Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Lektsiyi_za_kursom_Sist_obrob_ek_inf.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
14.08.2019
Размер:
718.34 Кб
Скачать

Лекції за курсом: "Системи обробки економічної інформації"

Тема 1. Загальна характеристика автоматизованої обробки інформації з керування виробництвом.

Лекція 1. Інформаційний ресурс основа інформації економічної діяльності підприємства.

1.1. Основні поняття інформаційного ресурсу

Інформація - відомості про об'єкти і явища навколишнього середовища, які зменшують наявну невизначеність, не повноту знань про їх.

Під економічною інформацією розуміють сукупність відомостей, що відображають стан або визначають зміну й розвиток господарства країни, всіх його ланок і елементів. Ці відомості можна фіксувати, передавати, обробляти, зберігати й використовувати в процесі планування, обліку, контролю, ана Ліза на всіх рівнях керування.

Інформаційні ресурси можна визначити як сукупність накопиченої інформації, зафіксованої на матеріальних носіях у будь-якій формі, що забезпечує її передачу у вре мени й просторі для рішення наукових, виробничих, управлінських і інших завдань.

Інформатизація - насичення всіх сфер життя й діяльності зростаючими потоками інформації й керування ними з використанням інформаційних технологій і телекомунікаційних систем.

Любою системі керування економічним об'єктом відповідає своя економічна інформаційна система.

Автоматизована інформаційна система - це комплекс, що включає комп'ютерне й комунікаційне встаткування, програмне забезпечення, лінгвістичні засоби, інформаційні ресурси, а також системний персонал, і забезпечує підтримку динамічної інформаційної моделі деякої частини реального миру для задоволення інформаційних потреб користувачів.

Автоматизовані інформаційні системи класифікуються по наступних ознаках:

за рівнем у системі державного керування,

залежно від області функціонування економічних об'єктів,

характеру процесів керування.

Автоматизована інформаційна технологія являє собою сукупність методів і засобів реалізації операцій збору, передачі, нагромадження, зберігання, пошуку, обробки й захисти інформації на основі застосування засобів комп'ютерної техніки й телекомунікацій.

Сучасні процеси керування економічним об'єктом будуються на основі автоматизації інформаційних технологій, які поєднуються в єдину інтегровану систему.

Виділяють п'ять основних тенденцій розвитку інформаційних технологій. Коротко охарактеризуємо їх.

1.Перша тенденція пов'язана зі зміною характеристик інформаційного продукту, що усе більше перетворюється в гібрид між результатом розрахунково-аналітичної роботи й специфічною послугою, надаваної індивідуальному користувачеві ПК.

2.Відзначаються здатність до паралельної взаємодії логічних елементів ИТ, сполучення всіх типів інформації (тексту, образів, цифр, звуків) з орієнтацією на одночасне сприйняття людиною за допомогою органів почуттів.

3.Прогнозується ліквідація всіх проміжних ланок на шляху від джерела інформації до її споживача. Стає можливим безпосереднє спілкування зацікавлених сторін через систему відеоконференцій, електронний кіоск, електронну пошту.

4.У якості провідної називається тенденція до глобалізації інформаційних технологій у результаті використання супутникового зв'язку й всесвітньої мережі Інтернет.

5.Конвергенція розглядається як остання риса сучасного процесу розвитку ИТ, що полягає в стиранні розходжень між сферами матеріального виробництва й інформаційного бізнесу, у максимальній диверсифікованості видів діяльності фірм і корпорацій, взаємопроникненні різних галузей промисловості, фінансового сектора й сфери послуг.

Автоматизоване робоче місце фахівця - невід'ємний інструментальний засіб інформатизації предметної діяльності господарюючого суб'єкта, основна структурна ланка автоматизованої інформаційної системи.

Лекція 2. Автоматизоване робоче місце

Розглянемо докладніше Структуру АРМ

АРМ - засіб автоматизації роботи кінцевого користувача, базовий інструмент підвищення ефективності його праці.

Автоматизоване робоче місце (АРМ) визначають як сукупність інформаційно-програмно-технічних ресурсів, що забезпечують користувачеві обробку даних і автоматизацію управлінських функцій у конкретній предметній області.

