Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лабораторна робота №14.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
14.08.2019
Размер:
64 Кб
Скачать

Завдання для самостійної роботи.

І. Скласти термінологічний словник (глосарій) основних понять по темі.

ІІ. Конспективно опрацювати наступні першоджерела:

  1. Менделевич В. Д. Клиническая и медицинская психология. – М.: МЕДпрэсс – информ, 2005 – С. 281 – 298.

  2. Руководство по аддиктологии / Под ред. проф. В. Д. Менделевича – СПб.: Речь, 2007 – с. 34 – 37, 42 – 62, 616 – 627.

Завдання для індивідуальної роботи

    1. Створити мультимедійну презентацію, або написати реферат на одну із тем:

  1. Психологія і патопсихологія залежної поведінки.

  2. Етологічні і нейрологічні аспекти адиктологіїї.

  3. Хімічні залежності (причини зловживання, клінічні прояви, наслідки і неврологічні зміни, можливості терапіїї).

  4. Харчові адикції.

  5. Сексуальні адикцїї (обєктивні і субєктивні феномени, клінічна картина, механізми психосексуального дизонтогенезу).

  6. Ігрова залежність (етіологія, патогенез, особистісні риси геймера, соціальні фактори ризику).

  7. Технологічні адикції (Інтернет, смс - адикції).

  8. Соціально прийнятні форми психологічних залежностей.

  9. Трудоголізм.

  10. Релігійна адикція.

  11. Адикція до трати грошей.

  12. Комунікативні залежності.

  13. Фанатизм (спортивний, релігійний, музичний).

  14. Психологічні аспекти формування алкогольної залежності.

  15. Основні моделі алкогольної залежності.

  16. Психологічні фактори залучення до алкоголю.

  17. Психологічні зміни, повязані з вживанням алкоголю.

  18. Роль особистості в розвитку алкоголізму.

  19. Методологічні аспекти реабілітаційної програми «12 кроків».

  20. Проблема коморбідної патологіїї в адиктології.

  21. Вікові аспекти адиктології.

  22. Гендерні аспекти адиктології.

  23. Етнокультуральні аспекти адиктології.

  24. Патопсихологія і психосемантика адиктивної поведінка.

  25. Залежне крадійство.

  1. Скласти формалізовану схему змісту теми.

Хід заняття.

    1. Обговорення теоретичних питань; проведення міні-колоквіуму по завданнях самостійної роботи; презентація студентами обраних для аналізу тем (у формі реферативних звітів або виступів).

    2. Ознайомлення з особливостями діагностики адиктивної поведінки (проведення тесту RAFFT Евінга в модифікації А. Єгорова для швидкої діагностики алкоголізму і наркоманії), ознайомлення з питаннями анкети для раннього виявлення батьками хімічної залежності у підлітка Є.Змановської; питаннями тесту на алкоголізм MAST , питаннями тесту на визначення міри нікотинової залежності Фоперстрома, питаннями тесту на Інтернет-адикцію Т. О. Нікітіної, проведення тестів на визначення сексуальної адикції П. Карнеса і трудоголізм Б. Кіллінгджера, методикою оцінки факторів ризику і захисту від наркотиків в освітньому закладі Ю. Клейберга. [Джерело методики: Егоров А. Ю., Игумнов С. А. Расстройства поведения у подростков – СПб.: Речь, 2005 – с.370 - 380].

    3. Проведення методики шкалування оцінки мотивації вживання алкоголю (МПА) В. Ю. Завялова і аналіз отриманих результатів [Джерело методики: Завьялов В. Б.  Психологические аспекты формирования алкогольной зависимости. – Новосибирск: Наука, 1988 – С. 166 - 175].

    4. Визначення можливого типу споживача алкоголю на основі схеми Є.С. Бобрової і Л. С. Китаєв-Смика за особистісним опитувальником REN Г. Айзенка (визначення інтро- і естровертованості) і тестом «Дослідження рівня субєктивного контролю» (УСК) В. Бажина (визначення інтер- і екстернальності). [Джерело методики: Основы психологии. Практикум / Ред. – сос. Л. Д. Строляренко. – Ростов н/Д: «Феникс», 199. – С. 324 – 330; 390 - 395].

    5. Визначення схильності до віктимної поведінки за методикою О. Андроннікової [Джерело методики: Малкина-Пых И.Г. Психология поведения жертвы – М.: Изд-во ЭКСМО, 2006, - С. 155 – 167].

    6. Ознайомлення з особливостями профілактики, терапіїї і реабілітації адикцій на основі проведення і аналізу елементів психокорекційних програм, побудованих на основі різних психотерапевтичних підходів (ТА, індивідуальної психологіїї А. Адлера, психосинтезу, когнітивно-поведінкової терапіїї) [Джерело методики: Малкина-Пых И.Г. Психология поведения жертвы – М.: Изд-во ЭКСМО, 2006, - С. 181 – 404, 878 - 932].

    7. Ознайомлення з можливостями застосування методу казкотерапіїї в психотерапіїї залежностей, на основі проведення елементів тренінгу психотерапіїї залежностей Т. Зінкевич – Євстигнєєвої [Джерело методики: Малкина-Пых И.Г. Психология поведения жертвы – М.: Изд-во ЭКСМО, 2006, - С. 932 - 961].

    8. Ознайомлення з особливостями проведення групової психотерапіїї підлітків з девіантною поведінкою, медитативними і релаксвуючими техніками, на основі проведення програми С. Ігумнова і Т. Ємельянцева [Джерело методики: Егоров А. Ю., Игумнов С. А. Расстройства поведения у подростков – СПб.: Речь, 2005 – С.393 – 414].

    9. Ознайомлення з особливостями організації методолгії і струткрою програм, спрямованих на реабілітацію наркозалежних на основі проведення елементів програми «12+» С. Кулакова і С. Вансова [Джерело програми: Кулаков С. А.,, Вансов С. Б. Руководство по реабилитации наркозависимых – СПб.: Речь, 2006 – 240с.].

    10. Ознайомлення з особливостями НЛП – терапіїї наркотичних залежностей [Джерело програми: Кулаков С. А.,, Вансов С. Б. Руководство по реабилитации наркозависимых – СПб.: Речь, 2006 – 240с.].