Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Tipovye_zadachi_GEHK_-Bakalavr_2012.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
14.08.2019
Размер:
71.17 Кб
Скачать

6

Типові задачі для державного іспиту з напряму «правознавство»

(освітньо-кваліфікаційного рівня «бакалавр») 2012 навчальний рік

Кафедра морського права

Задача № 1

Згідно з каргопланом, затвердженим капітаном судна, в трюм № 2 були завантажені лако-фарбні матеріали на ацетоновій основі. По розпорядженню старшого помічника капітана, на твіндек того ж трюму навантажили блоки з тютюном-сирцем.

Внаслідок штормової погоди, перепаду температур і поганої сепарації вантажу у трюмі № 2, тара декількох бочок була порушена, пари ацетону попали до твіндеку та зіпсували 200 т. тютюна-сирця.

Кваліфікуйте помилку перевізника (комерційна чи навігаційна).

Чи буде перевізник нести відповідальність?

Відповідь обґрунтуйте.

Задача № 2

У листопаді 2000 р. на засіданні Морської арбітражної комісії при Торговельно-промисловій палаті України у м. Києві було розглянуто справу за позовом ПП «Пертік К.» до Українського Дунайського пароплавства про стягнення 10 000 гривень.

Суть суперечки: при перевезенні вантажу судном відповідача, була встановлена нестача 100 костюмів, 500 курток. Із змісту акту № 100 від 20 серпня, що нестача, яка виявлена у контейнері з порушеною пломбою, є наслідком розкрадання.

Відповідач проти позову заперечував, посилаючись на те, що екіпаж не повинен перевіряти наявність і правильність кріплення пломб на контейнерах.

Яку ухвалу повинна винести Морська арбітражна комісія?

Відповідь обґрунтуйте.

Задача №3

У 2004 р. танкер «Сахалін» вискочив на камені біля берегів Північних Курил і отримав декілька пробоїн. Через ці пробоїни витекла в море частина вантажу нафтопродуктів, що знаходились на судні, – 1607,7 т. Крім того, щоб полегшити судно, при знятті його з мілини було викачано за борт ще 500 т дизельного палива. Втрата тієї і іншої частини вантажу, що опинився за бортом, привела до зменшення тиску судна на ґрунт і сприяла його порятунку разом з вантажем, що залишився.

Які збитки будуть віднесені до загальної аварії, а які до приватної аварії?

Хто нестиме відповідальність за втрачений вантаж?

Чи правомірні рятувальні дії?

Задача № 4

11 травня ВАТ «Ватман» звернулося з письмовою заявою до капітана порту Одеса з проханням затримати судно, що належить ВАТ «Антарктика», мотивуючи тим, що власник судна не сплачує на протязі року орендну плату за офісні приміщення, які знаходяться у власності ВАТ «Ватман». Цього ж дня по розпорядженню капітана порту судно було затримане.

14 травня ВАТ «Ватман» звернулося до голови Морської арбітражної комісії при Торговельно-промисловій палаті України в м. Києві з проханням накласти арешт на судно. Прохання було задоволене.

Чи була дотримана процедура затримання судна?

Чи правомірне накладення арешту на судно?

Відповідь обґрунтуйте.

Задача № 5

Під час океанського переходу на українському судні стався випадок грубої непокори та невиконання наказів капітана третім механіком.

Капітан прийняв слідуючи адміністративні заходи:

1. відсторонив механіка від роботи на весь час рейсу;

2. ізолював члена екіпажу в окремому приміщенні;

3. провів дізнання на основі ст.67 КТМ України;

4. своїм наказом оголосив механіку догану та вилучив диплом.

Які дії капітана треба визнати незаконними?

Обґрунтуйте по кожному пункту.

Задача № 6

Кількість членів екіпажу на т/х "Дубровник" по свідоцтву про мінімальний склад екіпажу була 20 членів.

Орган, який проводив контрольний огляд судна перед його виходом у море, встановив, що на судні було лише 19 членів екіпажу. Капітан судна обґрунтував відсутність члена екіпажу поважними обставинами, сказав, що той сяде на судно у наступному порту заходу в цій же державі. Але все одно, капітан порту не дав дозвіл на вихід судна з порту.

Яким органом проводився контрольний огляд судна? Чи є правомірною заборона капітану порту на вихід судна у море? На який термін може капітан морського порту затримати це судно?

Задача № 7

Під час бункерування т/х Раньков в Амстердамському порту, матрос не подав вчасно команду на берег: - відштовхнутися від повітряної подушки. З трубопроводу хлинуло паливо на палубу. Мазут вилився у воду. Судно має на борту швидкопсувний вантаж.

Судновласник на початку рейсу застрахував судно: - відповідальність судновласника перед третіми особами та сам корпус судна.

Хто має нести відповідальність? Чи буде накладений арешт на судно за таку провинність? Хто має ініціювати арешт?

Задача №8

Капітан судна засвідчив та прийняв до схову заповіт одного з членів екіпажу в одному екземплярі. Через місяць останній помер. В порту стоянки капітан не передав до консульства України заповіт померлого, а також не легалізував свідоцтво про смерть цього члена екіпажу.

Чи має право капітан складати та засвідчувати зазначені документи? Чи є в такому разі легітимними обидва документи?

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]