрес, що ґрунтується на технології, яка забезпечує збільшення продуктивності праці у відносно більшому ступені, ніж капіталу;

нейтральний (neutral technical progress) — прогрес, що ґрун­тується на одночасному збільшенні продуктивності обох фак­торів виробництва — і праці, і капіталу;

працезберігаючий (labor-saving technical progress) — прогрес, що ґрунтується на технології, яка забезпечує збільшення продук­тивності капіталу у відносно більшому ступені, ніж праці.

Технологія (technology) — наукові методи досягнення прак­тичних цілей.

Товарна марка (trademark) — символ певної організації, який використовується для індивідуалізації виробника товару і не може бути використаний іншими організаціями без офіційного дозволу власника.

Участь у власності — передача ліцензіатом ліцензіару част­ки акцій своїх підприємств як платежу за надану ліцензію.

Участь у прибутку — відрахування на користь ліцензіара частки прибутку, що отримує ліцензіат від комерційного викори­стання предмета ліцензії.

Цикл життя товару — товар проходить 5 стадій: 1-ша стадія нового продукту; 2-га стадія зростання продукту; 3-тя стадія зрілості товару; 4-та стадія падіння виробництва; 5-та стадія припинення внутрішнього виробництва товару.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]