Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
магистерская.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
14.08.2019
Размер:
1.38 Mб
Скачать

Висновки до 1 розділу

Всебічна підтримка та стимулювання малого і середнього підприємництва є невід’ємною складовою курсу на поглиблення ринкових реформ та інтегрування України у світовий економічний процес як країни з конкурентоспроможною економікою. Малий та середній бізнес набуває дедалі більшого значення для розвитку економіки та соціальної сфери в Україні. Розвиток малого та середнього бізнесу істотно впливає на такі сектори економіки як торгівля, транспорт, будівництво, промисловість, і є перспективним напрямом структурної перебудови економіки. Проте слід зазначити, що нормативно-правове регулювання діяльності малого та середнього бізнесу є досить недосконалим.

Водночас Україна суттєво відстає від провідних країн за рівнем розвитку малого та середнього бізнесу, у тому числі за його часткою у валовому внутрішньому продукті, кількістю зайнятих у цьому секторі економіки тощо. Серед ycix підприємств, незалежно від їхнього розміру та способу створення, спостерігається майже цілковита одностайність щодо основних перешкод для розвитку та зростання. Перше місце в рейтингу перешкод для всіх галузей, а також для малих, середніх, великих, державних та приватних підприємств посіло оподаткування. Основною проблемою тут є не лише високий рівень податкових ставок, а й висока кількість різних податків та зборів, а також нестабільне податкове законодавство, що призводить до збільшення кількості перевірок, неофіційних платежів та зростання тіньової економіки.

Сприйняття респондентами податкового тягаря як перешкоди для розвитку їхнього бізнесу значною мірою пов'язане з нерівномірністю його розподілу між підприємствами та галузями внаслідок існування пільгових податкових режимів, та конкуренції щодо тіньової економіки, яка не оподатковується.

Суб’єкти малого і середнього бізнесу, зокрема підприємці-початківці, потребують розширення можливості доступу до додаткових фінансових джерел, кредитної підтримки, технічної допомоги. Саме тому важливе місце в основних напрямках розвитку різноманітних програм важливе місце посідає питання створення ефективних інноваційних, фінансово-кредитних та інвестиційних механізмів підтримки малих та середніх підприємств.

Протягом останніх років в країні почалося формування системи кредитування та надання гарантій суб’єктам малого та середнього бізнесу із залученням банківських та небанківських фінансових установ. Ця система отримала назву мікрокредитування, що передбачає собою кредитування суб’єктів малого та середнього бізнесу в рамках певної суми на певний термін.

Мікрокредити надаються суб'єктам господарювання як юридичним так і фізичним особам. Кредитування позичальників здійснюється на умовах платності, строковості та поверненості на основі кредитного договору. Мікрокредитування передбачає собою підготовку та реалізацію програми полегшення доступу суб’єктів малого та середнього бізнесу до кредитних ресурсів шляхом створення гарантійних фондів, спеціалізованих кредитних установ безпосередньо з мікрокредитування та розробки часткової компенсації суб’єктам малого та середнього бізнесу високої ставки за кредит. На сьогодні програму мікрокредитування активно підтримують комерційні банки, які співпрацюють з Європейським Банком Реконструкції та Розвитку та Німецько-Українським фондом.

На ряду з розвитком мікрокредитування як програми підтримки малого та середнього бізнесу не існує чіткого визначення в термінології. Тому можна запропонувати розробку терміну мікрокредитування і визначити його наступним чином. Мікрокредитування – це продукт фінансово-кредитних установ з надання позикових коштів суб’єктам малого та середнього бізнесу на принципах зворотності, терміновості, платності, цільової спрямованості та забезпеченості з метою розширення та удосконалення діючого бізнесу.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]