АРМ завжди має проблемно-професійну орієнтацію й дозволяє користувачеві перенести на комп'ютер виконання типових повторюваних операцій, пов'язаних з нагромадженням, систематизацією, зберіганням, пошуком, обробкою, захистом і передачею даних.

Технологічне забезпечення АРМ містить у собі наступні види забезпечення: організаційне, технічне, інформаційне, математичне, програмне, лінгвістичне, правове й ергономічне.

Організаційне забезпечення формується комплексом документів, що регламентують діяльність фахівців при використанні АРМ у відповідності зі своїми службовими обов'язками.

Технічне забезпечення АРМ призначене для безпосереднього виконання всіх операцій у рамках використовуваних ИТ. Воно є основою реалізації надійного обміну даними як у локальних, так і в глобальних КС. Основну частину технічного забезпечення АРМ становлять ПК універсального призначення зі статусом "товстого" клієнта, що володіють значною обчислювальною потужністю. У ПК типовим рішенням стало застосування процесорів сімейства Pentіum 4 (тактова частота процесорів наблизилася до 4 МГЦ).

Посилено спеціалізацію шин, що домінують інтерфейсами стають:

- PCІ Express - для зв'язку всіх, що перебувають на системній платі, ключових компонентів системи;

- USB 2.0 - для підключення зовнішніх пристроїв;

-SATA -- -і для обміну даними з вінчестерами.

Розширюється практика застосування ноутбуків, у тому числі мобільними користувачами. Розвитком АРМ у складі корпоративних ИС є поступовий перехід від реалізації робочого місця у вигляді "товстого" клієнта до більше простого рішення у вигляді "тонкого" клієнта з мінімально достатнім обсягом функціональних можливостей (на базі Wіndows- Терминалов, X-терміналів, різних Java- Пристроїв).

Інформаційне забезпечення АРМ орієнтоване на підтримку звичних користувачам особливостей структуризації використовуваних даних, що дозволяють здійснювати швидкий пошук, внесення необхідних змін, підготовку документів і звітів. Типовим рішенням є забезпечення доступу користувачів з різних АРМ до інформаційно-довідкової системи, наприклад "Консультантплюс".

Лінгвістичне забезпечення поєднує сукупність язикових засобів для формалізації природної мови, побудови й сполучення інформаційних одиниць, орієнтованих у цілому на ефективну реалізацію користувальницького інтерфейсу.

Математичне забезпечення являє собою сукупність математичних методів, моделей і алгоритмів, що забезпечують обробку даних з одержанням необхідних результатів. Математичне забезпечення включає засобу моделювання процесів керування, методи оптимізації досліджуваних процесів і прийняття рішень (методи многокритериальной оптимізації, математичного програмування, математичної статистики, теорії масового обслуговування й ін.). Воно є основою для розробки спеціалізованого програмного забезпечення.

Програмне забезпечення (ПО} формується сукупністю програм, що дозволяють організувати рішення завдань на комп'ютері. У взаємодії з технічними засобами воно безпосередно забезпечує рішення завдань того або іншого класу, при цьому використовується як системне, так і спеціальне (прикладне) ПО. Основу системного ПО для АРМ різного призначення становлять звичайно ОС сімейства (клону) Wіndows. У більшості випадків конкретна спеціалізація АРМ задається функціонально орієнтованими пакетами прикладних програм. Перепрофілювання АРМ для іншої предметної області здійснюється, зміною складу прикладного ПО.

У якості прикладного ПО широкого призначення використовується інтегрований пакет програм MS Offіce, звичайно, у складі редактора Word, електронних таблиць Excel, СУБД Access, системи підготовки презентацій Power Poіnt, поштової програми Outlook Express.

Склад спеціалізованого прикладного ПО АРМ визначається його предметною спрямованістю. Так, АРМ бухгалтера обов'язково оснащений програмою автоматизації бухгалтерського обліку; в останні роки в цій області домінує мережна версія сімейства програм "1С:Підприємство" 7.7. В області фінансового менеджменту в складі АРМ знаходить застосування програма Project Expert, орієнтована на аналіз груп проектів і розробку бізнес-планів. Для роботи в реальному часі (у режимі on- lіne) на фінансових ринках широко використовують пакет технічного аналізу MetaStock. У банківській практиці АРМ реалізовані, як правило, у складі автоматизованої банківської системи, наприклад 5NTe BANK; вхідний у неї АРМ комунікацій підтримує обмін даними з філіями, системою міжбанківських розрахунків, клієнтами (за допомогою системи " Клієнт-Банк") і ін.

Склад спеціалізованого прикладного ПО залежить від положення користувача в ієрархії керування. Так, рівень виконавців звичайно припускає використання АРМ у складі конкретної інформаційної системи із забезпеченням можливостей уведення в неї первинних даних, їхні перевірки й структурування (на основі БД), а також рішення типових регулярно виникаючих завдань. АРМ керівників верхнього рівня (директорів, заступників, головних фахівців) орієнтовані на підтримку рішення завдань стратегічного планування, пошуку фінансових ресурсів, формування інвестиційної політики, організації нових напрямків діяльності, що припускають формування оперативних аналітичних звітів, прогнозування поводження економічних показників, проведення різноманітного імітаційного моделювання.

Актуальне значення при визначенні складу ПО має забезпечення інформаційної безпеки АРМ (регламентація доступу до ресурсів, антивірусний захист, резервне копіювання, шифрування, електронний цифровий підпис і ін.).

Правове забезпечення являє собою сукупність правових норм, що регламентують правовідносини при створенні й експлуатації ИС і ИТ.

Ергономічне забезпечення формується сукупністю методів і засобів, призначених для створення оптимальних умов високоякісної, високоефективної й безпомилкової діяльності користувачів. Ергономічне забезпечення регламентується стандартами.

До найбільш строгих стандартів по безпеці комп'ютерного встаткування ставляться міжнародні стандарти ТСО'95 і ТСО 99, що визначають гранично припустимі норми по інтенсивності рентгенівського й електромагнітного випромінювань, рівню електростатичного потенціалу й шуму, частоті регенерації зображення, енергозбереженню, використовуваним матеріалам, можливостям регулювання положення екрана й ін.

Зниженню стомлюваності користувача сприяють: використання дисплея із плоским екраном і антибликовым покриттям (переважніше дисплеї на рідких кристалах), правильне розташування джерел світла з номінальною потужністю, підтримка відстані між екраном і очами на рівні 40- 50 см, перерви на 15- 20 мінут після двох годин роботи, регулярне протирання екрана, вологе збирання приміщення і його періодичне провітрювання (ефективні кондиціонери). Велике значення має використання ергономічних клавіатур, що мають оптимізовану форму; вони не тільки підвищують продуктивність користувачів, але й знижують загальне стомлення протягом робочого дня.

Підвищенні комфортності роботи користувачів і зниження їхньої стомлюваності забезпечується ефективним використанням мультимедійних можливостей сучасних комп'ютерних технологій, що сприяють розробці інтуїтивно зрозумілого користувальницького інтерфейсу як при взаємодії з ОС, так і із прикладним ПО, подальшому розвитку засобів візуалізації, що полегшують сприйняття інформації з екрана дисплея, а також психологічному розвантаженню користувачів.

Відмінними рисами АРМ на сучасному етапі є:

використання ПК як універсальний пристрій де централізованої обробки й зберігання даних;

можливість роботи в рамках локальних, а при необхідності й глобальних комп'ютерних мережах;

гнучкі адаптаційні можливості, що дозволяють виконувати настроювання АРМ під специфічні особливості конкретної організації;

використання інтегрованих пакетів прикладних програм;

застосування дружнього користувальницького інтерфейсу з розвиненими можливостями візуалізації даних і результатів обробки (WІMP- і Web- Інтерфейс, см. п. 4.2), розширення можливостей використання в діалоговому режимі термінології областей діяльності користувачів, використання ефективної довідкової системи по роботі з ПО;

спільне використання інформаційних ресурсів (БД) з урахуванням політики розмежування прав доступу, спільна робота багатьох користувачів над загальним завданням;

можливість завантаження/вивантаження даних на основі широко використовуваних форматів подання даних;

посилення підтримки аналітичної складової в діяльності різних категорій користувачів.

У цілому АРМ, реалізуючи широкі можливості сучасних ИТ, дозволяють різко підвищити ефективність діяльності різних категорій користувачів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]